11 Kas 2022
4 dk okuma süresi
Yoğun rekabetin yaşandığı perakende mağazacılıkta satışları artırmanın yolu teknolojiden sonuna kadar faydalanmaktan geçiyor. Yapılan araştırmalara göre alışveriş yapanların neredeyse yarısı dijital ekranların satın alma planlarını değiştirebildiğini ve çok büyük bir bölümü de dijital tabelalarda gözlerine çarpan bir ürün ya da tanıtım olduğunda ilgili mağazaya girmeye karar verdiklerini söylüyor.
Bu yazımızda perakende mağazalarda dijital tabelaların değerini derinlemesine inceledik ve Digital Signage kullanmanın işletmelere sunduğu en büyük altı faydayı bir araya getirdik.
Dijital tabelalar, şehir merkezlerinden tıbbi tesislere kadar her türlü kamusal ortamda kullanılıyor. Bununla birlikte perakende mağazalarında ciroya olan etkisi ile özellikle dikkat çekiyor. Digital Signage sistemleri sadece mağazalara ziyaretçi çekmek için değil kişiselleştirilmiş pazarlama ve iletişim uygulamaları için harika fırsatlar sunuyor.
Hepimiz sürekli bir şekilde aşırı bilgi yüklemesi içinde yaşamaya alıştık. Bu durum özellikle de çok sayıda farklı etiket, işaret ve navigasyon tabelasıyla dolu perakende mağazaları için geçerli. Dijital bilgi ekranlarının perakende sektöründeki en önemli avantajlarından biri anında öne çıkabilmeleridir. Parlak, arkadan aydınlatmalı bir ekran paneli ve dinamik bir görüntünün birleşimi, daha geleneksel tabelaların arka planda kaybolacağı yerlerde anında göze çarpar.
Parlak ve hareketli bir görüntünün cazibeyi artırmasının ötesinde, perakendede dijital tabela kullanımının bir başka önemli nedeni de kişiselleştirmenin avantajıdır. Dokunmatik ekranlar ve ses tanıma özelliği, dijital tabelaların ziyaretçilerin sorularına yanıt vermesini sağlayarak geleneksel tabelalarla mümkün olmayan kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabilir.
Müşteriler ihtiyaç duydukları bilgileri daha hızlı bir şekilde alırken, çalışanlar da görevlerine en az kesintiyle devam etme şansı yakalar. Bu tür temassız etkileşimleri teşvik etmek, pandemi kaynaklı sağlık endişeleri göz önüne alındığında özellikle değerlidir.
Perakende ortamlarında tüketici davranışlarını anlamak çok önemlidir ve dijital tabelalar bu konuda büyük bir rol oynar. Geleneksel tabelaların tamamen pasif olduğu yerlerde, dijital tabelalar hangi promosyonların en çok ilgi çektiği, hangi aramaların en çok yapıldığı ve hatta ziyaretçilerin en çok hangi renkleri çekici bulduğu hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. En azından bir tabela, tüketicilerin en çok hangi ürünlere baktığını veya çıkış için yol tarifi almak üzere en çok hangi konuma baktıklarını takip edebilir.
Ziyaretçileri QR kodları aracılığıyla telefonlarındaki bağlantıları açmaya davet etmek daha fazla etkileşimi teşvik eder ve ayrıca anonimleştirilmiş izleme yoluyla ziyaretçiler hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı sunar. Bu verileri toplama ve analiz etme becerisi satıcılar için son derece caziptir ve böylece tesisinize rekabette avantaj sağlar.
Dijital tabelalarda mağaza içi pazarlama uygulamalarının potansiyeli çok yüksektir ancak bu alan, gelir akışlarını çeşitlendirmek için reklamverenlerin kullanımına da sunulabilir. Reklamverenler, ürün ve hizmetlerini trafiğin yoğun olduğu yerlerde sergilemek ister ve mağaza içi yerleşimler, özellikle çevrimiçi reklamlarla birleştirildiğinde, çok kanallı bir stratejiyi tamamlar.
Geleneksel tabelalar daha düşük bir maliyete sahip olabilir ancak bir yerin görünümünü güncelleme zamanı geldiğinde gizli masraflar ortaya çıkmaya başlar. Yeni tabelanın sipariş edilmesi veya basılması sadece ilk masraftır. Nakliye ve tabelayı yerinde asmak için gereken zaman da önemli bir maliyet oluşturur. Yeni mesajlara geçme zamanı geldiğinde, ister eski tabelaları atmayı ister depolamayı tercih edin, ek ücretlerle karşı karşıya kalırsınız. Medya oluşturmak ve kullanmak zaman alıcı, maliyetli ve verimsizdir.
Dijital tabelalar bir kez kurulur ve ardından görseller gerektiği sıklıkta değiştirilebilir. Yeni tasarımlar, sahadaki personelin müdahalesine gerek kalmadan aynı anda birden fazla konumda kullanıma sunulabilir. Ayrıca tabelaların tüm lokasyonlarda doğru şekilde ve zamanında görüntülenmesini başka türlü sağlamak neredeyse imkansızdır.
Bir işletmenin ölçeği büyüdükçe, önemli bilgileri farklı seviyelerdeki çalışanlara iletme zorluğu da artar. Dijital tabelalar, çalışanlara iletilecek mesajları daha merkezi bir şekilde kontrol etmek için kullanılabilir. Dijital tabelalar, eğitimleri veya önemli hatırlatıcıları tam olarak ihtiyaç duyuldukları zaman ve yerde göstererek çalışanların eğitimine de yardımcı olabilir.
İnteraktif ekranlar ziyaretçilerin sık sorduğu soruları yanıtlayarak çalışanların olağan görevlerine daha fazla zaman ayırmasını sağlayabilir. Ayrıca daha önemli müşteri sorunlarına odaklanmalarına olanak tanıyarak deneyimlerin iyileştirilmesine ve müşteri memnuniyetinin artırılmasına yardımcı olur.
Bir işletmenin çevrimiçi ve yüz yüze verdiği hizmetlerin birbirinden bağımsız iki ayrı koldan ilerlemesi gerekmez. Dijital tabela, bütünün bu iki yarısını, her ikisinin de değerini artıracak şekilde bir araya getirebilir. Dijital bir ekran, takipçilerin sosyal medya paylaşımlarından oluşan bir listeyi gösterecek şekilde yapılandırılabilir, mağazada bulunanların bir sonraki adımda göz atması için yeni ürünleri veya hizmetleri gösterebilir. Böylece ziyaretçilerin gelecekte işletmeyle çevrimiçi olarak etkileşim kurma olasılıklarını artırır.
İnnova tarafından geliştirilen yerli Digital Signage içerik yönetimi yazılımı DS Suit ile birbirinden farklı lokasyonlarda bulunan çok sayıda dijital ekran tek bir merkezden 7 gün 24 saat kolayca yönetilebiliyor. Farklı yetki seviyelerine sahip çok sayıda kullanıcının tanımlanabildiği DS Suit’in desteklediği geniş format seçeneği ile çok sayıda oynatma listesi oluşturulabiliyor. DS Suit ile görüntülenmek istenen içerikler için zamanlama oluşturulabiliyor, yayına giriş ve çıkış tarihleri gün ve saat bazlı olarak ayarlanabiliyor. Ayrıca sisteme bağlı olan ekranlar gruplanarak her bir gruba farklı oynatma listesi de tanımlanabiliyor.
DS Suit ile dijital ekranlarda yayınlanan içerikler ve izleme istatistikleri raporlanarak performans değerlendirmesi ve iyileştirmeler de yapılabiliyor. DS Suit kullanan işletmeler aralarındaki mesafeler ne kadar uzak olursa olsun tüm Digital Signage ekranlarını tek bir merkezden kolayca yönetebiliyor.
DS Suit, hem kurumların kendi sunucusunda hem de bulut ortamında çalışabiliyor. DS Suit ile Windows ve Android işletim sistemli cihazların yanı sıra SoC (System on Chip) teknolojisine sahip ekranlarda da yayın yönetimi yapılabiliyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm