9 Mar 2022
3 dk okuma süresi
Wi-Fi 6E, 6 GHz bandında çalışan Wi-Fi 6 cihazlarını tanımlayan, dünyanın 58 ülkesinde Wi-Fi için kullanıma sunulan yeni bir spektrum alanıdır. Günümüzde artık daha fazla içerik akışı kullanıyor, çevrimiçi oyun oynuyor ve her zamankinden daha çok görüntülü görüşüyoruz. Tüm bunlar, WiFi ağlarımızı zorluyor. Yeni WiFi 6 standardı bu zorluklara karşı daha yüksek ağ hızı ve güvenilir erişim gibi bir dizi yeni avantajlar sunuyor. Peki, Wi-Fi 6E hayatlarımıza neler getiriyor?
Wi-Fi 6E nedir?
Wi-Fi ağları bugüne kadar 2,4 GHz ve 5 GHz olmak üzere iki farklı bantta çalışıyordu. Wi-Fi 6 standardı, kablosuz ağların bu iki bantta daha hızlı veri çıkışı ve daha az gecikme sağlaması için birçok yeni özelliğe sahip. WiFi 6E ise Wi-Fi 6'nın kapasitesini, verimliliğini, kapsamını ve performans avantajlarını 6 GHz bandına genişletiyor. Yedi adede kadar süper geniş 160 MHz kanal destekleyen Wi-Fi 6E cihazları, çok yoğun ve sıkışık ortamlarda bile daha yüksek ağ performansı sağlıyor ve aynı anda daha fazla Wi-Fi kullanıcısını destekliyor.
Her bant birer frekans yığını yapısındadır. 2.4 GHz bandı, her biri 20 megahertz (MHz) genişliğinde 11 kanaldan oluşur. 5 GHz bandında 45 kanal bulunur ancak bunlar bir kerede daha fazla veri iletmelerini sağlayan 40 MHz veya 80 MHz kanallar oluşturmak için birleştirilebilir. 6 GHz bant genişliği ise 160 MHz'e kadar 60 kanalı destekler. Bu çok büyük bir kapasite artışı anlamına geliyor; tek şeritli bir yoldan (2,4 GHz) üç şeritli bir otoyola (5 GHz) ve nihayetinde Wi-Fi 6E ile altı şeritli bir süper otoyola (6 GHz) geçişe benzetilebilir. Aynı analoji kapsama alanı için de kullanılabilir. Daha yüksek frekansların katı duvarlara ve zeminlere nüfuz etmesi daha zordur, bu nedenle tek hatlı 2,4 GHz'lik yollar, 5 ve 6 GHz'lik otoyollardan daha uzağa ulaşır.
Yeni standart, yeni kullanıcı deneyimi
Wi-Fi standartları her zaman kafa karıştırıcı olmuştur. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından belirlenen Wi-Fi standartları Apple, Facebook, Google, Intel, Microsoft, Qualcomm, Samsung, Sony ve çok daha fazlası tarafından kabul ediliyor.
Wi-Fi Alliance, IEEE 802.11ax adlı yeni standardın Wi-Fi 6 olarak adlandırılarak daha kolay anlaşılacağını düşündü. Her bir WiFi standardı, bir dizi yeni özellik ve iyileştirme için bir şemsiye terim olarak kullanılıyor. Örneğin Wi-Fi 4, bir cihaza ve cihazdan aynı anda birden fazla aktarıma izin vermek için MIMO (çoklu giriş, çoklu çıkış) teknolojisini getirdi. Wi-Fi 5 ürünlerinin ikinci dalgasıyla kullanıma sunulan MU-MIMO (MU, multi-user, çok kullanıcı) ise birden fazla cihazın veri göndermek ve almak için aynı anda bağlantı kurmasını mümkün kıldı. MU-MIMO'yu bir sonraki seviyeye taşıyan Wi-Fi 6’nın alametifarikası ise OFDMA, yani ortogonal frekans bölmeli çoklu erişim oldu. Ortogonal frekans bölmeli çoklu erişim sayesinde mevcut bant genişliğinin daha verimli kullanımı sağlandı. Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E'deki iyileştirmeler ve teknolojiler birbirlerine benzerken, E’yi asıl özel kılan 6 GHz bandını kullanıma sunması oldu. Wi-Fi 6E, Wi-Fi cihazlarının ve komşu ağların yoğunluğunun çarpıcı biçimde artmasına karşılık harika bir kullanıcı deneyimi sağlamak için bozulmamış bir spektrum sağlıyor.
Wi-Fi 6E’ye ne zaman geçmeli?
Konu yeni bir Wi-Fi standardı olduğunda, soru ona geçip geçmeyeceğiniz değil, geçişi ne zaman yapacağınızdır. Yeni bir yönlendirici veya ağ sistemi bakıyorsanız, Wi-Fi 6 destekli seçeneklere yönelmenizi tavsiye ederiz. Kablosuz ağları hızlandıran WiFi 6, aynı zamanda WPA3 (Wi-Fi Korumalı Erişim 3) aracılığıyla gelişmiş güvenlik, TWT (Hedef Uyanma Süresi) sayesindeyse azaltılmış pil tüketimi sunuyor.
Wi-Fi 6E cihazları ise henüz yeni olmaları nedeniyle Wi-Fi 6’ya kıyasla daha pahalı. Bu yeni 6 GHz bandında yalnızca Wi-Fi 6E destekli yönlendiriciler ve cihazlar çalışabiliyor. Yine de bu yıl farklı fiyat noktalarında seçeneklerin çoğalmasını bekliyoruz. Uzmanlar, 2022'de 58 milyondan fazla Wi-Fi 6E erişim noktasının pazara sunulacağını tahmin ediyor. İster Wi-Fi 6, isterseniz de Wi-Fi 6E’li ağ cihazlarından birini seçin, alacağınız ürünün Wi-Fi sertifikalı olduğundan emin olun.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm