8 Haz 2021
2 dk okuma süresi
5G ve yapay zeka (AI) teknolojileri birlikte çalışarak kurumların ağ hızlarını, verimliliklerini ve dijital çevikliklerini artırma potansiyeli taşıyor. Ancak bu avantajlardan yararlanmak için yeni nesil kablosuz bağlantı teknolojisinin olgunlaşmasını beklememiz gerekiyor.
5G ve yapay zeka birbirlerinin kabiliyetlerini zenginleştirerek kurumlara azami faydayı sağlayabilecek bir gelişme döngüsü içerisinde. 5G, kablosuz ağların hızını ve yanıt verme performansını artırırken, yapay zeka ise yükleri dengelemeye ve cihazların verimliliğini artırmaya yardımcı olma potansiyeli gösteriyor. Ancak 5G ve yapay zekanın kombinasyonunun gerçek meyvelerini verdiğini görmek için yeni kablosuz bağlantı teknolojisinin birkaç yıllık gelişimini tamamlamasını ve olgunlaşmaya başlamasını beklememiz gerekecek.
4G’den 5G’ye geçiş
5G'nin nihai değer önerisi ağa daha fazla cihazın katılmasını sağlamak, gecikmeyi azaltmak ve daha hızlı ağ veri işleme hızları sunmak şeklinde sıralanıyor.
Mevcut kablosuz bağlantı teknolojisi 4G artık kapasitesine ulaştı ve sürekli artan veri düzeyiyle başa çıkmak isteyen kuruluşların ihtiyaçlarına yanıt vermekte zorlanıyor. Forrester araştırma şirketine göre, günümüzün kurumsal ağlar 4G’nin sahip olduğu yeteneklerin ötesine geçmeye ihtiyaç duyuyor.
4G teknolojisi, kilometre kare başına birkaç bin cihazın etkili olarak izlenebilmesini mümkün kılıyor. Dolayısıyla milyonlarca veri noktası ve ayrı cihaz ile çalışan kurumların sensör sayısını ve veri miktarını artırmasının önünde doğal bir engel teşkil ediyor. Çok daha yüksek veri alışverişi kapasitesine sahip olan kilometre karede 1 milyona kadar cihazı destekleyecek şekilde tasarlanan 5G, bu engeli ortadan kaldırmaya hazırlanıyor.
5G ve yapay zeka kombinasyonu
5G henüz çok yeni ve benimsenmemiş bir teknolojiyken, yapay zeka tüm sektörlerde kendine geniş uygulama alanları edindi. İki teknolojinin penetrasyonu her ne kadar farklı aşamalarda olsalar da uzmanlar bu ikilinin asıl gelişimlerini birlikte gösterecekleri görüşünde. Yapay zeka, makine öğrenmesi modellerini eğitmek için yüksek veri hacimlerine ihtiyaç duyar ve 5G bu büyük eğitim veri setlerinin mevcut yöntemlerden daha hızlı sağlanmasına yardımcı olacak. 5G ile gelen ağ ve veri avantajları sayesinde yapay zekanın popüler uygulamaları olan makine öğrenimi ve derinlemesine veri analizi, günümüzdeki halinden daha da iyileştirilecek.
Deloitte, 5G’nin düşük gecikme süresi, yüksek veri transfer hızları ve daha yoğun bağlantılı cihaz desteğinin yapay zeka modellerinin daha iyi beslenmesini mümkün kılacağının altını çiziyor. 5G’nin vadettiği çoklu gigabit hızlar, 10 milisaniyenin altında gecikme ve artırılmış güvenlik yapay zekanın verimini artırmak için gerekli şartları meydana getirecek. Bu simbiyotik ilişkiden fayda sağlayan tek teknoloji yapay zeka olmayacak. AI teknoloji ise 5G ağlarındaki trafiği yönlendirmek, ağ yüklerini dengelemek ve ağ güvenliğini sağlamak için önemli kabiliyetler sunacak.
Asıl fayda ağın sınırında görülecek
Bu iki teknoloji avantajlarını işlem gücü, yapay zeka modelleri ve daha gelişmiş bağlantı kabiliyetleriyle etkileşime geçecekleri ağ sınırlarında gösterecek. Akıllı sınır olarak adlandırılan ağ uçları, ağlarda bulunan cihazların veriyi üreten kullanıcılara veya uygulamalara daha yakında konumlandırıldığı bir yapıdır. Sınırda yapay zeka ile kurumlar, yapay zeka kabiliyetlerini uç noktalarda, yani uzak konumlarda da kullanıma sunabiliyorlar. 5G ise bunun verimliliğini hiç olmadığı kadar artırma potansiyeli taşıyor.
5G’nin sunduğu bağlantı ve yapay zekanın veri işleme avantajları, sınırdaki cihazların daha verimli ve bağımsız çalışmalarının önünü açacak. Yapay zeka ve 5G buluşması ayrıca farklı kullanım durumları için yeni olanaklar sağlayacak ve mevcut süreçlerin verimliliğini artıracak. Bu iki teknolojinin önümüzdeki dönemin en popüler kombinasyonlarından birisi olacağına ve onların gücünü arkasına alan kurumlara dramatik rekabet avantajı sağlayacağına kesin gözüyle bakılıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm