Nesnelerin İnterneti için 2021 trendleri

Nesnelerin İnterneti için 2021 trendleri

16 May 2021

3 dk okuma süresi

Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisinin yaygınlığı hız kazanırken, birçok yenilik de bizleri bekliyor, bu sebeple 2021 yılında karşımıza çıkacak trendleri bir araya getirdik.

2020'nin beklenmedik bir yıl olduğunu söylemek az kalır. COVID-19 salgını, hem kurumları hem de çalışanları hem profesyonel hem de kişisel ihtiyaçları için teknolojiyle daha içli dışlı hale getirdi. 2021’de yeni IoT uygulamalarına talebin, bağlantılı sağlık hizmetleri, uzaktan çalışma, uzaktan varlık izleme ve konum hizmetleri tarafından şekillendirilmesi bekleniyor.

Nesnelerin İnterneti (IoT) için 2021 trendleri

Tıbbi IoT

IoT teknolojisinin çekirdeği olan akıllı bağlantılı cihazlar, bugünlerde herhangi bir yeni tıbbi cihaz için standart bir gereklilik haline geldi. Salgın, akıllı bağlantı özelliklerine sahip solunum cihazlarına ve yüksek kaliteli vantilatörlere duyulan ihtiyacı artırdı. Bu cihazlar, sağlık tesislerinde ve hastanelerde maske takan herkes için nefes alma işleminin iyileştirilmesini sağladı.

Sosyal mesafe ve kapanma önlemleriyle ilgi görmeye başlayan uzaktan sağlık hizmetlerinin umut vadeden bir alan olduğu görüldü. Uzaktan sağlık hizmetleri, salgınla mücadele tamamlandıktan sonra da kullanılmaya devam edecek. IoT sektörü, akıllı yazılım araçları ve donanımlarla uzaktan sağlık hizmetleri sunmayı ve almayı iyileştirecek. Bu alanda yıl bitmeden büyük atılımlar gerçekleşmesi muhtemel görünüyor.

Bağlantılı medikal cihazların sayısı hızla artmaya devam edecek. Deloitte, 2017’de 41 milyar dolar hacme sahip olan bağlantılı medikal cihazların (IoMT) 2022 yılında 158 milyar dolar hacme ulaşacağını öngörüyor. Bu artışta, Apple Watch gibi giyilebilir cihazların basit fitness özelliklerinin yanı sıra sağlık ölçümü kabiliyetleri kazanması da rol oynuyor. Dev teknoloji şirketleri, geliştirdikleri giyilebilir cihazlara kalp atış hızı, kan basıncı ve glikoz izleme gibi özellikler ekleyerek devasa IoMT pazarından pay almayı hedefliyor.

Bağlantı hizmetleri

Geçtiğimiz yıl içinde dünyanın çeşitli bölgelerinde 5G hizmetleri kullanılmaya başlandı. Kullanıma sunulan erken 5G bağlantılarının çoğu, en son 4G standardından yalnızca çok az daha hızlı. 5G’nin performans potansiyelini yansıtan gerçekten çok hızlı bağlantılar, şu an için dünyadaki birkaç metropol bölgesindeki pilot bölgelerde bulunabiliyor. Yüksek performanslı 5G vericilerin menzili ise çok kısa. Bu nedenle, 5G’nin gerçek performansını yaygın olarak sunmak için pahalı bir altyapı oluşturmak gerekiyor. Gerçek yüksek performanslı 5G'nin 2021'de ve önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak daha yaygın bir şekilde kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor. Teknoloji liderlerinin geçtiğimiz yıldan başlayarak giriştikleri kablosuz bağlantı mücadelesinin, uzaktan çalışma trendinin sürmesiyle bu yıla da sıçraması olası görülüyor.

Uzun mesafeli bağlantı için alçak yörüngeli uyduların önemi artıyor. Bugün uydu bağlantısı sağlayan 400'den fazla Starlink uydusu artık gerçek anlamda tamamlayıcı bir seçenek sunuyor. Bu yıl uydu ve diğer düşük güçlü ağ teknolojilerine olan ilginin %20 artması bekleniyor.

5G dünyasında kritik öneme sahip olan diğer teknolojiler arasında LTE-M (CAT-M1) geliyor. Kablosuz bağlantı teknolojisi 2020'de hızla ilerlemiş olsa da servis sağlayıcıları, bant genişliği için cazip veri planları ve çok sayıda cihaz için düşük güçlü IoT çözümleri sunmakta beklendiği kadar hızlı davranmadı. Bu yıl içerisinde CAT-M1 kullanan IoT cihazlarının daha uygun fiyatlara inmesi ve yaygınlaşması bekleniyor.

Elektrikli araçlar ve otonom sürüş

Otomobiller giderek daha yetenekli IoT cihazlarına dönüşmeye devam ediyor. Elektrikli araç sayısı 2020'de artmaya devam etti ve önümüzdeki dönemde de bu artışın sürmesi bekleniyor. Sektör liderleri, kısa vadede otonom araçlara ilişkin vizyonlarını ortaya koyuyorlar. 2021 ve sonrasında, otonom elektrikli araçların gelişimi devam edecek. Bu gelişimin önemli bir kısmı, ileri seviye algoritmalara ve IoT sensörlerine dayanacak.

IoT ve yapay zeka halihazırda otomotiv endüstrisinde yoğun olarak kullanılıyor. Bu teknolojiler, tedarik zincirini hızlandırmak, parça üretimini ve montajını gerçekleştirmek için üretici firmalara yardımcı oluyor. 2021’de bu iki alan birbirine daha da yaklaşarak, varlık izleme ve bakım odağında daha yoğun kullanılacak.

IoT ve AI, daha iyi sürüş analizleri ve güvenliği sağlamak için sensörleri ve makine öğreniminden faydalanmaya devam edecek. Ayrıca elektrikli otomobil üreticileri, bir aracın parçalarını takip etmek ve bakıma ihtiyaç duyduklarında yıpranmadan önce kullanıcıyı bilgilendirmek için bu teknolojilerden faydalanacak.

Uzaktan çalışma ve ofise dönüş

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan evlerinden çalışmaya başladı. 2021’in bir bölümünde çalışanların önemli bir kısmının uzaktan çalışmayı sürdürmesi ve karma çalışma modelleri benimsemesi bekleniyor. 2021 yılında bazı firmaların COVID-19 salgını esnasında öğrendiklerinden yola çıkarak pahalı gayrimenkullerinden vazgeçmesi bekleniyor. Forrester araştırma şirketi, küresel firmaların yüzde 80’inin IoT uygulamalarını da içeren kapsamlı ofise dönüş stratejileri uygulayacağını öngörüyor. Bu stratejiler, çalışan güvenliğini artırmak, kalabalık ortamlarda aktivite izleme ve akıllı aydınlatma, enerji ve çevre izleme gibi kaynak verimliliğini artırma hamlelerini içerecek.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr