Nesneleri İnterneti 2020 Stratejik Öngörüleri
25 Oca 2018
2 dk okuma süresi
Nesnelerin İnterneti 2020’de Üretimin Merkezine Oturacak
Geleceğe ilişkin stratejik öngörülerin tamamında kendine yer bulan Nesnelerin İnterneti (IoT), Gartner raporuna göre 2020 yılında elektronik ürünlerin neredeyse tamamında rol oynayacak.
“Geleceğin evlerinde kahve makineleri ideal pişirme sıcaklığını akıllı telefonunuzdan yüklenen bir paket görseli sayesinde bilecek; çamaşır makinesi kıyafetlerin yıkama etiketlerini tarayıp buna göre işlem yapacak ve iklimlendirme üniteleri kendi bakım takvimlerini takip edip, her türlü arızayı raporlayabilecekler.”
Gartner’ın 2018 ve ötesi için en önemli stratejik öngörülerini derlediği yeni rapor böyle başlıyor. Yenilikçi teknolojilerin son durağı olarak kabul gören hane kullanımına dahi ulaşmayı başaran Nesnelerin İnterneti trendi, akıllı telefonlarla başlayıp sayısız aygıta genişleyen bir yaklaşım olmayı sürdürüyor. Rapora göre 2020 yılına kadar, IoT teknolojileri her yeni elektronik ürün tasarımının yüzde 95’inde yer alacak.
Bu alandaki teknolojik gelişmelerin durmaksızın ilerlemesi sayesinde, her türlü yeni ürüne IoT özellikleri dahil etmenin maliyeti hızla düşüyor. Gartner, güvenlik konusundaki soru işaretleri çözüldüğü anda tüketiciler için yakın zamanda bir tercih sebebine dönüşecek olan “bağlantılı kullanım” özelliğinin her türlü elektronik ürüne eklenmesi gerektiğini tedarikçilere hatırlatıyor.
Teknoloji liderleri stratejilerini “IoT uyumlu” hâle getirmeli
“Dijital inovasyonun sürekli evrimi, şirketler için ucu bucağı olmayan seçenekleri ve teknolojileri elde edilebilir hâle getirdi,” ifadelerinin kullanıldığı raporda ayrıca Nesnelerin İnterneti trendinin öngörülebilir gelecekte önemini koruduğuna dikkat çekiliyor: “Bu trend yakın zamanda bitmeyecek. Bu yüzden IT yöneticilerinin dijital stratejilerini kurgularken IoT’nin yayılımına ayak uyduracak bir hızda çalışmaları ve iki uçtan geliştirmeye uygun adımlar atmaları gerekiyor.”
Nesnelerin İnterneti trendinin yaygınlaşmasıyla birlikte, güvenlik alanındaki çekinceler de birer birer gün yüzüne çıkıyor. Birbirine ve internete bağlı milyarlarca cihaz demek, aynı zamanda milyarlarca IP adresi, milyarlarca bağlantı sinyali anlamına geliyor. Bu kadar çok aygıtın ve sinyalin birbirine bağlı bir kurulumda çalıştığı mega sistemlerde arıza ve sorunlar da kaçınılmaz olacak. Bu nedenle şirketlerin IoT güvenliği alanına yapacağı yatırımın da artacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Üstelik bahsi geçen güvenlik bütçelerinin yarısı; arıza giderme, geri çağırma ve emniyet sorunlarını çözmeye yönelik harcanacak. Gartner bazı sektörlerde ve coğrafyalarda IoT alanında yaşanacak çok hızlı ölçeklenme nedeniyle destek sistemlerinin bu sıçramaya ayak uyduramayacağını belirtiyor. Sağlıklı bir destek sistemiyle beslenemeyen bağlantılı cihazlar da yazılımla çözülemeyecek arızalar ortaya çıkaracak ve bu durumda şirketlerin geri çağırma yapmaktan başka çaresi kalmayacak.
Haneler son durak olsa da Nesnelerin İnterneti ile dönüşecek süreçler kahve pişirme ya da çamaşır yıkamayla sınırlı değil. İş dünyasının IoT ihtiyaçlarına SkywaveIoT platformuyla yanıt veren Innova, sunduğu esnek ve güvenilir altyapıyla akıllı mağazalardan, ATM izleme ve yönetim sistemlerine kadar pek çok alanda operasyonel verimliliği artırıyor. Şehirlerin daha yaşanabilir olması için teknolojiyle atılacak adımlar, Akıllı Şehirler başlığı altında IoT ile çözülüyor. Böylelikle, problemleri henüz ortaya çıkmadan öngören ve çözen şehirler gerçeğe dönüşüyor.
İlgili Postlar