29 Ağu 2022
4 dk okuma süresi
Metaverse projeleri çok geniş bir yelpazede kullanım potansiyeli barındırıyor. Şu anda rakip olarak ortaya çıkmış olan farklı projelerin ileride planlandığı gibi birbirleri ile bağlantılı tek bir Metaverse çatısı altında birleşip birleşemeyeceğini zaman gösterecek. Bununla birlikte farklı sektörlerden şirketler yeni gelir modelleri bulmak için şimdiden blok zinciri, IoT ve sanal gerçeklik gibi Metaverse teknolojilerini nasıl kullanabileceklerini araştırıyorlar. Bu nedenle BT yöneticilerinin mevcut Metaverse örneklerini ve nasıl uygulamaya alındıklarını öğrenmeleri hem kısa vadede hem de gelecekte şirketlerine fayda sağlayacaktır.
Araştırma firması Gartner, 2026 yılına kadar insanların %25'inin Metaverse'te günde en az bir saat geçireceğini tahmin ediyor. Bloomberg’in geçen yıl yayınladığı bir rapora göre de Metaverse platformlarının 2024 yılına kadar 800 milyar dolar hacme sahip bir pazar olması bekleniyor. Bu güçlü beklentiler hemen hemen her sektörde bir FOMO (Fear of Missing Out) etkisi yaratıyor. Rakiplerinden geride kalmak istemeyen ya da trendi tamamen kaçırmaktan endişe eden markalar, henüz gelişmekte olan bu yeni dijital dünyada nasıl yer alacaklarını bulmaya çalışıyor.
Aşağıda yer verdiğimiz 10 örnek Metaverse projesi, bu yeni dijital dünyanın potansiyelini görebilmenize yardımcı olacaktır.
İlk bakışta Metaverse’teki eğlencenin kurumsal dünyaya uygulanabilirliği yokmuş gibi görünebilir ancak Metaverse’ün en çok genç tüketicilerden ilgi gördüğünü unutmamak gerekir. Pop yıldızı Ariana Grande'nin Fortnite oyun evrenindeki konser serisi ve buna benzer organizasyonlar, Metaverse'in nasıl yeni sürükleyici eğlence deneyimleri sunabileceğini gösteriyor. Justin Bieber, Mashmello ve Travis Scott gibi ünlü isimler de Metaverse konseri verenler arasında sayılabilir.
Günümüzde bazı şirketler operasyon süreçlerini iyileştirmek için artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanmaya başladı. Tamamen geliştirilmiş bir Metaverse’te veriler yaygın olarak kullanılacağı ve her zaman erişilebilir olacağı için daha işbirlikçi bir çalışma ortamı için fırsatlar ortaya çıkacaktır.
Örneğin, bir şirketin saha operasyon personeline kapsamlı bir sanal deneyim sunulması, teknolojiyi kullanarak zorlu görevlerin üstesinden daha kolay gelmelerini sağlayabilir.
Pandemi ve bunun sonucunda yüz yüze toplantılardaki kısıtlamalar, eğitim kurumlarını e-öğrenme platformları ve diğer dijital iletişim araçlarını benimsemeye zorladı. Metaverse ile sanal evrende gerçek zamanlı etkileşim mümkün olacağı için eğitim alanında da pek çok yenilikçi uygulama fırsatı bulunuyor. Şirketler çalışanlarına eğitim vermek için Metaverse’ten yararlanabilir ve gerçek dünya senaryolarının sanal uyarlamaları üzerinde çalışılabilir.
Metaverse platformları, işletmelerin yeni deneyimler sunmasına ve yeni yollarla bilgi toplamasına olanak tanıdığından, şirketlerin müşterileriyle nasıl, ne zaman ve nerede etkileşime girdiğini dönüştürme potansiyeline sahiptir.
Örneğin bir kayak merkezi, kayakçılar için dağdan aşağı inerken sanal bir rehber oluşturabilir ve kayakçıların deneyimini zenginleştirmek için gerçek zamanlı olarak kişiselleştirilmiş bilgiler sunabilir.
Bir turizm şirketi, turistleri gezdirirken bilgilendirmek için artırılmış gerçeklik teknolojisiyle sürükleyici bir deneyim sağlayabilir. Mesela tarihi olayları sanal olarak yeniden canlandırabilir.
Şirketler ayrıca potansiyel müşterilere alternatif alışveriş deneyimleri de sunabilir. Örneğin, otomobil üreticileri genişletilmiş bir gerçeklik ortamında test sürüşleri yapılmasını sağlayabilir.
Pandemi sürecinde neredeyse bütün şirketler yüz yüze toplantılar yerine Zoom üzerinden bir araya gelmeyi tercih etti. Meta ve Microsoft gibi Metaverse platformları geliştirmeye odaklanan teknoloji şirketleri, bu rahatlığı "sanal toplantıların" bir sonraki sürümüne geçiş için bir basamak olarak kullanma eğilimindeler.
Bill Gates kendi bloğunda yazdığı bir yazıda önümüzdeki 2-3 sene içerisinde iki boyutlu kameralarla katıldığımız toplantılardan üç boyutlu avatarlarımızla katıldığımız iş toplantılarına geçiş yapacağımızı öngördüğünü açıkladı. Gates, beden dili ve yüz ifadelerini aktarmak için sanal gerçeklik (VR) gözlükleri ve hareket yakalama eldivenleri kullanmamız gerekeceğini de sözlerine ekledi.
Bu tür araçlar aynı zamanda çalışanların erişimini genişleterek, görevlerini sanal olarak yürütmelerini de sağlayabilir. Örneğin, bir çalışanın bir dijital ikiz aracılığıyla birden fazla mağazayı yönetmesi ve gerekli düzenlemeleri yapması mümkündür.
Bazı markalar Metaverse platformlarında sanal gerçeklik teknolojisi ile kendi uygulamalarını hayata geçirmeye başladı.
Örneğin, Hyundai Motor Company, oyun platformu Roblox'ta bir Metaverse deneyimi olan Hyundai Mobility Adventure'ı piyasaya sürdü. Böylece oyuncuların avatarları, Hyundai'nin gelecekteki mobilite projelerini ve mevcut ürünlerini deneyimleyebildiler.
Bir diğer örnek olarak ise Warner Bros Pictures geçtiğimiz sene In the Heights filmini pazarlamak için Roblox'ta sanal bir partiye ev sahipliği yaptı.
Metaverse arazilerinin alım satımı ile oluşan dijital emlak piyasası son derece spekülatif olmasına rağmen belirli grupların ilgisini çekmeye devam ediyor. The New York Times gazetesinde çıkan bir haberde yatırımcıların popüler Metaverse platformlarındaki konser mekanlarına, alışveriş merkezlerine ve diğer önemli lokasyonlara büyük ilgi gösterdiğine yer verildi.
Örneğin bir restoran, yemek siparişi verme sürecini, Metaverse platformundaki şubesine taşıyabilir. Kullanıcılar restorana sanal ortamda girerek benzersiz bir sipariş deneyimi yaşayabilir.
Metaverse, teorik olarak, kullanıcının ödeme dahil tüm işlemleri farklı web siteleri ya da uygulamalar arasında gidip gelmeden tek bir yerden yapabilmesini mümkün kılar.
Pek çok global marka, geçtiğimiz yıl içinde sadece dijital dünyada var olan ürünlerin satışına başladı.
Gucci, sınırlı bir koleksiyon NFT serisi oluşturmak için ürün ve eğlence şirketi Superplastic ile birlikte çalıştı. Ralph Lauren, avatarlar için kıyafet satmaya başladı. Nike ise gerçek dünyada fiziksel bir kopyası ile ilişkilendirilen NFT’ler satıyor.
Uzun yıllardır benzer ürünler satan oyun platformlarının izinden giden büyük moda markalarının sadece dijital giyim ve aksesuar satması, iş dünyası için daha geniş fırsatlara giden yolu gösterebilir.
Metaverse platformlarının iş odaklı kullanım fırsatları, özellikle artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde çalışanların işlerini daha iyi yapabilmelerine yardımcı olabilir. Metaverse tam olarak hayata geçirildiğinde çalışanları daha verimli ve üretken hale getirecek şekilde bilgi akışı sağlayabilir.
Örneğin, yapı denetimi yapan bir personel, artırılmış gerçeklik teknoloji sayesinde incelemesi gereken binalarla ilgili bilgileri fiziksel yapının üzerine bindirilmiş olarak bir akıllı telefon ya da tablet ekranından görebilir.
Metaverse henüz bilmediğimiz birçok değer barındırıyor olabilir. Metaverse platformlarının olgunlaşması, etkileşim şekillerimizi aşamalı olarak değiştirecek gibi görünüyor ancak bu değişim dramatik bir şekilde de gerçekleşebilir.
Metaverse, insanların diğer insanlarla etkileşim biçimini, insanların dijital varlıklarla etkileşim biçimini ve dijital varlıkların diğer dijital varlıklarla etkileşim biçimini temelden değiştirecek. Bu nedenle ne gibi yeni fırsatlarla karşılaşacağımızı zaman gösterecek.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm