Yeni normal ve en son teknolojik gelişmeler

Yeni normal ve en son teknolojik gelişmeler

14 Eki 2021

4 dk okuma süresi

Yeni normal olarak tanımlanan pandemi etkisiyle şekillenen dönemde çalışma, iletişim kurma ve eğlenme alışkanlıklarımız köklü değişikliklere uğradı. Pandemi öncesinde de yoğun olarak teknolojiye dayanan dünya, bunun bir seçenek olmaktan çıkarak zorunluluğa dönüştüğü zorlu bir dönemi geride bıraktı. Pandeminin etkilerinin dinmeye başladığı günümüzde, yaşanan bu zorlu sürecin getirdiği bazı alışkanlıkların uzun yıllar kalıcı olacağı ve teknolojiyle ilişkimizi kökten etkileyeceği görülüyor. Bu durum, ilk bakışta zorunluluktan doğan kötü bir dönüşüm gibi görünse de küresel köyü birbirine daha sıkı sıkıya bağlayan ve teknolojiye yaklaşımımızı değiştiren bir domino etkisi yaratmışa benziyor.

Yeni normal neleri kapsıyor?

Pew Araştırma Merkezi’nin 915 profesyonelle gerçekleştirdiği bir araştırma, ikinci yılına yaklaşan pandemi sonrası dönemde yaşamın nasıl değişeceğine dair ortak kanıları ortaya çıkardı. Araştırma şirketinin, pandeminin etkilerinin tamamen sona ermesinin ve “yeni düzenin” küresel olarak benimsenmesinin beklendiği 2025’te hayatın nasıl olacağını sorduğu yaklaşık 915 yenilikçi, geliştirici, araştırmacı, aktivist, iş ve politika lideri, her şeyin uzaktan teknolojik altyapılar üzerinden gerçekleştirildiği bir dünya öngörüsü ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, küresel nüfusun daha büyük bir bölümü iş, eğitim, sağlık, ticaret ve temel sosyal etkileşimler için dijital bağlantıları daha yoğun olarak kullanacak, teknolojiye duydukları güven artacak ve bunun doğal bir sonucu olarak insan ile teknoloji arasındaki ilişki derinleşecek. İnsan ile teknoloji arasında derinleşeceği öngörülen bu ilişki, insanların eskiden geleneksel yöntemlerle yürüttüğü işleri ve etkileşimleri dijitalleştirmesinin yanı sıra, teknolojiye uzak veya önyargılı olan yaşlı nüfusun da daha fazla cihaz ve hizmet kullanmasını içerecek.

Pandemi döneminde satışı artan teknolojik aletler

Pandeminin etkilerinin en yoğun olarak hissedildiği ve bulaşma riskinin en yüksek olduğu ilk dönemlerde, kurumlar ve insanlar kısa süreli bir kapanma süreci yaşanacağını düşünüyordu. Bunun aksinin kısa sürede anlaşılmasıyla, insanlar sosyal hayatlarını askıya aldıkları ve çalışmaktan eğlenmeye, eğitimden kişisel bakıma neredeyse her şeyi evlerinde yaptıkları bir yaşam tarzı benimsediler; bu doğrultuda yeni yatırımlar ve harcamalar yaptılar.

Birçok şirket, operasyonlarını verimli yürütmek için çalışanlarının fiziksel ofislerde bulunmaları ve bir araya gelmeleri gerektiğine inanıyordu. Pandemi bunun aksini kanıtladı ve hayatlarında daha önce hiç evden çalışmamış olan milyonlarca insan ilk kez uzaktan çalışmaya başladı. Bu nedenle web kameralarına, monitörlere, dizüstülere, bilgisayar aksesuarlarına ve yazıcılara gösterilen ilgi arttı. Aynı zamanda, bu cihazların hijyenini sağlayacak klavye kılıfları ve temizleme spreyleri gibi ürünler de tedarik edildi.

Hijyen hassasiyetinin arttığı pandemide evleri ve kapalı mekanların havalarını temiz tutmak da önem kazandı. Öte yandan, her evde bir ateş ölçer bulunmaya başladı. Robot süpürgeler tarihlerinin en popüler dönemlerini yaşarken, hava temizleme cihazları da vakitlerinin büyük bölümünü evde geçirmeye başlayan insanlar tarafından büyük ilgi gördü. Aynı dönemde ekmek, kahve ve tıraş makineleri gibi, çoğu insanın normal şartlarda dışarıdan temin ettiği ürün ve hizmetler için geliştirilen cihazların da satışları arttı.

Kapanma dönemi yalnızca nasıl çalıştığımızı ve tüketim alışkanlıklarımızı değil, aynı zamanda eğlenme şekillerimizi de değiştirdi. Bu dönem, birçok insan için oturma odalarını ev sinema sistemleri, set üstü cihazlar ve konsollar gibi cihazlarla yenilemek için iyi bir fırsat yarattı.

2022 teknoloji trendleri hangi yönde gelişecek?

2022 teknoloji trendleri, pandeminin öğrettiği derslerle şekilleniyor. Kurumlar perde arkasında işlerini felaketlere ve beklenmedik gelişmelere daha dayanıklı hale getirirken, son kullanıcılarda ise yazının başında bahsettiğimiz gibi teknolojiyle daha içli dışlı ve daha bilinçli bir yaklaşım gelişiyor.

Artan güvenlik algısı: Pandemi, neredeyse her şeyi çevrimiçi yapmanın güvenlik risklerine karşı bir farkındalık getirdi. İnsanlar siber suçluların nasıl çalıştığını ve kimlik bilgilerinin doğru şekilde yönetilmesinin dolandırıcılığı önlemek için neden kritik olduğunu öğreniyor.

Self servis çözümler: Kamu hizmetleri self servis çözümlere hız kazandırırken, dijital self servis pandemi nedeniyle hemen her hizmet kuruluşu için önemli bir konu haline geldi. Dijital self servis, şirketlerin etkili müşteri hizmeti sunmaları ve müşterilerin zamanında ödeme yapabilmelerini sağlamaları için kritik önem kazanıyor.

E-ticarete geçiş: Pandemi tüketicilerin çevrimiçi olarak ihtiyaç duydukları şeyleri arama, keşfetme ve satın alma yöntemlerinde yeni bir temel oluşturdu ve kitlesel e-ticarete geçiş önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. E-ticaret penetrasyonu, yalnızca birkaç ayda müthiş büyüme kaydetti ve tüketici satın alma modellerinde birçok kalıcı değişiklik yarattı.

Uzaktan ve hibrit çalışma: Uzaktan çalışma akımı, pandemi sona erdikten sonra bile devam edecek bir eğilim olarak öne çıkıyor. İşe alma ve iş sürekliliği açısından dağınık bir iş gücüne sahip olmanın avantajları şirketler tarafından fark edilmeye başlandı. Bu akım uzaktan erişim, uç nokta güvenliği, bulut görünürlüğü ve güvenliği gibi siber güvenlik sorunlarına sürekli odaklanmaya dönüşecek.

Nakit ödemelere veda: Tüketiciler pandemi öncesinde çoğu şeyi ödemek için nakit kullanıyordu ve kredi kartları genellikle büyük satın almalarda kullanılıyordu. Günümüzde neredeyse her şey kartla satın alınıyor. Tüketiciler, salgından önce fiziksel olarak mağazalara gidip satın aldıkları ürünleri artık internetten satın almaya alıştı. Alışveriş yapanlar çevrimiçi alışverişin kolaylığına ve rahatlığına alışmaya devam ettikçe, bu dijital dönüşümün etkisini artırarak sürmesi işten değil.

Çevrimiçi içerik tüketimi: İnsanlar evde kaldıkları süre boyunca eğlenmenin yeni yollarını keşfettiler. Bu sayede, Netflix gibi çevrimiçi içerik akışı hizmetleri ve XBOX Live ile PSN gibi oyun ağları abone sayılarını artırdılar. Çevrimiçi içerik tüketiminin artması pandemiyle sınırlı kalan bir akım olmayacak, birçok insan çevrimiçi içerik tüketimini artıracak ve yeni platformlar keşfetmeye devam edecek.

Tele tıp: Uzaktan doktor muayeneleri pandemide birçok insanın sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağladı. Yeni keşfedilen bu fırsat, hastaların 2022’de bazı muayene ve teşhis işlemleri için doktorlara uzaktan bağlanmasına, yalnızca doktorların gerekli gördüğü durumlarda hastanelere ve polikliniklere gitmesine sebep olacak.

Yeni düzen yeni talepleri doğuracak mı?

Milyonlarca insan işlerini verimli gerçekleştirmek için ofise gitmek zorunda olmadıklarını fark etti. Bu farkındalık, tüm dünyada çalışanların hibrit çalışma modellerine geçilmesini talep etmelerine sebep oldu. Şirketler için de birçok tasarruf fırsatını içeren bu değişimin uygulanıp uygulanmayacağı ise yönetim kurullarının inisiyatifine kaldı. Bazı dev şirketler çalışanlarını ofislere geri çağırırken, daha yenilikçi yaklaşımlar benimseme cesaretini gösterenler ise hibrit çalışma modellerini uygulamaya başladılar.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr