KOBİ'lerin İş Zekâsına Yatırım Yapması İçin 7 Neden

KOBİ'lerin İş Zekâsına Yatırım Yapması İçin 7 Neden

24 Nis 2020

3 dk okuma süresi

Dünyanın marka değeri en yüksek şirketi Amozon’un, internetin dev şirketi Google’un ve yeni nesil şirket Yahoo’nun başarısının arkasında iş zekası çözümlerinin olduğunu biliyor muydunuz? Nitelikli bilginin hem tüzel kişiler hem gerçek kişiler tarafından kritik değer olarak kabul gördüğü günümüzde CIO’lar yeniden elden geçirilmesi gereken, verim alamadıkları süreçleri belirlemek için iş zekası teknolojileri kullanıyor.

 

Kavramsal olarak ilk defa 1958’de IBM araştırmacısı Hans Peter Luhn’un yazdığı bir makalede kullanılan iş zekası; veri madenciliği, online analitik işlemler, depolama, erişim, sorgulama ve raporlama gibi birçok süreçle ilgileniyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişime bağlı olarak özel sektör ve kamu sektöründe etkinlik gösteren kurumlar; karar verme, maliyet düşürme ve yeni iş fırsatlarını tanımlamayı geliştirmek için iş zekası kullanarak operasyonel ve teknik işleyişini yapılandırıyor. 

 

Verilerin pazarlamadan ürün teslimine karar alma süreçlerinin tamamını etkilediği günümüzde iş zekası, şirketin gelişim stratejisi hakkında anlamlı bir vizyon sunuyor. Anlamlı, görselliği zengin ve amaca uygun raporlar sunan bir teknoloji olarak iş zekâsı teknolojisi şirketlere nasıl faydalar sağlıyor detaylarıyla inceleyelim.

 

Eyleme geçirilebilir öngörüler oluşmasını sağlıyor

Günümüzde sosyal medya kanallarına artan yoğun ilginin de etkisiyle iş dünyasında büyük veri giderek önemini artırıyor. Hizmet verdikleri müşterilerin nelerden hoşlandığını ve neleri satın aldığını bilmek isteyen, müşteri odaklı faaliyet gösterirken rakiplerini de takip etmek isteyen şirketler için verinin anlam ifade etmesi bilgiye dönüştürülmesiyle mümkün olabiliyor. Veri madenciliği kavramıyla ifade edilen dönüşme sürecinde devreye iş zekâsı giriyor. 

 

İnsan aklının yetmeyeceği kadar büyük bir etkileşim söz konusu olduğunda kullanılan iş zekâsı araçları, ham verileri değerli, eyleme geçirilebilir içgörülerde analiz etmeye yardımcı oluyor. Verileri pazar dinamikleri ile müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya olanak tanıyan bilgilere dönüştüren iş zekası araçları, iş liderlerinin operasyonel ve iş stratejilerini değiştirmelerine yardımcı oluyor.

 

Tüketici alışkanlıklarını anlamayı sağlıyor

İş zekası çözümleri, tüketici tabanı hakkında bilgi ortaya çıkarabilmek için çeşitli platformlardan, kaynaklardan ve departmanlardan gelen verileri birleştiriyor. Bu sayede mevcut ve potansiyel müşterilerin satın alma alışkanlıkları ile tüketim davranışları hakkında içgörü sahibi olunuyor. Dolayısıyla iş zekasına yatırım yaparak 360 derecelik bakış açısıyla birlikte satın alma trendleriyle örtüşecek ürün ve hizmetler sunmak mümkün oluyor.

 

Rekabette avantaj elde etmeyi sağlıyor

Şirketlerin daha çevik olması ve kaynaklarını daha uygun kullanması zorlu rekabet koşullarında avantaj sağlıyor. İş zekası yönetimi uygulamaları, rakiplerin pazardaki durumunu görmeye olanak tanıyor. Rakiplerin durumu hakkında bilgi sahibi olarak strateji ve yönetim optimizasyonu yapan şirketler rekabet ortamında öne çıkabiliyor.

 

 

Doğru kararlar almayı sağlayarak iş süreçlerini optimize etmeyi sağlıyor 

İş zekası, karar alırken varsayımlara göre hareket etmeyip araştırmalara, gerçek rakamlara dayanarak karar almayı sağlıyor. Analizlere ve nesnel bulgulara göre karar alınmasıyla birlikte karar alma süreci hızlandığından iş süreçleri de iş zekası sayesinde iyileşebiliyor. 

 

Yatırımınızın getirisi belirlenebiliyor

İş zekası teknolojileri; satış dönüşümü, mağazaya gelen müşteri sayısı, mağazada geçirilen süre gibi değişkenleri ölçerek pazarlamaya harcanan birim fiyat başına elde edilen etkiyi somut olarak görmeyi mümkün kılıyor. Şirketin hangi alanlarda ve ne şekilde ilerlediğinde daha çok getiri sağladığını görebilmek geliri artırmanın yollarını da daha kolay saptayabilmeyi sağlıyor. İş zekası teknolojileri ile pazarlama kampanyalarının etkinliğini ölçerek, etkili olmayan kampanyaları sonlandırıp kaçan satış fırsatlarını azaltmak ve dönüşüm oranını artırmak için yeni projeler geliştirebilirsiniz.

 

Veri yönetiminde katkı sağlıyor

İş zekası teknolojileri, tüm verileri tek bir merkezi depoda birleştirerek sıkı güvenlikle izlemeyi geliştiriyor. Şirketler, iş zekası ile düzenlemelere ve sektör kriterlerine uyabiliyor.

 

Çalışan dağılımını iyileştiriyor

İş zekası teknolojileri sayesinde saatlik (veya vardiya başına) çalışan-ziyaretçi oranına ulaşmak mümkün olabiliyor. Günlük çalışan kadrosunun durumunun görülmesi ve belirli bir zaman aralığında kaç çalışanın/personelin görevlendirilmesi gerektiğine ilişkin bilgiye erişilmesi sayesinde yöneticiler çalışanların izinlerini düzenleyebiliyor. Bu bağlamda iş zekası araçlarının insan kaynaklarında da etkili olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

İnnova’dan iş zekası çözümleri 

Kritik yönetim kararlarını en doğru şekilde, kolayca alabilmek için raporlama ve analiz süreçlerini hızlandıran İnnova’nın iş zekası çözümlerini kullanabilirsiniz. İnnova İş Zekası Çözümleri; analiz ve değerlendirme, lisans temin etme/yenileme, SLA kapsamında yönetim, implementasyon ve entegrasyon, kaynak/personel kiralama, 7/24 teknik ve fonksiyonel destek, eğitim hizmetleri ve sorun giderme hizmetleriyle uçtan uca kapsamlı bir çözüm olarak iş süreçlerinizi hızlı ve verimli hale getirmenize yardımcı oluyor. 

 

İnnova’nın iş zekası çözümleriyle; tüm süreçlerinizin verimliliğini tespit edebilir, farklı veri kaynaklarıyla kolaylıkla çalışabilir, zaman ve işgücü tasarrufu sağlayabilir, anlık ve güçlü raporlama imkanına kavuşabilir, hızlı ve doğru karar verme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. 

 

En karlı ürünümüz hangisi, müşteriler hangi dönemde artıyor, çalışanlarımızın üretkenliği neye göre değişiyor, hangi operasyonlarımıza ağırlık vermeliyiz gibi kritik öneme sahip sorularınıza cevap bulabileceğiniz İnnova SAP iş zekası çözümüyle potansiyelinizi keşfederek geleceğe yönelik en doğru kararları verebilirsiniz. 

İlgili Postlar

computer_virtualization

Yazılım tanımlı veri merkezi (SDDC) nedir?

4 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr