6 Eyl 2021
5 dk okuma süresi
SD-WAN (Software Defined Wide Area Networking – Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı), kuruluşların kullanıcıları uygulamalara güvenli bir şekilde bağlamak için MPLS, LTE ve geniş bant internet hizmetleri dahil olmak üzere herhangi bir taşıma hizmeti kombinasyonundan yararlanmasına olanak tanıyan sanal bir WAN mimarisidir.
Yeni bir dijital çağ başlatan teknolojik gelişmelere rağmen, kurumsal BT ağlarının pek çok yönü temelde değişmeden kaldı. Geçmişte işletmeler WAN bağlantısını yalnızca maliyetli kurumsal kaynakları buluta taşıyarak kontrol edip, optimize edebiliyordu. Bulutun faydaları olsa da aynı zamanda sınırlamaları da vardı. İş dünyası geniş alan ağlarını daha akıllı ve esnek hale getirmek için yazılım kullanan yeni bir teknik aramaya başladı.
{module|IlgiliYazi}
SW-WAN nedir?
Sonunda her ölçekten kurumun BT ağlarını optimize etmesine yardımcı olan yeni bir seçenek ortaya çıktı: SD-WAN, yani Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı. Hem işletmelerin çalışma şeklini hem de WAN'ların kullanma şeklini değiştiren bu teknolojiyi işletmelerin çoğu (yaklaşık yüzde 61’i), önümüzdeki iki yıl içinde kullanmaya başlamayı planlıyor.
Bir SD-WAN, trafiği WAN üzerinden güvenli ve akıllı bir şekilde yönlendirmek için merkezi bir kontrol işlevi kullanır. Bu uygulama performansının yanı sıra, yüksek kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunarak iş üretkenliğini ve çevikliği artırır; BT maliyetlerini ise düşürür.
Geleneksel yönlendiricilere dayalı geleneksel WAN'lar hiçbir zaman bulut için tasarlanmamıştı. Tipik olarak, bulut hedefli trafik dahil olmak üzere tüm trafiğin, şubelerden gelişmiş güvenlik inceleme hizmetlerinin uygulanabileceği bir merkeze veya genel veri merkezine geri çekilmesi gerekir. Ana taşıyıcının neden olduğu gecikme, uygulama performansını sekteye uğratarak kötü bir kullanıcı deneyimine ve üretkenlik kaybına neden olur.
SD-WAN modeli, geleneksel yönlendirici merkezli WAN mimarisinden farklı olarak şirket içi veri merkezlerinde, genel veya özel bulutlarda ya da Office 365, Dropbox gibi hizmetlerde barındırılan yeni nesil uygulamaları desteklemek için tasarlanmıştır.
SD-WAN dört merkezi bileşene dayanmaktadır:
Uç Bağlantı Soyutlama
WAN Sanallaştırma
Merkezi Yönetim
Esnek Trafik Yönetimi
SD-WAN nasıl çalışır?
SD-WAN, bulut öncelikli kuruluşların kullanıcılar için üstün bir uygulama kalitesi deneyimi sunmasını sağlar. Aynı zamanda yapay zekayı kullanarak, uygulamaları tanımlayıp WAN genelinde uygulamaya duyarlı yönlendirme sağlayabilir. Her uygulama sınıfı, tümü iş gereksinimlerine uygun QoS ve güvenlik politikalarını alır.
SD-WAN'dan farklı olarak, geleneksel yönlendirici merkezli model, kontrol işlevini ağdaki tüm cihazlar arasında dağıtır ve trafiği TCP/IP adreslerine ve ACL'lere göre yönlendirir. Bu model, katı, verimsiz ve bulut için elverişli olmama eğilimindedir. Bu da kötü bir kullanıcı deneyimine neden olabilir. SD-WAN ise birçok WAN bağlantısını (XDSL, MPLS, Cellular ve fiber) aynı anda kullanabilir.
SD-WAN’ın faydaları
Günlük iş operasyonlarında karşılanmayan ihtiyaçlar, gelişimi engelleyen BT kesintilerinin başlıca nedenidir. WAN ile ilgili çeşitli teknolojileri birleştirmek ise çok sayıda şubesi veya ofisi olan şirketler için zorlu bir işlemdir. SD-WAN, her büyüklükteki işletme için karşılanmayan ihtiyaçların çoğunu karşılayan sağlam bir dizi iş sonucu sağlar.
Daha fazla işletme sanallaştırılmış ağlardan faydalanmak isterken, IDC araştırma şirketine göre küresel SD-WAN pazarının 2023'te 5,25 milyar dolar hacme ulaşması bekleniyor.
SD-WAN’ın kurumunuza sağlayabileceği başlıca faydalar şöyledir:
Ağ trafiği optimum hızlar için sağlanabildiğinden ve düşük öncelikli uygulamalar için kısılabildiğinden, daha düşük bir maliyetle artan bant genişliği.
Manuel yapılandırma ve yerinde BT personeli ihtiyacını azaltan basit bir yönetim konsolu aracılığıyla şube ağlarında merkezi yönetim.
Kontrolör operatörlere ağın bütünsel bir görünümünü sunduğundan tam ağ görünürlüğü.
Ağ, COTS donanımında bulunabileceğinden ve trafiğini yönlendirmek için hem özel hem de genel bağlantıları kullanabileceğinden, bağlantı türü ve üretici konularında daha fazla seçenek.
SD-WAN, kritik olmayan WAN trafiğini özel MPLS bağlantılarından daha düşük maliyetli geniş bant internete taşımayı kolaylaştırır.
SD-WAN ile daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyan sitelere hızlı ve kolay bir şekilde yeni çözümler getirilebilir. Siteleri doğrudan internete bağlayarak eski WAN'larda sık görülen darboğazları ve gecikmeleri azaltır.
Gerçek zamanlı trafik yönetimi sunar. SD-WAN ağ geçitleri, kendisine bağlı her bir WAN bağlantısının sağlığını sürekli izler. Bir bağlantı başarısız olduğunda veya tıkandığında trafik hızla yeniden yönlendirilir.
Çoklu bağlantı esnekliği sağlar. Geleneksel WAN ortamları genellikle bir yere giden tek bir ağ bağlantısına sahiptir. SD-WAN ile ağı indirebilen tek bir arıza noktasını ortadan kaldırarak farklı ISS'lerden gelen birden fazla bağlantı kullanılabilir.
SD-WAN’a neden ihtiyacınız var?
Teknoloji sürekli gelişiyor ve işletmelerin çoğu artık bulut üzerinde çalışıyor. Aynı zamanda hizmet olarak yazılımına (SaaS) gösterilen ilgi hızla artıyor. Kullanıcılar iş uygulamalarına erişmek için geleneksel olarak kurumsal veri merkezine geri bağlanırken, şimdi aynı uygulamalara çok daha hızlı ve güvenli biçimde bulut üzerinden erişiyorlar.
Geleneksel WAN günümüzün iş yapma şekilleri için elverişli değil çünkü buluta gidenler de dahil olmak üzere tüm trafiğin şubelerden merkeze taşınması gecikmelere neden oluyor ve uygulama performansını sekteye uğratabiliyor. SD-WAN, güvenlik ve veri gizliliğinden ödün vermeden, özellikle kritik uygulamalar için yüksek performans sunarak, daha düşük maliyetler, daha yüksek bant genişliği verimliliği ve buluta sorunsuz bir geçiş sağlar.
SD-WAN ve SDN karşılaştırması
Öncelikle SDN (Software Defined Networking), ağın bütünsel yönetimi aracılığıyla ağ esnekliğini arttırır, hızlı yeniliklere olanak sağlar ve işletim giderlerini azaltır.
SDN ve SD-WAN arasındaki temel fark nasıl kullanıldıklarındadır. SDN, geleneksel telekom ve veri merkezi altyapılarında kullanılmakta olup, isteğe bağlı hizmetlere olanak sağlamakta, yüksek işletme maliyetlerini azaltmakta, ağ performansını ve ölçeklenebilirliğini iyileştirmektedir. Öte yandan SD-WAN, coğrafi olarak dağınık konumlar için ölçeklenebilir ve güvenli bir şekilde bağlantı sağlayan geleneksel Çok Protokol Etiket Anahtarlama (MPLS - Multiprotocol Label Switching) ağlarına makul bir alternatiftir. Hem SDN hem de SD-WAN, ağ oluşturmayı daha akıllı hale getirmek için kontrol düzlemini veri düzleminden ayırmaya yönelik aynı metodolojiye dayanmaktadır.
SD-WAN ve MPLS karşılaştırması
SD-WAN, bir ağ üzerinden trafiği yönetmeyi ve yönlendirmeyi kolaylaştırır. MPLS gibi geleneksel ağ oluşturma yaklaşımlarıyla, şubede oluşturulan trafik, veri merkezindeki bir internet güvenlik noktasına döndürülür veya geri çekilir. Backhaul trafiği, uygulama performansını düşürebilir, bu da üretkenliği ve kullanıcı deneyimini engeller. MPLS ağları, belirli bir kuruluş için oluşturulmuş özel ağlar olduğundan, güvenilir kabul edilirler ancak pahalıdırlar. Ayrıca MPLS, hizmet olarak yazılım (SaaS) uygulamalarından ve bulut benimsemesinden kaynaklanan yüksek hacimli WAN trafiğini işlemeye elverişli değildir.
Geleneksel WAN'larla karşılaştırıldığında, SD-WAN'lar MPLS, geniş bant, LTE ve diğerleri dahil olmak üzere birden çok bağlantı türünü yönetebilir. Ayrıca veri merkezlerinde, genel ve özel bulutlarda ve SaaS hizmetlerinde barındırılan uygulamaları destekleyebilir. SD-WAN, uygulama trafiğini gerçek zamanlı olarak en iyi yol üzerinden yönlendirebilir. Bulutta ise SD-WAN internete ve buluta bağlı trafiği ana aktarım olmadan doğrudan şubeye iletebilir.
SD-WAN ve VPN karşılaştırması
VPN'ler (virtual private network – sanal özel ağ), uzaktan çalışmayı ve evden çalışmayı destekleyen kuruluşlar için uygun maliyetli ideal bir çözümdür. VPN'ler, kuruluşun ağına güvenli bir bağlantı sağlayarak uzaktaki iş gücünün sebep olabileceği güvenlik risklerini asgariye indirir. Ancak VPN'ler maliyet, performans veya güvenilirlik açısından SD-WAN'a yetişemez. Büyük bir uzak iş gücünü ölçeklendirirken, VPN'nin karmaşıklığı ve gecikmesi maliyet avantajlarından daha ağır basar. SD-WAN, hizmet kalitesi ve uygulama yönlendirme gibi optimize edilmiş performans özellikleri sunarak, bulut için çok daha elverişli bir portre çizer. VPN'ler hız ve bant genişliği için genel internete güvenirken, SD-WAN'lar işletmelere performans için hizmet seviyesi anlaşmalarının (SLA) rahatlığını sunar.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm