2023'te en fazla BT harcaması hangi alanda olacak?

2023te-en-fazla-bt-harcamasi-hangi-alanda-olacak

29 Ara 2022

2 dk okuma süresi

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve kullanılması için gerçekleştirilen harcamaları ifade eden BT harcamaları, üretilen ürünlerin satın alınması, donanım ve yazılımın geliştirilmesi, kablolama ve ağ çözümlerinin kurulması, veri depolama ve yedekleme, veri güvenliği ve erişimi, eğitim ve danışmanlık gibi konularda yapılıyor.

Red Hat’in 2023 Global Tech Outlook raporuna göre işletmelerin harcama öncelikleri değişiklik gösterdi. Geçmiş yıllarda işletmeler, BT harcamalarını çoğunlukla iş süreçlerini geliştirecek, daha iyi analiz, izleme ve yönetim becerileri kazandıracak ve verimliliklerini artıracak inovatif çözümlere yoğunlaştırırken, günümüzde başka bir alanı ön plana alıyorlar.

Siber güvenlik, BT harcamalarının önceliği haline gelecek

1700'den fazla BT liderinin dahil olduğu araştırmaya göre kurumlar, önümüzdeki 1 yıl boyunca güvenlik harcamalarını, inovasyon giderlerinin önüne koyacak. Artık şirketler için bir numaralı harcama kalemi, siber güvenlik haline geldi.

Rapora göre BT güvenliğine yatırım yapmak %44 ile önümüzdeki 12 ay boyunca en yaygın genel finansman önceliği olurken, katılımcıların %36'sı bulut altyapısına ve %35'i de BT/bulut yönetimine de yatırım yapacaklarını ifade etti.

Kuruluşlar önceki yıllara nazaran dijital dönüşüm çabalarının bir parçası olarak artık siber güvenliğe öncelik veriyor. BT liderlerinin %20'si, güvenliğin öncelikli olduğunu dile getirirken, inovasyonu ön plana alanların oranı ise %19 seviyesine geriledi. 2021'de BT liderlerinin %24'ü dijital dönüşüm girişimlerinin odak noktasını inovasyon olarak işaret ediyordu. BT güvenliğini öncelikli görenlerin oranı ise %17 seviyesindeydi.

Uzmanlara göre 2023 yılı için siber güvenlik alanında fidye yazılım saldırılarının ve veri sızıntılarının artması bekleniyor. Söz konusu tehditler, işletmelere yönelik en büyük tehlikeleri işaret ediyor. Fidye yazılımı saldırıları ve beraberindeki veri sızıntıları, her yıl kişi ve kurumların milyarlarca dolara varan seviyelerde zarar etmesine yol açıyor. Araştırmalar da gösteriyor ki her geçen gün artan siber güvenlik tehditleri sebebiyle, 2023 yılında şirketlerin en önemli BT harcama noktası güvenlik haline gelecek.

BT dışı harcamalar, insanı ön plana çıkarıyor

Araştırmalar BT liderlerinin haklı olarak güvenliği ön sıraya aldıklarını gösterse de, dijital dönüşümde önemli bir rol oynayan kültürün çok gerilerde kaldığı da gözlemlendi. Karar alıcıların yalnızca %7'si kültürü öncelikli olarak gündemlerine alıyor. Bu oran 2021'de (%6) daha da gerideydi.

BT liderlerinin BT dışı harcama önceliklerine bakıldığında, kültürün dijital dönüşümdeki etkisi ortaya çıkmaya başlıyor. Katılımcılara ürünler ve hizmetler dışında finansman hedeflerinin ne olduğu sorulduğunda, %37'lik kesim teknoloji becerileri eğitimi ile bağlantılı dijital dönüşüm stratejisini gösteriyor. Süreç becerileri eğitimi (%30), uyumluluk (%28) ve BT/geliştirici işe alma ve elde tutma da (%28) en fazla işaret edilen diğer harcama kalemleri arasında yer aldı. Bu tablo gösterdi ki, BT dışı harcamalarda öncelikler, ağırlıklı olarak insanı ön plana çıkarıyor.

Kurumlara dijital dönüşüm yolculuklarının neresinde oldukları sorulduğunda, %12 "lider" olduklarını, %23 "hızlandıklarını", %31 "dönüştüklerini", %18'i "gelişmekte olduklarını" ve %6'sı ise "oyalandıklarını" belirtti. Bu oranlar 2021 ile neredeyse aynı olmalarına karşın, "oyalandıklarını" belirten kesim 2021 yılında %3 seviyesindeydi. Bu değerdeki %100'lük artışı BT liderleri, finansal ve işe alma süreçleri dahil olmak üzere çeşitli nedenlere bağlıyor.

Alt seviye teknoloji personelinin kuruluşların BT kararlarında daha fazla etkiye sahip olduğu görülüyor. Üst düzey yöneticiler (%92), başkan yardımcıları (%78) ve müdürler (%74), teknoloji satın alımlarında nihai karar vericiler olmaya devam ederken, %38'lik bir kesim geliştiricileri kilit karar vericiler olarak işaret ediyor. Günümüzde veriler, kuruluşlarda BT karar verme yetkisinin çoğunlukla geliştiricilere devredildiği tezini desteklemese de, geliştiricilerin en azından kendilerini daha fazla yetkiye sahip olarak gördükleri fikrini destekliyor.

İlgili Postlar

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

Akıllı ev güvenlik sistemleri ve IoT'nin rolü

23 Nis 2024

Güvenlik
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr