Bulut hizmetleri seçerken bakılması gereken özellikler

Bulut hizmetleri seçerken bakılması gereken özellikler

27 Ağu 2020

2 dk okuma süresi

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de şirket ve kurumların yüzde 34’ü bir bulut bilişim hizmeti kullanıyor. E-posta, barındırma ve veri yedekleme hizmetlerinin yaygın olarak tercih edildiği bulut bilişimde seçim kriterlerine hakim olmak çok önemli. Bu yazımızda bulut hizmetleri seçerken dikkat edilmesi gerekenleri açıklıyoruz.

 

Dijital dönüşüm gerçekleştirmek isteyen firmalar için bulut teknolojileri önemli bir adım oluşturuyor. Bulut teknolojisi yazılımları sayesinde işletmeler daha fazla depolama alanına sahip olup hızlı veri transferi ve yedekleme üzerinde maliyet tasarrufu yapabiliyor. API'lar (Application Programming Interface/ Uygulama Programlama Arayüzü) ile zamandan tasarruf sağlayan bulut teknolojileri, verilerin arşivlenmesi ve veriye erişim yetkisi konularında oluşabilecek karmaşıklığın önüne geçilmesini sağlıyor.

 

Hız ve erişilebilirlik

Bulut teknolojileri kaynağa yalnızca dakikalar içerisinde ulaşmaya olanak tanıyor. Tercih edilmesinin nedeni de sağladığı zaman tasarrufu olduğundan bağlantı hızı, bant genişliği, gecikme süreleri gibi ölçütler önem taşıyor. Güçlü bir bulut hizmetinin,  yurt dışı seyahatindeyken veya herhangi bir yerdeyken de masa başındaki verimli çalışma performansını yakalamaya olanak tanıması gerekiyor.

 

 

Ölçeklenebilirlik

İşletmeler için bulut bilişim çözümleri dijital dönüşümü gerçekleştirmeyi sağlayan bir araç işlevi görüyor. Dolayısıyla bulut hizmetlerinin iş gereksinimlerini veya değişikliklerini karşılamaya olanak vermesi, bunun için de ölçeklendirilebilmesi gerekiyor. Daha fazla veya daha az bilgi işlem gücü, depolama, bant genişliğinin ihtiyaç duyulduğu anda sunulmaması işletmenin farklılaşan ihtiyaçlarını karşılayamaması anlamına gelebiliyor.

 

Esneklik

İş dünyasında verimlilik mobilite ile gerçekleşebiliyor. Mobil çalışma biçimleri yaygınlık kazandıkça esnek çalışma geleceğin iş modeli halini alıyor. Bulut teknolojileri esnek çalışma için ihtiyaç duyulan hız ve verimliliği kazandırabiliyor; fakat bulut bilişim çözümünün farklı çalışma ortamları, farklı teknolojiler, yazılım ve sistemlere uyması önem taşıyor.

 

Güvenlik

Bulut hizmetlerinde olması gereken özellikler arasında öne çıkanlardan biri güvenlik. Bulut hizmet sağlayıcıları, verileri yazılım ve donanımsal olarak güvenlik tedbirleri ile koruyor. Bu nedenle bulut bilişim ana bilgisayarlardan çok daha güvenli hizmet anlamına geliyor. Bulut hizmetlerini seçerken gelişmiş veri güvenliği özelliklerinin bulunduğu çözümleri tercih etmek gerekiyor.

Bulut teknolojileri hayatı kolaylaştıran ve dijital dönüşüm sürecine hız katan teknolojilerin başında bulunuyor. Bulut teknolojilerin seçiminde bahsettiğimiz kriterlerin göz önünde bulundurulmasıyla akıllı teknolojilerin ve cihazların daha aktif ve verimli kullanılması mümkün olabiliyor.

 

İnnova Yönetilebilir Hizmetler

İnnova'nın bulut hizmetleri arasında yer alan yönetilebilir hizmetler (managed services) sayesinde kurumlar; sunucu, ağ, veritabanı, güvenlik gibi konulardaki yönetim operasyonlarında avantaj elde edebiliyor. İnnova, Yönetilebilir Hizmetler (managed services) adı altında topladığı yönetim hizmetlerini bulut üzerinden sunarak, kurumların operasyonel süreçlerinde çok daha verimli hale gelmelerine olanak sağlıyor. 

Veritabanı ve uygulama sunucusu desteği, yama uygulamaları, yedekleme stratejileri, veritabanı kurtarma ve performans analizi ve iyileştirmeleri gibi kurumsal bilgiler üzerinde gerçekleştirilecek uzmanlık gerektiren kritik uygulamalarda İnnova'nın veritabanı uzmanları ve sistem yöneticilerinden oluşan veritabanı yönetimi ekibi, ihtiyaç duyulan profesyonel hizmetleri bulut tabanlı olarak sağlıyor. Help desk hizmetleriyle desteklenen süreç, entegre olarak 7/24 izleme, bakım ve teknik destek sağlayarak BT birimlerinde çalışanların da söz konusu yazılımlar üzerinde hakim olabilmesine yardımcı oluyor. Yetkisiz kişilerin erişimlerinin saptanması ve engellenmesi, güvenlik süreçlerinin işletilmesi, denetlenmesi, raporlanması ve uygulamalarda tespit edilen güvenlik açıklarının ortadan kaldırılması süreçleri İnnova tarafından yönetiliyor.

İlgili Postlar

computer_virtualization

Yazılım tanımlı veri merkezi (SDDC) nedir?

4 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr