2024'ün en önemli dijital dönüşüm öncelikleri neler olacak?
Son yıllarda üretken yapay zekâ çözümlerinin başarısı işletmelerin bu teknolojiyi yatırım planlarının en üst satırına yazmalarına neden oluyor.
12 Şub 2024
2 dk okuma süresi
Son yıllarda üretken yapay zekâ çözümlerinin başarısı işletmelerin bu teknolojiyi yatırım planlarının en üst satırına yazmalarına neden oluyor. Bu konuda hazırlanan analist raporları da CIO'lara üretken yapay zekayı 2024’te yatırım önceliği haline getirmelerini işaret ediyor. Günümüzün rekabetçi modern kurumları üretken yapay zekâ teknolojisinin gerisinde kalmak istemiyor ve en yeni çözümleri iş süreçleriyle buluşturmayı hedefliyor. Yapay zekâ şimdiden işletmelerin gelecek yıllardaki dijital dönüşüm stratejilerinin merkezinde konumlanıyor.
Kurumların 2024’te dijital dönüşüm noktasında yapacakları yatırımın merkezinde sadece üretken yapay zekâ bulunmuyor. Operasyonel çözümler ve giderek talebin arttığı teknoloji yetenekleri de bu yılın yatırım öncelikleri arasında yer alması bekleniyor.
Doğal dil yeteneklerine sahip yapay zekâ çözümlerinin uzun vadede kurumların verimliliğini artırabilmesi için fikri mülkiyeti özel olarak yönetilen büyük dil modellerinden (LLM) yararlanılması gerekiyor.
2024’te CIO’ların ChatGPT ve benzeri araçlarla bazı denemeler yaparak üretken yapay zekâyı iş akışlarında nasıl değerlendirebileceğini belirlemesi büyük önem taşıyor. Başarılı bir dijital dönüşüm için büyük dil modelleri ve veritabanlarının iş süreçlerinde nasıl konumlandırılacağına dair değerlendirmeler yapılması, üretken yapay zekâ kullanımına ilişkin olası risklerin gözden geçirilmesi ve gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesi kritik rol oynuyor.
İşletmeler için dijital dönüşüm genellikle yeni dijital ürün ve hizmetler, iyileştirilmiş müşteri deneyimleri ve veriye dayalı karar alma yoluyla rekabet avantajı sağlamayı amaçlıyor. Girişimlerin temelinde tasarım odaklı düşünme, ürün yönetimi, çevik metodolojiler, DevOps uygulamaları ve veri yönetişimini içeren dijital dönüşüm temel yetkinlikleri yer alıyor. Bu uygulamalar operasyonel ve risk yönetimi yetkinlikleriyle desteklense de araştırmalara göre bazı kurumlar bu yetkinliklerde geride kalıyor. Bu nedenle CIO'ların bu açıkları kapatmak için dijital dönüşüm önceliklerini yeniden değerlendirmeleri gerekiyor.
Örneğin son 10 yılda birçok CIO, CI/CD (sürekli entegrasyon/sürekli teslimat), kod olarak altyapı, veri gözlemlenebilirliği ve geliştirme ekipleri ile BT operasyonları arasındaki kültürel boşlukların kapatılması için DevOps uygulamalarından yararlanıyor. Pek çok işletme bunlara güvenlik değerlendirmelerini de entegre ederek DevSecOps adını veriyor. 2023'te yayınlanan DevSecOps Durumu Raporu CIO'ların 2024 dijital dönüşümde yetersiz güvenlik eğitimi, uygulama güvenlik personeli eksikliği, geliştirme ve operasyon iş akışlarında şeffaflık eksikliği gibi çeşitli açıkları kapatması gerektiğini vurguluyor.
ABD merkezli araştırma şirketi Gartner, 2024'te İK için en büyük önceliğin lider ve yönetici gelişimi olduğunu vurguluyor. Bu noktada CIO'ların İK yöneticileri ile ortak çalışarak eğitim bütçeleri belirlemeleri ve dönüşüm liderlerini geliştirmeye yönelik programlar başlatmaları gerekiyor. Bu sayede CIO'lar BT temelli girişimlerin sayısını artırmanın yanında daha hızlı sonuç alma imkanına da kavuşuyor.
2024’ün CIO’lar için dijital dönüşüm programlarında doğru girişimin dengesini tutturmanın zor olacağı bir sene olması bekleniyor. Pek çok gelişme ve ihtiyaç, bu yılın trendleri arasında yer alıyor. Her işletme kendi gereksinimleri doğrultusunda bir dijital dönüşüm yolculuğuna çıkacak olsa da rekabette var olabilmek için üretken yapay zekâ gibi güncel çözümlerden yararlanmak gerekiyor. Dijital dönüşüm sürecinin başarısı için dönüşüm liderlerinin sayısını artırmak ve öğrenme programlarına yatırım yapmak CIO'lar için büyük önem taşıyor.
İlgili Postlar