Yazılım geliştirmede 2022'nin en önemli 5 trendi

Yazılım geliştirmede 2022'nin en önemli 5 trendi

1 Eyl 2022

3 dk okuma süresi

Yazılım geliştirmenin temelinde, bilgisayara ne yapmaları gerektiğini söyleyen bir dizi talimat yazmak vardır. Bu ana fikir yıllardır değişmemekle birlikte bu talimatların nasıl yazıldığı düzenli olarak değişim gösterir. Belirli ilkeler zaman içinde aşağı yukarı aynı kalsa da kullanılan diller, kütüphaneler, metodolojiler, araçlar, paketleme yöntemleri ve test süreçleri sürekli olarak gelişir.

1. Geliştirici deneyimi her şeydir

Çok basitleştirilmiş bir ifade gibi görünse de mutsuz geliştiriciler genellikle başarılı ürünler ortaya çıkaramaz. Bununla birlikte kötü kurgulanmış bir geliştirici deneyiminde durum çok daha vahim olabilir. Günümüzde pek çok şirket yetenekli yazılım geliştiriciler bulmakta ve mevcut ekiplerini ellerinde tutmakta zorlanıyor. Yazılım geliştiriciler kariyerlerinde yükselmek ve daha iyi maddi olanaklara kavuşmak için teknik uzmanlıklarını geliştirecek olanaklar istiyorlar. Bu nedenle şirketlerin yazılım geliştirme ekiplerine bu tür fırsatlar sağlaması gerekiyor. Geliştirici deneyimini iyileştirmek için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

Sorumluluklar arasında rotasyonları etkinleştirin: Geliştiriciler dijital dönüşüm projelerinde farklı hedefler veya iş süreçleri arasında düzenli olarak rotasyon yapmalıdır.

Engelleri kaldırın: CIO'lar, geliştiricilerin ham fikirlerinden bitmiş ürünlere giden yolda karşılaşılabilecek tüm engelleri azaltmaya çalışmalıdır.

Tükenmişliğe dikkat edin: Herkes gibi yazılım mühendisleri de sınırlı bir bilişsel yükü kaldırabilir ve sürekli gerçekleşen durum değişikliklerinden hoşlanmazlar.

Geliştirici deneyimi iyi bir yazılım ortaya çıkarabilmenin temel taşıdır. Aynı zamanda dijital dönüşüm başarısının da bir göstergesidir. Harvard Business Analytic Services'in dijital dönüşümde ivmeyi sürdürmek adlı raporunda çalışan deneyimine öncelik vermek ve tükenmişliği azaltmak temel öneriler arasında yer almıştır.

2. Otomasyon silahını kullanın

Bir yazılım ekibinde geliştirici deneyimi insan başarısının özüyse, otomasyon da teknik başarının karşılığıdır. Yazılım geliştirme süreçlerinin hızı ve stresi, en tecrübeli mühendislerin bile zaman zaman zorlanmasına neden olabilir. Yazılım geliştirmede otomasyon kullanarak mevcut iş süreçlerini bozmadan ekibinizin üzerindeki yükü önemli ölçüde alabilirsiniz.

Yazılım geliştirme süreçlerinde otomasyon kullanmak aslında yeni bir şey değildir ama günümüzde her zamankinden daha güçlü bir hale gelmiştir ve güvenlik uygulamalarından testlere kadar neredeyse tüm adımlarda kullanılabilir durumdadır.

Otomasyon, yazılım ekiplerine aşırı talepler ve iş yükleri yüklemek yerine aynı (veya daha az) kaynakla daha fazlasını başarmalarını sağlayan güçlü bir silahtır.

3. Merkeziyetsiz platformlara yönelin

Yazılım geliştirme aynı zamanda bilişim teknolojileri dünyasındaki merkeziyetsizlik eğiliminin bir bağlantı noktasıdır. Açık kaynaklar ve çoklu bulut servisleri buna örnek olarak gösterilebilir. Yazılımlar günümüzde giderek daha fazla dağıtılmış ve heterojen bir şekilde geliştiriliyor ve işletiliyor. Bu durum, maliyetleri azaltmak, performansı artırmak, güvenliği sağlamak, yönetimi kolaylaştırmak gibi konularda yeni fırsatların ortaya çıkmasına da olanak sağlıyor. Hibrit bulut ve sınır bilişim arasındaki derinleşen ilişki ve uç uygulamaların geliştirilmesi, bu geniş eğilimin ortaya çıkan en iyi örneklerinden biridir.

Merkeziyetsiz demek her şey tamamen dağıtık ve serbest demek değildir. Dağıtılmış yazılım geliştirme ve altyapı norm haline geldiği için BT yöneticilerinin sorumluluklarından bir tanesi de kontrol ve esneklik sağlayan doğru platformları bulmak olmalıdır.

4. Güvenliği en sona bırakmayın

Güvenlik, yazılım geliştirme süreçlerinde genellikle sonradan düşünülen bir konu olarak ele alınıyor. Oysa ki günümüzde güvenlik artık birçok kuruluşta yönetim kurulu düzeyinde bir sorumluluk olarak görülüyor. Siber tehditler her geçen gün artıyor ve bunları önlemenin maliyeti göz ardı edilemeyecek kadar büyüyor. Bank of America CEO'su Brian Moynihan’ın 2021'de siber güvenliğe 1 milyar dolardan fazla harcama yaptıklarını açıklaması durumun daha net anlaşılmasını sağlayabilir.

Red Hat'in 2021 Küresel Teknoloji Görünümü raporunda yer alan genel finansman önceliği sıralamasında güvenlik harcamaları ilk sırada yer aldı. Ankete katılan BT liderlerinin %45'i güvenliğin 1 numaralı öncelikleri olduğunu söyledi.

5. Yazılım işin kendisidir

Şirketlerin yetenekli mühendisleri bir odaya kapatıp yazılım geliştirmelerini istedikleri dönemi artık tamamen kapadık. Bu gerçeklik henüz her kuruluşta tam olarak anlaşılmamış olabilir ancak yazılım geliştirme, üst yönetimden operasyon birimlerine kadar dikey olarak tüm şirketle bağlantılı bir süreç haline gelmiştir. Modern yazılım geliştirme, müşteri deneyimini iyileştirmek ya da geliri artırmak gibi fark yaratan bir şeyler yapmalıdır. Yazılım geliştirme olmadan dijital dönüşüm diye bir şeyden söz etmek mümkün değildir.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr