Yoğun bakım uzman sistemleri salgınla mücadeleye nasıl yardımcı olabilir?

Yoğun bakım uzman sistemleri salgınla mücadeleye nasıl yardımcı olabilir?

21 Ara 2020

3 dk okuma süresi

Son dönemin en çarpıcı gelişmelerinden biri olan yoğun bakım uzman sistemleri, tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgınıyla mücadelede önemli bir rol oynayabilir.

COVID-19 salgını, birçok şehirdeki hastanelerin yoğun bakım servislerinin tam kapasiteye yakın doluluk oranıyla çalışmasına sebep oluyor. Bu nedenle, süreçlerin kolay ve hatasız yürütülmesi hiç olmadığı kadar büyük önem kazandı. Yoğun bakım servislerinin yüksek doluluk oranının yanı sıra, salgın boyunca yorucu bir tempoyla çalışan sağlık personelinin hata yapma olasılığı da artabiliyor.

Sağlık kuruluşlarının içerisinde bulunduğu zor koşulları yönetmek, hastaları daha iyi tedavi etmek ve sağlık çalışanlarının görevlerini daha iyi yapmalarını sağlamak için yoğun bakım uzman sistemlerine duyulan ihtiyaç da bu sebeple artıyor.

Yoğun Bakım Uzman Sistemlerinin avantajları

Belgelendirme yükünü azaltan, hasta verilerini etkili bir şekilde kullanmayı sağlayan ve sağlık çalışanlarına bulundukları yerden bağımsız olarak verilere erişim ve uzaktan izleme imkânı sunan yoğun bakım uzman sistemleri, COVID-19 ile klinik mücadelede hayat kurtarmak için kritik bir rol üstleniyor.

Yoğun bakım servisleri şu an yeni teknolojilerin entegrasyonu için hasta karşılamaya ara verme şansına sahip değil. T.C Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan veriler, birçok büyükşehirde yoğun bakım servislerinin doluluk oranlarının yüzde 80’in üzerinde gerçekleştiğini gösteriyor. Dolayısıyla, bu dönemde salgına yanıt olarak benimsenecek yoğun bakım uzman sistemlerinin, yoğun bakım servislerinde bulunan tüm cihazlarla kolayca entegre olabilmesi ve hasta verilerinin etkili takibi hemen sağlayabilmesi gerekiyor.

Yoğun bakım uzman sistemleri, sağlık çalışanlarına birçok avantaj sağlıyor. Bunlardan başlıcaları şöyle sıralanıyor:

Yoğun bakımlarda belgeleme yükünü en aza indirger.

Yoğun bakımlarda bulunan medikal cihazlardaki verilerin elektronik ortamda kayıt altına alınmasını sağlayarak, hastaların izlenebilirliğini artırır.

Web tabanlı arayüz ve mobil uygulamalar ile hasta verilerinin erişilebilirliğini artırır.

Otomatik skorlama ve skala hesaplarıyla manuel işlemleri azaltır.

Tele ICU ile tek noktada birden fazla kliniğin yönetilebilmesini sağlayarak yoğun bakımlardaki uzman kaynak eksikliğinin etkisini azaltır.

Tedavi planlarının takibi sayesinde tedavilerin etkinliğinde artış sağlar, taburcu süreleri düşer.

Erken uyarı algoritmaları sayesinde mortalite oranında azalma sağlar.

Yapay zekâ uygulaması ile sepsis tanısı için erken uyarı oluşturarak tedavi başarısını arttırmaya destek olur.

Farklı algoritma ve pathway’ler oluşturmanıza olanak veren karar destek modülü ile tedavi etkinliğini artırır.

HICAMP ARC ile salgınla mücadele

İnnova tarafından yüzde 100 yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen HICAMP ARC yoğun bakım uzman sistemi, halihazırda Ankara ve Mersin şehir hastanelerinde ileri seviye gereksinimlere yanıt veriyor. Sağlık Bakanlığı YBBYS kriterlerine göre akredite edilmiş sistem, HIMSS seviye 6 ve 7 için EMRAM modeline uyumlu çalışmaktadır. HICAMP Arc’ın başlıca faydaları cihaz bağımsız entegrasyon katmanı, gerçek zamanlı iletişim, veri kaybı riskini asgari düzeye indirgeyen mimari ve farklı platformlardan erişim şeklinde sıralanmaktadır.

HICAMP ARC sağlık çalışanlarına hangi kabiliyetleri sağlıyor?

HICAMP ARC’ın sunduğu Klinik Dashboard özelliği, sistem üzerinde seçilen yoğun bakım kliniğinde tedavi gören tüm hastaların verilerinin toplu halde bir arada görülmesini sağlıyor. Bir hastanın tüm verileri ve hastaya özel takip analizleri, Hasta Bilgi Ekranları üzerinden izlenebiliyor Hekimler, hastalar için tedavi ve bakım planları oluşturabiliyor ve bu planlara göre sağlık personellerine görevler atayabiliyor. Seçilen tedavi planına göre izleme kuralları oluşturulabiliyor. Kural dışı bir veri oluştuğunda kullanıcılara SMS, e-posta, bilgi mesajı olarak bildirim gönderiliyor.

HICAMP ARC’ın mobil uygulaması sayesinde hasta verileri anlık olarak her yerden izlenebiliyor. Sağlık çalışanları, hastanın anlık vital bilgilerini hastanın yanına gitmeden ekran başından takip edebiliyor. Bu sayede yoğun bakım şartlarında bile mümkün olduğunda sosyal mesafe korunabiliyor. Hastanın mevcut tedavisi kapsamında yapılan tetkik, tedavi, konsültasyon, ameliyat, order gibi işlemler süreç bazlı olarak zaman çizelgesi üzerinde izlenebiliyor.

Kullanıcı dostu arayüzleri ile bir hekim hasta vizitlerini, hastanın geçmiş izlemlerini, hasta sonuçlarının karşılaştırılmasını, skala ve skorlamaları, bakım ve tedavi planlarını kolayca yönetebiliyor. HICAMP ARC, yoğun bakımların tüm yazılım ihtiyaçlarını tek bir uygulama ile karşılıyor ve gereken noktalarda diğer uygulamalar ile entegre olarak çalışabiliyor.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr