1 Ara 2022
4 dk okuma süresi
Bulut bilişimin bir adım ötesi olarak tanımlayabileceğimiz sınır bilişim, işletmelerin BT kaynaklarını daha geniş ağlara dağıtmasına olanak tanır. Sınır bilişimin birçok avantajı vardır ancak bu geçişi yapmak bazen karmaşık bir sürece dönüşebilir.
Sınır bilişimden en iyi şekilde yararlanabilmek için farklı özelliklere sahip sınır bilişim türlerini doğru anlamak gerekiyor. Sınır bilişime yönelik küresel harcamaların bu yıl 176 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu nedenle sınır bilişim çeşitlerinden hangisinin ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize uygun olduğunu öğrenmek önem taşıyor.
Sınır bilişim teknolojilerini ve ağlarını sınıflandırmanın birçok yolu vardır. Aslında kaç çeşit sınır bilişim olduğunun kesin bir cevabı yoktur. Yine de bu sınıflandırmayı yapmanın en kolay yolu sınır bilişim işlemlerinin gerçekleştiği sistemlere ve platformlara göre bir ayrıma gitmektir.
Adından da anlaşılacağı üzere bu ağlar geleneksel bulut bilişime benzerler. Büyük veri merkezleri kullanırlar ancak geleneksel yaklaşımların aksine, bu veri merkezleri son kullanıcılara daha yakın konumlarda bulunur.
Bu sistemler, geleneksel bulutun kapasitesini korurken gecikme sürelerinde etkileyici bir iyileştirme sağlarlar. Bununla birlikte, diğer çözümlere kıyasla daha pahalı olabilirler ve bölgenizdeki mevcut veri merkezlerini kullandığından herkes tarafından erişilebilir olmayabilirler. Sonuç olarak, büyük işletmeler veya mevcut altyapının yakınında yüksek veri talepleri olan operasyonlar için uygundurlar.
Sınır bilişim denince çoğu kişinin aklına gelen bu türden mimarilerde bilgi işlem süreçleri verinin kaynağına yakınlaştığı için uzun mesafeli iletimden kaynaklanan gecikmelerin önüne geçilir. Bilgi işlem görevleri akıllı telefonlar, akıllı cihazlar ve yönlendiriciler gibi yerel cihazlar arasında dağıtıldığı için bulut bilişime alternatif olmak yerine sadece özel kullanım durumlarında tercih edilir.
Cihazda sınır bilişimi başarıyla uygulayabilmek için iş hedeflerini ve erişilebilir ağ cihazlarının sahip olduğu yetenekleri iyi anlamak gerekir. Bu sistemler, öngörücü bakım gibi basit ama son derece faydalı uygulamalar için en iyi seçenektir.
Bulutta sınır bilişim ile cihazda sınır bilişim arasında yer alan bilgisayarda sınır bilişim genellikle miko veri merkezlerinden faydalanır. Mikro veri merkezleri çok farklı boyutlara sahip olabilir. Modüler yapıda olduklarından geleneksel veri merkezlerine göre çok daha kolay ölçeklenebilir ve ihtiyaçlara göre uyarlanabilirler.
Bilgisayarda sınır bilişim, lokasyon olarak yakın yerlerdeki veri merkezlerine erişimi olmayan şirketler için ideal bir çözümdür. Bir mikro veri merkezi kurmak maliyetleri biraz artırsa da çok daha geniş bir kullanım alanı sağlar.
Bu sistemler, temel bilgi işlem hesaplamalarını sensör seviyesinde yürütmek için IoT cihazlarını kullanarak verilerin kaynağına mümkün olduğunca yakın bir yerde işlenmesini sağlar.
Bugün dünyada 12 milyardan fazla aktif IoT uç noktası bulunmaktadır. Bu cihazların her biri bir veri toplama noktasını temsil eder ve sensörde sınır bilişim, IoT performansını en üst düzeye çıkarmak için bazı analiz süreçlerini bu uç noktalara taşır. Bununla birlikte, bu uç noktalar genellikle minimum donanıma sahip olduğundan, bu hesaplamalar oldukça basit işlemleri içerir.
Sensörde sınır bilişim mümkün olan en düşük gecikme sürelerini sunar ancak bilgi işlem gücü çok düşüktür. Daha yüksek kapasiteli sistemleri tetiklemek için hareket algılama gibi daha basit görevler için kullanılır.
Sınır bilişim türleri, dağıtımın fiziksel konumuna göre de sınıflandırılabilir. Bunlar yukarıda saydığımız teknolojiye tabanlı kategorilerden herhangi birine girebilir ya da bir karışımını da kullanıyor olabilir.
Şubede sınır bilişim yapılandırmasında bir şirkete ait her şube için özel bir ağ bulunur. Bu ağlar yerel alan ağı uç sistemleri olarak da adlandırılır ve her ofisin özel ihtiyaçları için düşük gecikmeli destek sağlamayı amaçlar. Konuma özel operasyonlara sahip birden fazla şubesi olan kuruluşlar için idealdirler.
Kurumsal sınır bilişim, bilgi işlem görevlerini birden fazla şubeye ve konuma dağıtır. Bu sistemler, şirket içindeki mevcut tüm kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak için genellikle cihazda ve bilgisayarda sınır bilişim kurulumlarının bir kombinasyonunu kullanır.
Bu ortamların amacı, değişen talebe göre bilgi işlem kaynaklarını dağıtma şeklinizi uyarlayarak daha fazla esneklik sağlamaktır. Sonuç olarak, birçok farklı ihtiyacı olan ancak konuma özgü uzmanlaşmanın daha az olduğu büyük kuruluşlar için daha iyidirler.
Sınır bilişim türlerinden en esnek ve dinamik olanı mobil sınır bilişim sistemleridir. Bu sınır bilişim kurulumları, bilgi işlemi sabit olmayan IoT cihazları ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere mobil cihazlar arasında dağıtır.
Mobil sınır bilişim, işlerinin çoğunu mobil cihazlar üzerinden yapan şirketler için idealdir. Aynı ofis binasında kalmaktan ziyade daha çok seyahat içeren operasyonlar bu ortamlardan en iyi şekilde faydalanabilir.
Bulutta ve bilgisayarda sınır bilişim mimarileri daha fazla kapasite sağlamaya yönelirken, cihazda ve sensörde sınır bilişim dağıtımları daha düşük gecikme süresi sunar ve daha düşük maliyetlidir. Sonuç olarak, ilk ikisi kaynak yoğun süreçler veya birçok farklı ihtiyacı olanlar için daha iyiyken, ikincisi uzmanlaşmış görevler için daha iyidir.
Benzer şekilde, seçim yaparken konum ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Daha merkezi işletmeler şubede veya kurumsal sınır bilişim kullanmalı, yüksek bilgi işlem talepleri varsa kurumsal sınır bilişim tercih edilmelidir. Buna karşın, daha esnek iş akışlarına ve konumlara sahip şirketler mobil sınır bilişimi tercih edebilir.
Sınır bilişim modelleri için en önemli endişe kaynağı güvenliktir. Bulutta ve bilgisayarda sınır bilişim, daha az dağıtılmış yapıları nedeniyle genellikle daha kolay güvenli hale getirilebilir. Bu nedenle daha hassas uygulamalar için bu modelleri kullanmak idealdir. Farklı konumların farklı güvenlik ihtiyaçları varsa şubede sınır bilişim daha iyi olabilirken, bu talepler şubeler arasında tutarlı olduğunda kurumsal sınır bilişim yeterlidir.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm