Mesh kablosuz ağlar ile otomasyon sistemleri daha avantajlı

Mesh kablosuz ağlar ile otomasyon sistemleri daha avantajlı

23 Eyl 2020

3 dk okuma süresi

Mesh kablosuz ağlar, otomasyon sistemlerinde henüz yaygınlık kazanmadı, halbuki çeşitli uygulama alanlarında klasik bir kablosuz ağ altyapısına göre açık avantajlar sunuyorlar.

 

Mesh kablosuz ağ (WLAN) nedir?

Mesh kablosuz ağ, kendi kendini organize edebilen ad-hoc (merkezi olmayan), özerk bir ağdır. Genellikle tercih edilen standart kablosuz ağların aksine, bir mesh ağ, istemcilerin birbirine bağlandığı erişim noktaları ve bazı durumlarda yönlendiriciler gibi merkezi bir altyapı gerektirmez. Bir mesh kablosuz ağda, yalnızca eşit haklara sahip Wi-Fi node'ları bulunur. Bu da ayrı bir kablosuz ağ altyapısı planlanması, kurulumu ve devreye alınması ihtiyacını ortadan kaldırır.

 

Mesh ağların avantajları

Mesh Wi-Fi ağların temelinde, iletişim katılımcılarının radyo menzilleri içindeki diğer tüm katılımcılara otomatik olarak bağlantı kurduğu özel bir ağ yatıyor. Aynı anda yalnızca bir erişim noktasına bağlanabilen bir kablosuz ağ istemcisinin aksine, diğer katılımcılarla birçok bağlantı paralel olarak başlatılabiliyor. Bunlar sırayla diğer kullanıcılara daha fazla bağlantı olanağı sağladığından, mesh node adı verilen ve katılımcıların veri alışverişi yaptığı bir mesh ağ otomatik olarak oluşturuluyor.

 

Doğrudan ulaşılamayan ağ node'ları, diğer katılımcılar aracılığıyla yönlendirme (hop) yoluyla bağlanır. Bu, rota yedeklemesi ile sonuçlanır, böylece bir mesh node kaybolursa, veriler, güvenilirliği artıran alternatif bir yol aracılığıyla hedefe basitçe yönlendirilebilir. Ek olarak, hedefe giden en iyi yol dinamik olarak belirlenir ve her iletimde otomatik tespit edilerek, kullanılır.

 

Mesh kablosuz ağlar otomasyon alanında ne fayda sağlar?

Bir Mesh kablosuz ağı karakterize eden avantajları, basit planlama, düşük kurulum ve genişletme maliyetleri, değişen koşullara esnek uyarlanabilirlik ve yüksek güvenilirlik olarak sayabiliriz. Bununla birlikte, şimdiye kadar, özellikle açık alanda ve son yıllarda ev ortamında da uygun çözümler karşımıza çıkmaya başlıyor. Aşağıda, bir mesh WLAN ağının kullanılabileceği endüstriyel alanları ve otomasyon sistemleri ile ne fayda sağladığını açıklıyoruz.

 

1. Zaman içerisinde verimlilik düşmez

Ağı düzenlemek için, Mesh node’ların düzenli olarak ağa bilgi göndermesi gerekir. Ağın boyutu büyüdükçe, bu iletişim ağı giderek daha fazla yük taşımaya başlar ve özellikle de tüm Mesh ağ yalnızca bir kablosuz ağ kanalı üzerinden iletim yaptığı için daha verimsiz hale gelir. Ek olarak, elde edilebilir veri hızı, ek bir mesh node aracılığıyla her iletimde önemli ölçüde azaltılır.

 

Kullanıcı, azami veri çıkışı pahasına esneklik ve özerklik kazanır. Bununla birlikte, veri hızı çoğu zaman çok sayıda otomasyon ağında belirleyici bir öneme sahip değildir, çünkü çoğunlukla yalnızca küçük veri paketleri döngüsel olarak gönderilir.

 

 

2. Ek altyapı gerektirmez

Bahsedilen hususların dışında, Mesh WiFi ağlarının çok çeşitli avantajları vardır. Birbirine bağlı ağların planlanması ve çalıştırılması da basitleştirilebilmesi için hiçbir ek altyapının kurulmasına gerek yoktur. Bireysel ağ katılımcıları birbirleriyle doğrudan iletişim kurabilir. Katılımcılar arasında geçiş yapmak için hiçbir dolaşım gerekmez, bu da veri alışverişinde kesinti olmayacağı anlamına gelir. Ayrıca, yedekli iletim yolları güvenilirliği artırır. Ağ katılımcılarının ve kendi kendine organizasyonun basit bir şekilde eklenip kaldırılmasını unutmamak gerekir, böylece Mesh kablosuz ağ, değişen çevresel ve kablosuz koşullara dinamik ve esnek bir şekilde uyum sağlayabilir.

 

3. Dağıtık kullanıma daha uygundur

Ancak Mesh kablosuz ağlar, her uygulama için en uygun çözüm olmayabilir. Standart kablosuz ağ kurulumu, farklı uygulamaların ve cihazların ortak bir ağı paylaştığı yüksek performanslı çözüm ihtiyacına yönelik uygun bir seçim olmaya devam etmektedir. Bununla beraber, bir otomasyon uygulaması içindeki ağa kablosuz entegrasyon için Mesh WiFi ağı tercih edilebilir.

 

Mesh kablosuz ağlar için tipik uygulamalar, ağa bağlananların yalnızca merkezi bir yönlendirici ile değil, aynı zamanda birbirleriyle iletişim kurması gereken her yerde bulunabilir. Diğer bir senaryoda ise, daha uzun bir rota boyunca kesintisiz bir ağ ile veri alışverişi yapmak zorunda olan mobil ve hareketli katılımcılar (kablosuz ağa bağlı otonom taşıtlar ve iş araçları) da olabilir. Mesh ağları, ölçüm veya otomasyon istasyonları için de benzer biçimde kullanabilirsiniz.

 

İki çözümü birleştirmek de mümkün

Mesh WiFi ağları ile WiFi ağları kolayca kurulabilir, mevcut WiFi ağlarındaki menzil artırılabilir ve kablolamaya gerek olmadan çok sayıda Mesh erişim noktası kullanılarak daha geniş alanlar kapsanabilir. Mesh kablosuz ağlar, değişen çevre koşullarına esnek bir şekilde uyum sağlar ve bazı uygulamalarda daha yüksek güvenilirlik sunar.

 

Bununla birlikte, böyle bir kablosuz ağın her uygulama için uygun olmadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, standart kablosuz ağlar, özellikle yüksek veri çıkışı veya büyük ağlar söz konusu olduğunda avantajlara sahiptir ve Mesh ile kullanılması düşünülebilir.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr