Yapay zekâ proje yönetimini nasıl dönüştürüyor?
2 May 2024
2 dk okuma süresi
Yapay zekâ günümüzde proje yönetimi alanındaki çeşitli görevlerde kullanılıyor. Basit idari işlerin otomatikleştirilmesinden modelleme ve kaynak tahsisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan yapay zekânın avantajlarından dolayı işletmeler, bu teknolojiyi proje yönetimi iş akışlarına nasıl dahil edeceklerini giderek daha fazla araştırıyor.
Teknoloji inceleme firması Capterra tarafından yapılan bir ankette proje yöneticilerinin %93'ü geçtiğimiz yıl şirketlerinin yapay zekâ proje yönetimi araçlarından veya teknoloji yatırımlarından olumlu yatırım getirisi elde ettiğini bildiriyor. Bu oran yapay zekânın proje yönetimi ortamını değiştirip değiştirmemesi sürecinin geride kaldığını ve yapay zekânın çoktan bu alanda aktif kullanılan bir araç haline geldiğini gösteriyor.
Yapay zekânın proje yönetimindeki etkisi önceliklendirme, zamanlama, maliyet tahmini, kaynak tahsisi, modelleme, dağıtım metodolojilerine uyarlama, tahmine dayalı analitik, risk yönetimi ve otomasyon gibi temel alanlarda kendini gösteriyor. Uzmanlar yapay zekânın proje yönetimindeki rolünün giderek arttığını ve iş akışlarını optimize etmede insanlara yardımcı olduğunu belirtiyor. Bu teknoloji geçmiş verilere dayalı tahminler yaparak maliyetleri doğru şekilde tahmin edebiliyor ve kaynakları en etkin şekilde kullanarak projelerin başarısını artırıyor. Ayrıca yapay zekâ riskleri belirleyerek risk yönetimini iyileştiriyor ve rutin görevleri otomatikleştirerek zaman kazandırıyor. Bu sayede yapay zekâ proje yönetiminde verimliliği artırıyor ve iş akışlarını daha etkili hale getiriyor.
Satıcılar ürün ya da hizmetlerinin standart bir parçası olarak yapay zekâyı ürünlerine ekliyor olsa da proje yönetimi yazılımının sunduğu yapay zekâ yeteneklerinin düzeyi bir tedarikçiden diğerine değişiklik gösteriyor. Bu da ürün ya da hizmetlerde bazı ufak farklılıklar olmasına neden olabiliyor.
Uzmanlar, yapay zekânın proje toplantılarındaki sesleri doğru bir şekilde ayırt edecek kadar gelişeceğini ve araçların kimin ne söylediğine dair giderek daha doğru özetler sunmasına olanak tanıyacağını düşünüyor. Ayrıca sağlayıcıların bu tür kayıtları giderek daha ayrıntılı düzeylerde aranabilir hale getirmek için yapay zekâdan yararlanacağı da tahmin ediliyor.
Geniş dil modellerinin (LLM) proje ekibi üyelerinin karmaşık görevleri gerçekleştirmek için proje yönetimi yazılımını kullanmasını kolaylaştırması bekleniyor. Bu sayede çalışanlar kod yazmak yerine geniş dil modelleri üzerinden günlük dili kullanarak yazılımla etkileşime geçebilme imkânı kazanıyor.
Uzmanlar gelecekte proje ekiplerinin öngörücü ve kuralcı analizlere daha fazla yardımcı olmak amacıyla sentetik veriler üretmek için yapay zekâyı kullanabileceklerini belirtiyor. Bu sayede proje yönetimi profesyonellerinin karar alırken daha doğru adımlar atacağı tahmin ediliyor.
Capterra’nın anketine göre katılımcıların %77’si yapay zekânın işlerinde kullanılması konusunda iyimser olduklarını ifade ediyor. Bu iyimserliğin nedenleri arasında görev otomasyonu (%33), kaynakların daha etkili kullanımı (%32) ve daha doğru ölçümler (%27) yer alıyor. Anket proje yönetimi profesyonellerinin yapay zekâ konusunda istekli olduğunu ortaya çıkarıyor.
Yapay zekâ ayrıca proje yönetimini ölçeklendirmeye de yardımcı oluyor. Proje yönetimi profesyonellerinin programların geliştirilmesi, riskin değerlendirilmesi, çeşitli senaryoların modellenmesi ve maliyetlerin tahmin edilmesi gibi temel görevleri yerine getirme becerisine ve sorumluluğuna sahip olması gerekiyor. Yapay zekâ tüm bu işleri son derece hızlı biçimde yapmalarına olanak tanıyor.
Yapay zekâ doğruluğu ve verimliliği artırıyor. Yapay zekâ destekli proje yönetimi yazılımlarının %100 doğruluk sağlayacağı garanti edilemese de insan kaynaklı hatalar önlenebiliyor ve birçok görev için yüksek derecede doğruluk sağlanabiliyor. Ayrıca araçların proje yönetimi yaşamının parçası olan rutin, sıradan ve öngörülebilir görevleri devralmaya başlaması kullanıcıların karar analizi ve paydaşlarla toplantı gibi daha yüksek değerli, daha karmaşık işlere daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm