Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi, akıllı cihazların ve akıllı şehir uygulamalarının artmasıyla beraber her geçen gün daha da yaygınlaşıyor.
2 Eki 2023
3 dk okuma süresi
Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi, akıllı cihazların ve akıllı şehir uygulamalarının artmasıyla beraber her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. IoT Analytics’in Mayıs 2023 tarihli raporuna göre tüm dünyada IoT cihazlarının sayısı geçtiğimiz sene %18 artarak 14,3 milyara ulaştı. Bu sayının 2023 sonunda %16 artarak, 16,7 milyara erişmesi bekleniyor. IoT teknolojisindeki gelişmelerle beraber dikkat edilmesi gereken yeni trendler ortaya çıkıyor.
Son yıllarda meydana gelen global problemler, fabrika kapanmaları, tedarik zinciri ve çip sorunları, IoT teknolojisinin kullanımını başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok alanda etkiledi. Artan talebin karşılanması için yeni tesislerinin inşasına yönelik yatırımlar yapıldı. Yaşanan global krizlerin etkilerinin ancak 2024 yılında tamamen ortadan kalkması bekleniyor. Coğrafi olarak talebin oluştuğu bölgelere daha yakın fabrikalar inşa edilerek tedarik zinciri sorunlarını hafifletmeye yönelik adımlar atılıyor.
2022’de yapay zeka yazılım algoritmalarında ve modellerin eğitilmesine yönelik donanımlarda büyük ilerlemeler kaydedildi. Bugün pek çok kurum IoT'den elde edilen verilerin veri merkezlerinde ve uçta analiz edilip yararlı içgörülere dönüştürülme hızını artırmak için çalışıyor. Ayrıca veri toplayan IoT cihazlarının sayısı arttıkça analiz ve eğitim için daha fazla veri elde ediliyor. Yakın gelecekte bu çalışmaların, ağ veya IoT uç nokta cihazlarında bir çıkarım motoru olarak uygulanabileceği öngörülüyor. Böylece yeni ve daha iyi performans gösteren uygulamaların mümkün hale gelmesi planlanıyor.
IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) tarafından yakın zaman önce yapılan bir araştırmaya göre endüstriyel IoT teknolojisi 2023'te teknoloji dünyasının en önemli unsurlarından biri haline gelecek. IoT özellikli fabrikaların, insanların birbirine yakın çalışmasını gerektirecek bazı operasyonları devralmak için yerel zekayı, robotik ve otomasyonla birleştireceği tahmin ediliyor. IoT tabanlı sistemler sayesinde kurumlar, karar verme konusundaki benzersiz yeteneklere kavuşacak. Ek olarak daha güvenli ve verimli fabrikalar oluşturmak için IoT’nin makine zekasıyla birleştirilebildiği roller giderek artacak.
IoT Analytics’in araştırmasına göre bu yıl 14,3 milyara ulaşacağı tahmin edilen IoT cihazları sayısının 2025’te 27 milyarı bulması bekleniyor. IoT cihazlarının hızla yayılmasını sağlayan en önemli faktörlerin başında ise 4G ve 5G ağların tüm dünyada kullanılmaya başlanacak olması geliyor. Bağlantı kalite ve seviyesinin gelişmesi daha fazla verinin anlık olarak işlenip, transferini mümkün kılıyor.
Tüm dünyada çip sıkıntısının kademeli olarak hafiflemesi, bu yıl içerisinde IoT teknolojisinin büyümesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca finansal belirsizlikler nedeniyle talebin azalması, dinamik RAM (DRAM) ve NAND flash da dahil olmak üzere birçok çipin fiyatında düşüşe neden oluyor. Bileşenlerdeki daha düşük fiyatlar, nihai IoT ürünleri için daha uygun maliyetlere yol açıyor ve bu durum IoT’nin benimsenme sürecini hızlandırıyor.
IoT pazarı her geçen gün büyük bir hızla büyüyor. Bu yıl ve yakın gelecekte büyümeyi daha da hızlandıracak birçok yeni teknolojik gelişmenin ortaya çıkması bekleniyor. Bu gelişmeler, depolama ve bellek yaklaşımlarındaki değişikliklerden kaynaklanan, verilerin veri merkezlerinde ve ağ ucunda depolanma ve işlenme şeklini etkileyecek değişiklikleri içeriyor. Böylece daha az güç tüketimli veri işleme mümkün hale geliyor.
Geleneksel veri merkezi sunucularının ayrıştırılması ve sanal bilgi işlem sistemlerinin oluşturulması, daha verimli veri işlemenin yanı sıra daha düşük güç tüketimi sağlıyor. Veri merkezlerinde işlenen verilerin çoğu IoT uygulamalarından geliyor. IoT teknolojisi daha da yaygınlaştıkça veri merkezlerindeki veri işleme miktarında da daha yüksek gereksinimlere ihtiyaç duyulacak. NVMe ve CXL teknolojilerinin bilgisayar mimarisinde yaratacağı gelişmelerin birçok IoT uygulamasının maliyetlerini düşüreceği tahmin ediliyor.
Geleneksel yarı iletken cihaz tasarımları, chiplet’lerin kullanıma sunulmasıyla beraber bir ayrıştırma sürecinden geçiyor. Chiplet'ler, geleneksel CPU işlevlerinin çoğunu yüksek hızlı ara bağlantılarla birbirine bağlanan küçük yongalara ayırıyor. 2022'de ortaya çıkan Universal Chiplet Interconnect Express (UCIe) standardı, birçok üreticiye ait özel çiplerin kompakt bir tasarımla bir araya getirilmesini sağlıyor. UCIe; veri merkezleri, ağ ve IoT uç nokta cihazları için daha verimli yarı iletken cihazlara olanak tanıyor.
DRAM, NAND flash ve diğer önemli yarı iletkenlerin fiyatlarının düşmesi, IoT cihazlarının da maliyetlerini aşağı indiriyor. Geleneksel bellek teknolojilerine ek olarak artık IoT cihazlarında yeni nesil kalıcı bellek teknolojileri kullanılıyor. Özellikle son kullanıcıya yönelik giyilebilir cihazlarda manyetik RAM (MRAM) ve dirençli RAM tercih ediliyor. Statik RAM'in MRAM gibi kalıcı bir bellekle değiştirilmesi, IoT cihazı aktif olarak kullanılmadığında daha düşük güç tüketmesine olanak tanıyor. Bu teknoloji sayesinde IoT cihazlarının kullanım ömrü uzuyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm