3 Kas 2022
2 dk okuma süresi
Sınır bilişim konsepti, aynen IoT gibi uzun zamandır sektörde sıkça konuşulan konulardan biri olsa da şirketler daha yeni yeni harekete geçmeye ve kendi stratejilerini oluşturmaya başladı. Red Hat'in hazırladığı Küresel Teknoloji Görünümü 2022 raporuna göre, BT liderlerinin %61'i önümüzdeki bir yıl içinde IoT, sınır bilişim veya her iki teknolojiyi birden kullanmayı planladıklarını söylüyor. Sınır bilişim ve IoT tek bir kategori olarak birleştirildiğinde ise %53’te kalan Yapay zeka/Makine öğrenimi ikilisini geride bırakıyor.
Birçok kuruluş için sınır bilişim, olgunlaşmakta olan bulut stratejilerinin ve mimarilerinin doğal bir uzantısı olarak görülüyor. Sınır bilişim, aslında bulut bilişimin yaptıklarını tamamlıyor diyebiliriz. BT liderleri, bir iş ağının gereksinimlerinin yalnızca bulut servisleri ile çözülemeyeceğini yavaş yavaş görmeye başlıyorlar. Bulut bilgi işlem hizmetlerinin, sınır bilişim, sınır güvenlik ve doğru ağ kullanımıyla daha da gelişeceği öngörülüyor.
Bir sınır bilişim planlaması yaparken aklınızda bulundurmanız gereken dört temel konuyu aşağıda bulabilirsiniz.
Her büyük teknoloji uygulamasında olduğu gibi, sınır bilişim stratejisi de bir iş vakasına sağlam bir şekilde dayandırılmalıdır. Sınır bilişim sayesinde, bulut veya veri merkezi ortamlarınızda çözemediğiniz (en azından o kadar iyi çözemediğiniz) hangi sorunları çözmeyi düşünüyorsunuz? Bu sorunun birden fazla cevabı vardır ancak listenin en başında genellikle gecikme sürelerinin iyileştirilmesi yer alır. Ağ bağlantısının yavaş ya da güvensiz olduğu ortamlarda verileri kaynağa daha yakın bir yerde işlemek önemli avantajlar sunar.
Sınır bilişim, merkezi ağ ortamını yüzlerce hatta binlerce (veya daha fazla) küçük ortama böler. Sınır bilişimi kullanım alanınız ne olursa olsun, pek çok farklı bileşenin (altyapı, cihazlar, uygulamalar, veriler) düzgün bir şekilde yönetilmesi biraz öngörü gerektirir. Başlarında bir BT personeli olmadan yönetilmesi gereken farklı lokasyonlarda çok sayıda cihaz söz konusu olacağı için otomasyon kullanımı kritik bir öneme sahiptir. Otomasyon (konfigürasyon yönetimi ve Kubernetes gibi) nasıl konteynerli uygulamaları yönetmek için hızla önem kazandıysa, sınır bilişim yönetiminde de kilit bir rol oynayacaktır.
Sınır bilişim stratejisi kurarken veri merkezinden uç noktalara kadar tutarlılığı en üst düzeye çıkarmak gerekiyor. Büyük ölçekli dağıtılmış altyapıları işletmek, işin içine beklenmedik durumları katmadan bile yeterince zorlayıcı olabiliyor. Veri merkezlerinde veya bulutlarında Kubernets’i çalıştıran kuruluşlar, tutarlılığı sağlamak için uç noktalarda da giderek daha fazla kullanmaya başlıyor.
Bulut çözümlerinden aşina olunan izleme (monitoring) ve gözlemlenebilirlik (observability) kavramları, sınır bilişim içinde en önemli konular listesinin üst sıralarında yer alıyor. Ağınızın uç noktalarında neler olup bittiğini izlemeye ve ölçmeye (BT sektöründe giderek artan bir şekilde gözlemlenebilirlik olarak adlandırılıyor) kesinlikle ihtiyacınız olacak.
Sınır bilişim stratejisi kurarken hem uç noktalardaki cihazlarda hem de uç noktalar ile bulut arasındaki ağ yollarında çok sayıda potansiyel arıza noktası olduğunu hesaba katmak gerekiyor. Bu nedenle arızaların meydana gelebileceği her noktada izleme sistemleri kurmalısınız. Ayrıca olası kesinti sürelerini ve diğer sorunları simüle eden testler yaparak, otomatik uyarıların ekiplerinizi tam olarak doğru arıza noktasına yönlendirdiğinden emin olmalısınız.
Görünürlüğün (ve gördüklerinizi ölçme becerisinin) yalnızca sistem sağlığı ile ilgili olmadığını, aynı zamanda sınır bilişime geçme kararı vermenize neden olan sorunları çözmekle de ilgili olduğunu unutmayın. Yazımızın başında belirttiğimiz gibi eğer performans sorunlarını çözmek için sınır bilişim kullanıyorsanız, doğal olarak uç noktalardaki performansı ölçebilmeniz gerekir.
Sınır bilişim kurumsal ağları güçlendirmek için önemli bir fırsat sunar. İyi tasarlanmış hibrit bulut ve sınır bilişim hizmetlerinin birleşimi, geleceğin güvenli kurumsal ağ mimarisini oluşturacaktır. Bu ancak görünürlük/gözlemlenebilirlik ile mümkün olabilir ve bu nedenle sınır bilişim stratejisine erkenden dahil edilmesi gerekir.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm