1 Tem 2020
2 dk okuma süresi
Rekabetin büyük oranda dijitale kaydığı günümüzde, e-ticaret konusunda başarılı olmak ve pazardan daha fazla pay almak için çok daha kapsamlı çalışmalar yapmak gerekiyor. Günümüzde online satışta ürünlerin fotoğraflarını ve bilgilerini koyup temel dijital pazarlama çalışmalarını yapmak da tek başına yeterli değil. E-ticaret dünyasında başarı ve müşteri memnuniyetinin arkasında yatan en önemli faktörlerden biri olarak lojistik yönetimi öne çıkıyor. Gerçek sermayenin envanter olduğunu göz önünde bulundurarak, e-ticarette lojistik yönetimi için strateji geliştirilmesi şart. Bu yazımızda e-ticarette lojistik yönetiminin önemine ve yapılması gerekenlere değiniyoruz.
Türkiye’de 1990’lı yılların sonlarına doğru başlayan e-ticaret faaliyetleri, temassız ödeme yöntemlerinin önem kazanmasıyla büyük bir ivme kazandı. Bu durum rekabet avantajı elde etmek için e-ticaretin temel dinamiklerine daha fazla dikkat etmeyi gerektiriyor. E-ticarette başarının anahtarlarından biri olan lojistik yönetimi konusunda yapılacak yatırımlar ve tedbirler sayesinde tüketicinin tekrar online alışveriş yapması, sosyal medyada negatif değil pozitif örneklerin yayılması, yeni müşteriler kazanılması ve güven ortamı oluşturulması gibi önemli avantajlar elde edilebiliyor.
İyi bir planlama yapın
Son dakika aksamaları olduğunda bile müşterilere vaat edilenlerin gerçekleştirilmesi ve gelecek için öngörülerde bulunulabilmesi iyi bir planlama sayesinde mümkün oluyor. Dolayısıyla planlama, lojistik yönetiminin bel kemiği diyebiliriz. Doğru zamanda doğru ürünün doğru müşteriye ulaşmasını sağlamak için depo ve ürün tedariği ile ilgili tüm maliyetler, ürünlerin ulaşım ve zaman bilgilerinin dahil edildiği planlama yapılması gerekiyor.
B planınız olsun
E-ticaret dünyasında tedarikçilerin ürün temin edememesi, ekonomik kriz, doğal afet, şirket içi kriz, nakit akışında sorunlar, tedarikçilerle anlaşmazlık gibi durumlar yaşanabiliyor. Belirlenen stratejilerin uygun olmaması durumunda e-ticarette lojistik faaliyetleri aksayacağından olumsuzluklara karşı, yedek stratejiler oluşturmak gerekiyor.
Depo düzenini belirleyin
E-ticarette depo yönetimi, maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması açısından kritik önem taşıyor. Bu nedenle tedarik zincirinin kilit noktası deponun düzenini iyi belirlemelisiniz. Raf yönetimini doğru yapmanız, stok ve iadeleri hatasız şekilde tutmanız, barkodları ürün takibini kolaylaştıracak şekilde yerleştirmeniz, ürünleri doğru ambalajla paketlemeniz gibi depo çalışmaları sayesinde satışlarınızı ve kârınızı artırabilirsiniz. E-ticarette depolama süreçlerini en doğru şekilde yönetebilmek için depo yönetimi yazılımı ve barkod, radyo frekansı ile tanımlama (RFID), yakın saha iletişimi (NFC) vb. sistemler kullanabilirsiniz.
Ürün tedariği kontrolüne dikkat
Lojistikte ulaştırmanın önemi de depo düzeni ve stratejiler kadar büyük. Dolayısıyla tedarikçilerden gelen ürünleri ve müşterilere gönderilen ürünleri en doğru şekilde takip etmelisiniz. Tedarikçinin siparişleri ortalama ne kadar sürede ulaştırdığını ve ürünlerin müşteriye teslim edilmesinin ne kadar sürdüğünü bilmeniz uzun vadeli planlarınızı daha verimli yapmanızı sağlayacaktır.
Maliyeti iyi yönetim
Lojistikte maliyet kalemleri genel olarak taşıma, depolama, sevkiyat, taşıma şeklinde sıralanıyor. Tüm masrafları kalem kalem not alarak bütçe yönetimini planlayabilirsiniz. Bu sayede gereksiz yapılan veya yapılabilecek harcamaların önüne geçebilirsiniz.
Kargo yönetimini etkili yapın
E-ticaret kargo gönderimi, en önemli kalemlerden birini oluşturuyor. Öyle ki kargo yönetimini en iyi şekilde yapmak, müşteri memnuniyetinin artmasında büyük rol oynuyor. Kargo yönetiminde kargo ürünlerinin boyutlarını ve ağırlıklarını iyi bilmek, kargo firmaları ile sabit oranlı ücretlendirmeler üzerine anlaşmalar yapmak ve iyi bir kutu açılım deneyimi sağlamak önem taşıyor.
SAP S/4HANA kullanın
Günümüzün zorlukları ve geleceğin fırsatları akıllı işletme olmayı gerektiriyor. Bu gerekliliğin sonucu olarak lojistik yönetiminde otomasyon kullanmak önem taşıyor. Finans, tedarik zinciri, üretim, satın alma, satış, servis gibi tüm iş kollarında ve tüm endüstrilerde uçtan uça etkileşimli akıllı süreçlerden, temel işlevlerde otomasyondan yararlanarak fark yaratmak için SAP’nin bellek içi teknolojisi HANA’dan güç alan SAP S/4HANA çözümünü kullanabilirsiniz. SAP S/4HANA ile veriye dayalı kararlar vererek tüm süreçlerinizi hızlandırabilir ve yeni pazarlara daha hızla ve kolayca girebilirsiniz.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm