Nesnelerin İnterneti (IoT) tüm sektörleri değiştiriyor

Nesnelerin İnterneti (IoT) tüm sektörleri değiştiriyor

2 Eki 2020

4 dk okuma süresi

Cihazları ve sensörleri internete bağlayarak iş yapış biçimlerini köklü biçimde değiştiren Nesnelerin İnterneti (IoT) nedir, hangi amaçla kullanılır, genel uygulamaları gibi başlıkları, yazımızda inceliyoruz.

 

Nesnelerin İnterneti nedir?

Cihazların ve gündelik olanlar da dahil nesnelerin dijital olarak birbirleri arasında ve internet üzerinden bağlanabilirliğini temsil eden Nesnelerin İnterneti, entegre sensörler gibi teknolojilerden faydalanmaktadır. Teknoloji üretimindeki gelişimin verdiği imkanlar sayesinde, mikroçip boyutundaki cihazlar veri toplayabilir, bu verileri merkezi bir noktaya ağ ve internet üzerinden gönderebilir. Bu da onlara, insan müdahalesi olmadan belirli görevleri yapabilme bağımsızlığını kazandırır.

 

Nesnelerin İnterneti hangi amaçla kullanılır?

İnternetin hayatımızda olduğu 20 yıldan biraz uzun zaman içerisinde, sadece insanlar tarafından kullanılan yapısı değişti. İnternetin her yerde var olmasından bahsederken, artık bir kablosuz ağ ya da sabit bağlantının erişim kapsamından değil, tüm cihazların ve nesnelerin bağlanabilirlik kazanmasından bahsediliyor. Artık buzdolabında, ampulde, farklı endüstrilerdeki çeşitli makinelerde ve bir bozuk paradan daha küçük cihazlara bile internet bağlantısı kazandırmak mümkün. Bu bağlantı ise cihazın veya nesnenin işlevine değer katabiliyor.

 

IoT'nin amacı, bugüne kadar geleneksel yollarla yapılan görevlerin bir kısmını teknolojiye teslim etmek. Buradan kazanılan vakit, enerji ve maliyet gibi kaynaklar ise daha verimli olmak ya da daha değerli işler yapabilmeye ayrılabiliyor.

 

İş dünyası için herhangi bir objenin veri kaynağı olabilmesi, yeni iş fırsatları doğurmanın yanında, var olan modelleri de geliştirilebilir hale getiriyor.

 

Genel IoT uygulamaları

Nesnelerin İnterneti'nin en popüler uygulamaları arasında giyilebilir cihazlar gösteriliyor. Ancak hem iş dünyasında hem de gündelik kullanımda karşımıza çıkan örnek sayısı, özellikle son yıllarda hızlı biçimde arttı.

 

Giyilebilir cihazlar

Akıllı giyilebilir cihazlar arasında saatler, gözlükler, bilezikler, kulaklıklar, gömlekler ve hatta ayakkabılar bile yer alıyor. Bunlar spor aktiviteleri veya sağlık takibi için özel bir öneme sahipler; fitness performansı, nabız ölçümü, uyku kalitesi, kalori tüketimi, kat edilen mesafe, hidrasyon seviyesi gibi başlıklarda hızlı ve doğru bilgiler sunabiliyorlar. Örneğin bisiklet kullananlar için iki nokta arasındaki en iyi rotayı çıkartmak ya da ne kadar süreyle spor yapılması gerektiğini anlık ölçümlere göre tavsiye etmek gibi işleri gerçekleştirebilirler. İş dünyasında ise giyilebilir cihazlar çalışanların güvenliğini ve üretkenliğini artırmak, görevler için harcanan zamanı azaltmak ve bakım, tamir gibi çalışmalarda kolay ve doğru bilgiler sağlamak gibi işlevler sunarlar.

 

Akıllı Şehirler

Nesnelerin İnterneti, şehirleri akıllı şehirlere dönüştürmek için daha büyük ölçekte uygulanabilir. Bu durumda, teknoloji temel olarak sürdürülebilirlik, verimlilik ve çevresel sürdürülebilirlik konularını ele almaya odaklanır. Örneğin, otomatik aydınlatma sistemleri, enerji ve su kaynaklarını veri noktalarına göre optimize ederek otomatikleştirme ile enerji tasarrufu sağlayabilir, vatandaşların şehirle ilgili bilgilere ve hizmetlere erişimini kolaylaştırabilir, mobilite ve trafik uygulamalarıyla trafiği azaltıp güvenliği artırabilir.

 

 

Trafik ve mobilite

IoT'nin önemli bir kullanım alanı da mobilite ve trafiktir. İnsanların toplu taşıma, bekleme süreleri, alternatif rotalar hakkında bilgi sahibi olması bunun en basit örneğiyken, akıllı araçların hayatımıza girmesiyle IoT'nin önemli bir unsuru olan makineden makineye (M2M) iletişim de akıllı şehir konseptine önemli bir katkıda bulunacak. Birbiriyle konuşabilen araçlar sayesinde trafik konusunda bugüne dek sadece araçlardan merkezi bir noktaya gönderilen verilerin kalitesi artacak ve bu sayede, bir kaza olduğunda araçlar rotalarını birbiriyle konuşarak otomatik ayarlayabilecek. Merkezi sistemler yoğunluk olan rotaları fark ettiğinde, o rotayı seçen araçları uyararak alternatife yönlendirebilecek. Benzer bir durum park yeri açısından da fayda sağlayacak ve araçlar ideal noktayı otomatik tespit edebilecekler.

 

Tarım ve hayvancılık

Bugüne kadar teknolojiyle bağı zayıf olan geleneksel sektörler de Nesnelerin İnterneti'nden faydalanabilecekler. Örneğin tarım ve hayvancılık alanında aşağıdaki çalışmalar yapılabiliyor:

 

Akıllı fıskiyeler ile sulama verimliliğinin artırılması ve su harcamalarının azaltılması ile hem maliyetlerin hem çevresel etkinin düşürülmesi

Topraktan alınabilen nem, ısı gibi değerlerin yanı sıra, kameralarla ekinlerin ne kadar güneş ışığı aldığı ya da büyüdüğü de görülebilecek. Bu gerçek zamanlı bilgiler, sulama, ilaçlama, zararlı önleme ve aşırı yağışlara karşı alınabilecek kararların etkinliğini artıracak.

Bölge haritasını çıkartabilen ve otomatik rota çizebilen akıllı traktörler gibi makineler sayesinde düşük iş gücüyle geniş alanlar ekilip biçilebilecek.

RFID teknolojisinin de katkısıyla besi hayvanlarının konumları, kimlikleri belirlenebilirken, algılayıcılarla yaş, ağırlık, vücut ısısı, çeşitli hastalıklar ve hatta üreme dönemi bile tespit edilebilecek.

 

Turizm

Turistik tesislerde IoT, konaklamaya uygun ortam yaratmada kullanılan ısı, aydınlatma gibi otomasyonlardan, sipariş yönetimine ve mutfak uygulamalarına (cihaz ve stok yönetimi, son kullanma tarihi takibi) kadar fayda sağlayabiliyor.

Oda durumu ve konumu bildirme, giyilebilir cihazlarla ya da bilekliklerle tesis ya da oda kullanımı, mobil uygulama üzerinden kullanıcı tercihlerine göre hizmet sunulması da otellerdeki deneyimi iyileştiriyor.

 

Perakende

Nesnelerin İnterneti'nin en etkin kullanıldığı alanlardan birisi olan perakendede, RFID ile stok yönetimi, lojistikteki tüm aşamaların takibi ve rota belirleme, satış ve marka bağlılığı uygulamaları öne çıkıyor. Tüketici davranışlarının takibini de sağlayabilen sensörler, fiziksel ve dijital unsurların birleşimi, kişiselleştirme ve ısı haritaları sayesinde müşteri deneyim yönetimi süreçlerine önemli bir katkı sağlıyor.

 

Sağlık

Hasta bakımını iyileştiren IoT, teşhis, tedavi ve takip süreçlerinin kısmen de olsa hastane dışına taşınabilmesine olanak sağlıyor. Giyilebilir cihazlar sayesinde belirli ölçümlerin sürekli olarak yapılması ve belirlenen eşiklerin aşılması durumunda sağlık ekiplerine bilgi verebilmek mümkün oluyor. Buradan toplanan büyük veri ise erken uyarı sistemlerinin devreye alınabilmesini ve teşhis doğruluk oranlarının artmasını sağlıyor. Hastanelerdeki sensörler ise sağlık personelinin iletişimini basitleştirmesinin yanında, ilaç tedariğini ve stok durumu kontrolünü kolaylaştırıyor.

 

Nesnelerin İnterneti'nin geleceği

IoT, yukarıda saydıklarımızın yanı sıra, birçok alanda yenilikçi çözümler sunarak, iş dünyasını ve temel kavramları değiştirmeyi sürdürüyor. Sağladığı faydalar, gelişen diğer teknolojilerden aldığı destek ile yakında Endüstri Devrimi ile karşılaştırılabilecek bir güce sahip olabilir.

 

Özellikle kurumlar açısından bakıldığında, Nesnelerin İnterneti'ne katkı sağlayan teknolojilerin başında Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi geliyor. Yakında hayatımıza girecek olan 5G de, hızın artması, gecikme sürelerinin ve cihazlardaki enerji tüketiminin azalması ile Nesnelerin İnterneti'yle ilgili tüm süreçlerde gelişme sağlayacak.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr