Optik karakter tanıma (OCR) nedir, ne işe yarar?

optik-karakter-tanima-ocr-nedir-ne-ise-yarar

17 Mar 2022

3 dk okuma süresi

Optik karakter tanıma (OCR) teknolojisi, otomatikleştirilmiş veri çıkarma ve depolama özelliklerini kullanarak zamandan, maliyetten ve diğer kaynaklardan tasarruf sağlayan verimli bir iş sürecidir.

Metin tanıma olarak da adlandırılan optik karakter tanıma (OCR) taranan belgelerden, kamera görüntülerinden ve yalnızca görüntü içeren PDF'lerden veri çıkarır ve yeniden kullanır. OCR yazılımı, görüntü üzerindeki harfleri ayırır, onları kelimelere dönüştürür ve ardından kelimelerden cümleler oluşturur; böylece fiziksel ortamdan alınan orijinal içeriğe dijital erişim ve düzenleme şansı sağlar. OCR ayrıca manuel veri girişi ihtiyacını da ortadan kaldırır.

OCR sistemleri fiziksel basılı belgeleri makine tarafından okunabilir metne dönüştürmek için bir donanım ve yazılım kombinasyonunu kullanır. Optik tarayıcı veya özel devre kartı gibi donanımlar metin kopyalar veya okur, yazılım ise veri işlemeyi gerçekleştirir.

OCR yazılımı, dilleri veya el yazısı stillerini tanımlama gibi daha gelişmiş akıllı karakter tanıma (ICR) yöntemleri uygulamak için yapay zekadan (AI) yararlanabilir. OCR işlemleri yaygın olarak basılı kopyası bulunan yasal veya tarihi belgelerin PDF dosyalarına dönüştürülmesi için kullanılır. Böylece kullanıcılar belgeleri bir kelime işlemci ile oluşturulmuş gibi düzenleyebilir, biçimlendirebilir ve arayabilir.

Optik karakter tanımanın tarihi

Optik karakter tanıma (OCR) teknolojisinin kökeni 1974 yılına dayanıyor. Ray Kurzweil’in hemen hemen her yazı tipinde basılmış metinleri tanıyabilen OCR ürünü, metinleri yüksek sesle okuyabilen bir okuma makinesiydi. Kurzweil şirketini 1980'de analogdan dijitale metin dönüştürme alanına ilgi gösteren Xerox'a sattı.

OCR teknolojisi 1990'ların başında eski gazetelerdeki içerikleri dijitale dönüştürmesiyle popüler hale geldi. Teknoloji aradan geçen uzun yıllarda önemli birkaç iyileştirme geçirdi. Günümüz OCR çözümleri, mükemmele yakın karakter tanıma doğruluğuna sahip ve karmaşık belge işlemeyi içeren iş akışlarını otomatikleştirmek için gelişmiş yöntemler kullanıyor.

OCR teknolojisi ortaya çıkmadan önce, belgeleri dijital olarak biçimlendirmek için tek seçenek metni manuel olarak yeniden yazmaktı. Bu sadece zaman alıcı olmakla kalmadı, aynı zamanda kaçınılmaz yanlışlıklara ve yazım hatalarına davetiye çıkardı. Bugün geldiğimiz noktada OCR hizmetleri yaygın olarak halka açık biçimde sunuluyor. Örneğin, Google Cloud Vision OCR, akıllı telefonunuzdaki belgeleri taramak ve depolamak için kullanabileceğiniz ücretsiz bir çözüm olarak dikkat çekiyor.

Optik karakter tanıma (OCR) nasıl çalışır?

Optik karakter tanıma (OCR), bir belgenin fiziksel biçimini işlemek için bir tarayıcı kullanır. Tüm sayfalar kopyalandıktan sonra, OCR yazılımı belgeyi iki renkli veya siyah beyaz bir sürüme dönüştürür. Taranan görüntü veya bitmap, açık ve koyu alanlar için analiz edilir ve karanlık alanlar tanınması gereken karakterler olarak etiketlenirken, açık alanlar ise arka plan olarak tanımlanır. Karanlık alanlar daha sonra alfabetik harfleri ve rakamları bulmak için işlenir. Bu aşama tipik olarak tek seferde bir karakter, kelime veya metin bloğunun işlenmesini içerir. Karakterler daha sonra örüntü tanıma veya özellik tanıma algoritmalarından birisi kullanılarak tanımlanır.

Örüntü tanıma, taranan belge veya görüntü dosyasındaki karakterleri karşılaştırmak ve tanımak için OCR programına çeşitli yazı tiplerinde ve biçimlerde metin örnekleri beslendiğinde kullanılır. Özellik algılama ise OCR taranan belgedeki karakterleri tanımak için belirli bir harf veya sayının özelliklerine ilişkin kurallar uyguladığında kullanılır. Özellikler, bir karakterdeki açılı çizgilerin, çapraz çizgilerin veya eğrilerin sayısını içerir. Örneğin, büyük “A” harfi, ortada yatay bir çizgiyle buluşan iki çapraz çizgi olarak algılanır. Bir karakter tanımlandığında, bilgisayar sistemlerinin daha fazla manipülasyonu işlemek için kullandığı bir ASCII koduna dönüştürülür.

OCR programları belge görüntülerinin yapılarını da analiz eder. Sayfayı metin, tablo veya resim blokları gibi öğelere böler. Satırlar önce kelimelere, sonra karakterlere bölünür. Karakterler seçildiğinde, program onları bir dizi desen görüntüsüyle karşılaştırır. Tüm olası eşleşmeleri işledikten sonra tanımladığı metni sunar.

Optik karakter tanımanın faydaları

Optik karakter tanıma (OCR) teknolojisinin ana faydası, zahmetsiz metin arama, düzenleme ve depolama sağlayarak veri giriş süreçlerini basitleştirmesidir. OCR, fiziksel belgelerin işletmelerin ve bireylerin cihazlarında depolanmasına olanak tanıyarak tüm belgelere sürekli erişim sunar.

OCR teknolojisi şirketlerin veri girdi süreçlerini hızlandırır ve buna bağlı maliyetlerini azaltır. Belge yönlendirme ve içerik işlemenin otomasyona bağlanması, çalışanların en güncel ve doğru bilgilere ulaştığını garantiler. Öte yandan, verilerin merkezileştirilmesi, bilgilerin hırsızlık ve yangın gibi tehlikelere karşı korunmasını mümkün kılar.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr