RPA’i bir hizmet olarak almanın avantajları nelerdir?

RPA’i bir hizmet olarak almanın avantajları nelerdir?

5 Eki 2022

2 dk okuma süresi

Robotik Süreç Otomasyonu ya da yaygın kullanımı ile RPA (Robotic Process Automation) hemen hemen her ölçekten şirkette bulunan manuel ve tekrar eden görevleri otomatikleştirerek büyük bir verimlilik artışı ve tasarruf avantajı sağlıyor.

Araştırma şirketi Gartner’a göre giderek daha fazla işletmenin dijital dönüşüm çalışmalarının bir parçası olarak RPA’i benimsemesi sayesinde küresel RPA pazarının 2027 yılına kadar 11 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sahip olduğu avantajlara rağmen bir RPA sistemini kurmanın getireceği ek maliyetlerle birlikte robotların programlanmasından ve bakımından sorumlu olacak teknik personelin istihdam edilmesi gerekliliği gibi nedenler, bazı işletmelerin RPA’e geçiş yapmasına engel oluşturuyor. Bu noktada devreye giren Yönetilen Robotik Süreç Otomasyonu Hizmetleri (RaaS - RPA as a Service) daha kısa sürede ve daha az masrafla gerekli otomasyonları oluşturup güvenli bir şekilde kurarak RPA'e geçişi kolaylaştırıyor.

RaaS tam olarak nedir?

RPA, tekrarlayan kural tabanlı süreçlerin yürütülmesini otomatikleştirmek için optik karakter tanıma (OCR - Optical Character Recognition) ile metin okuma ya da doğal dil işleme (NLP - Natural Language Processing) gibi teknolojilerden yararlanarak, insan davranışını taklit eden yazılım sistemleridir. RaaS ise bulut ortamında çalışan RPA sistemlerinden bir hizmet olarak yararlanmayı ifade eder.

RPA’i hizmet olarak almanın faydaları

RPA’i bir hizmet olarak almanın yerinde (on-premise) bir sistem kurmaya göre önemli avantajları bulunur. RaaS kullanımının başlıca faydaları şunlardır;

RPA çözümleri bulut ortamında çalıştığı için altyapı ve ekipman yatırımı gerektirmez.

Ayrıca bir lisans ücreti ödemesi yapılmaz.

Yazılım robotlarını programlamak ve bakımlarını yapmak için teknik elemanlar istihdam etme mecburiyeti ortadan kalkar.

Kullandıkça-öde modeli ile yüksek oranda tasarruf etmek mümkündür.

Şirket içi cihazlara tek tek kurulum gerektirmediği için hızlı bir şekilde devreye alınabilir.

Yazılım güncellemeleri ve güvenlik yamaları düzenli bir şekilde otomatik olarak yapılır.

Yerinde RPA ile RaaS arasındaki temel farklar

RaaS kısa vadede maliyetleri düşürür ve daha hızlı yatırım getirisi sağlar. Yerinde RPA ise uzun vadeli düşünüldüğünde maliyet tasarrufu için daha etkili olabilir ancak beklenmeyen ve takip edilmesi zor maliyetleri de içerir.

RaaS çok hızlı bir şekilde devreye alınabilir. Yerinde RPA’in devreye alınması ise daha uzun zaman alır.

RaaS’de hizmet alınan satıcının sağladığı platform kullanılır. Yerinde RPA’de ise çok sayıda seçenek arasından istenilen platform kullanılabilir.

RaaS, kullanıcılar için hesap kurulmasını ve servislere erişimleri basitleştirir. Yerinde RPA’de kullanıcı yetkilendirmeleri için şirket politikalarına uyulması gerekir.

RaaS kullanımında BT ekibine düşen iş miktarı azalır. Yerinde RPA kullanımında BT ekibinin iş yükü oldukça fazla olur.

RaaS’de platformun güvenliğini hizmeti veren satıcı sağlar. Yerinde RPA için istenilen 3. taraf güvenlik çözümü sağlayıcıları ile çalışılabilir.

RaaS’de tüm güncelleme ve bakım işlemlerinden hizmeti sağlayan firma sorumludur. Yerinde RPA kullanımında ise tüm sorumluluk şirketin BT ekibine aittir.

İnnova RaaS ile iş süreçlerinizi uçtan uca otomatikleştirin

İnnova Yönetilen Robotik Süreç Otomasyonu Hizmetleri (RaaS) ile zaman alan ve yoğun efor gerektiren tekrarlı işler kolayca otomatikleştirilebiliyor. Tanımlanan görevleri hatasız ve hızlı bir şekilde yerine getiren yazılım robotlarının yönetimi ve bakımı İnnova’nın uzman mühendisleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Farklı ihtiyaçlar için kullanıma hazır yazılım robotları ve iş senaryoları içeren İnnova Hazır Robot Kütüphanesindeki zengin kaynaklar, süreçlerinizin daha hızlı ve daha kolay geliştirilmesini sağlıyor.

İnnova Robot Üssü’ndeki ölçeklenebilir robot altyapısı sayesinde dönemsel veya kampanya bazında robot sayısını artırmak ve daha sonra yeniden azaltmak mümkün oluyor.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr