Kodlama için en iyi 5 büyük dil modeli

Kodlama için en iyi 5 büyük dil modeli

24 Tem 2024

5 dk okuma süresi

Kodlama için en iyi sonuçları veren Büyük Dil Modelleri (LLM) kodlarla ilgili büyük verilerle eğitiliyor. Geliştiricilerin verimliliğini ve üretkenliği artırmak için kullanılan bu modeller, kod oluşturma, hata ayıklama, yeniden düzenleme ve test senaryoları yazmaya yardımcı olmak için kod analizi gibi çeşitli görevler için değerlendiriliyor. Sorunları tartışmak ve geliştiricilere çözümlerle ilham vermek için sohbet yeteneklerinden yararlanan Büyük Dil Modelleri, günümüzde büyük bir hızla gelişiyor ve kodlama konusunda farklı alanlarda ustalaşıyor. Bu nedenle hangi kodlama görevi için hangi modelin kullanılması gerektiğini bilmek, onlardan en iyi desteği alabilmek için kritik değer taşıyor.

Kurumsal kullanım için en iyi çözüm: GitHub Copilot

Geliştiricilere kod yazarken yardımcı olmak için tasarlanan GitHub Copilot, Microsoft'un Copilot Büyük Dil Modelinin bir versiyonu olarak öne çıkıyor. İlk olarak Ekim 2021'de piyasaya sürülen Copilot, başlangıçta OpenAI'ın Codex modelini kullanırken Kasım 2023'te GPT-4 modeline güncellendi. Bu araç, Visual Studio Code, Visual Studio, Vim, Neovim, JetBrains IDE paketi ve Azure Data Studio gibi popüler platformlara doğrudan entegre olabiliyor. Entegrasyon özelliği sayesinde Copilot, kullanıcılara kod önerileri sunarken mevcut proje dosyalarına erişerek daha iyi sonuçlar oluşturmayı mümkün kılıyor.

GitHub Copilot, kod yazarken birkaç farklı şekilde öneriler sunuyor. Kullanıcılar bir kod bloğu oluşturmak için satır içi yorum kullanarak bilgi istemi yazıyor veya kod yazarken gerçek zamanlı öneriler alabiliyor. Ayrıca GitHub Copilot Chat uzantısı öneri istemenin yanında hata ayıklama konusunda da kullanıcılara yardımcı oluyor. 

Herkese açık kod depolarından alınan verilerle eğitilen GitHub Copilot, veri gizliliğini korumak için çeşitli özellikler sunsa da istemlerin yerel olarak işlenmediğini ve harici altyapıdan geldiğini unutmamak gerekiyor. Kullanıcıların Copilot'un sağladığı önerilere tam anlamıyla güvenmek yerine önerilen kodları dikkatlice incelemeleri büyük önem taşıyor. 

GitHub Copilot'u denemek isteyenler için 30 günlük ücretsiz deneme sürümü sunuluyor. Sonrasında ise aylık 10 dolar ücret talep ediliyor. Copilot Business kullanıcı başına aylık 19 dolar, Enterprise ise kullanıcı başına aylık 39 dolar maliyetle satışa sunuluyor.

Bireysel kullanım için en iyi çözüm: CodeQwen1.5

Alibaba'nın açık kaynaklı Qwen1.5 LLM'sinin geliştiricilere kodlama desteği sağlamak amacıyla özel olarak eğitilmiş bir sürümü olan CodeQwen1.5, Şubat 2024'te Qwen1.5'in piyasaya sürülmesinin ardından Nisan 2024'te yayınlandı. Kod üretimi ve önerileri için optimize edilen CodeQwen1.5’in temel modeli, 92 farklı dili destekliyor. İkinci sürüm aynı zamanda soruları daha insani bir şekilde yanıtlayabilen bir sohbet arayüzüyle geldi. Kodla ilgili 3 trilyon token veriyle eğitilen her iki model de Python, C++, Java gibi yaygın dillerde oldukça başarılı performans gösteriyor.

CodeQwen1.5, piyasadaki diğer modellerle karşılaştırıldığında küçük boyutuna rağmen GPT-3.5'i rahatça geçiyor ve GPT-4'e güçlü bir alternatif sunuyor. Model, açık kaynaklı olduğu için ek maliyet ödemeden indirilip kullanılabiliyor ancak doğru çalışması için belirlenmiş bir donanım ihtiyacı bulunuyor. Modern bir sistemde en az 16 GB VRAM ve 32 GB sistem RAM'i ile sorunsuz çalışabilen CodeQwen1.5, mevcut projelerden veya kod depolarından gelen verilerle eğitilerek bağlamlı ve doğru öneriler sunabiliyor.

Alibaba, haziran ayında Qwen1.5'in temel modeline göre önemli kazanımlar sunduğunu iddia ettiği Qwen2 LLM'lerini piyasaya sürdü. Bu yeni model, eğitim verilerinin Qwen2-72B'ye dahil edilmesi sayesinde gelişmiş sonuçlar vadediyor. 

Kodlama için en iyi 5 büyük dil modeli

En yüksek fayda: Llama 3

Meta tarafından Nisan 2024'te piyasaya sürülen Llama 3, düşük maliyetli açık kaynaklı en iyi modellerden biri olarak öne çıkıyor. Genel amaçlı bir model olarak yalnızca kodlama görevlerinde değil, birçok farklı alanda yardımcı olabilen Llama 3, kod oluşturma ve yorumlama konusunda güçlü bir performans sergiliyor ve CodeLlama gibi özel kodlama modellerini geride bırakıyor. Küçük boyutu sayesinde (8 milyar parametre), 16 GB VRAM ve 32 GB RAM'e sahip sistemlerde rahatça çalışabilen Llama 3’ün daha büyük versiyonu (70 milyar parametre) daha fazla yetenek sunuyor olmasının yanında çok daha fazla donanıma ihtiyaç duyuyor.

Açık kaynaklı yapısı sayesinde kullanıcıların kendi altyapılarında barındırmasına olanak tanıyan Llama 3, bu sayede veri gizliliği ve güvenliği endişelerini azaltıyor. Model, API erişimi ile de kullanılabiliyor ve AWS (Amazon Web Services) gibi sağlayıcılar aracılığıyla uygun maliyetli erişim sunuyor. Model, Python gibi dillerde kod üretiminde etkili olup hata ayıklama ve çözüm önerileri sunma konusunda da büyük başarı sağlıyor. Ancak tüm LLM'lerde olduğu gibi üretilen çıktıyı doğrulamak kritik önem taşıyor çünkü bazen Llama 3 hatalı veya yanlış önerilerde bulunabiliyor.

Llama 3, kod oluşturma görevlerinde üstün performans gösterirken kullanıcıların veri güvenliği ve gizliliğini korumasına da yardımcı oluyor. Kişi ve kurumlar kendi kod depolarından modeli kolayca eğitebiliyor ve verileri üçüncü taraflarla paylaşmadan kullanmaya olanak sağlıyor. Llama 3, verimlilik ve üretkenliği artırmak için son derece başarılı bir seçenek olarak öne çıkıyor ve geliştirme süreçlerini optimize etmek için geniş bir kullanım yelpazesi sunuyor.

Kod oluşturmada en iyi: Claude 3 Opus

Anthropic tarafından Nisan 2024'te piyasaya sürülen ve piyasadaki en zeki LLM olduğu iddia edilen Claude 3 Opus, yalnızca genel görevler için değil aynı zamanda kodlama ile ilgili görevler için de özel olarak eğitildi. Bu sayede Claude 3 Opus, C++, C#, Python ve Java gibi popüler dillerden, FORTRAN, COBOL ve Haskell gibi daha eski veya niş dillere kadar geniş bir yelpazede kod üretebiliyor. Ayrıca 200 bin token'lık büyük bir bağlam penceresi sunarak büyük kod blokları üzerinde çalışırken oldukça kullanışlı sonuçlar veriyor. Kod önerilerini ve değişiklikleri hızla yineleyebilmeyi sağlayan Claude 3 Opus, kod üretirken yorumlar ekliyor ve oluşturulan kodun ne yaptığını açıklayarak geliştiricilerin kodu anlamalarına yardımcı oluyor. Bu özellik hata ayıklama ve kod düzeltme durumlarında çok işe yarıyor.

Claude 3 Opus'a gönderilen verilerin modelin daha fazla eğitilmesi için kullanılmadığını belirten Anthropic, bu sayede veri gizliliği ve güvenliği konusunda güvence sunuyor. Dolayısıyla Claude 3 Opus, yanıtların bağlamını iyileştirmek için kullanıcıların kendi bilgi veya kod tabanlarını ekleyerek modeli daha fazla eğitme olanağı sunmuyor. Bu durum çoğu kullanıcı için büyük bir sorun teşkil etmese de seçim yaparken göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Claude 3 Opus, diğer kod üretme yeteneklerine sahip LLM'lere kıyasla yüksek bir fiyat etiketine sahip. API erişimi 1 milyon çıktı token'ı başına 75 dolarlık maliyetiyle en pahalı seçeneklerden birini oluşturuyor. Buna karşılık GPT-4o'nun fiyatı 1 milyon çıktı token'ı başına 15 dolarda kalıyor. Anthropic ayrıca Claude 3 tabanlı iki daha uygun fiyatlı model de sunuyor: Haiku ve Sonnet. 1 milyon token başına sırasıyla 15 ve 1,25 dolar maliyeti olan bu modeller Opus modeline göre daha sınırlı yetenekler vadediyor. 

Hata ayıklama için en iyi: GPT-4

OpenAI'nin Kasım 2022'de piyasaya sürdüğü üretken yapay zekâ çözümü ChatGPT, bugün piyasadaki en akıllı ve yetenekli dil modeli (LLM) seçeneklerinden biri konumunda bulunuyor. Mart 2023'te güncellenen GPT-4, özellikle kod oluşturma, hata ayıklama ve gerçek zamanlı kod önerileri gibi kodla ilgili görevlerde etkili bir performans sergiliyor. Pek çok geliştirici, farklı programlama dillerinde ve uygulamalarında geniş bir yelpazede kod üretme yeteneği ile GPT-4'ü tercih ediyor. Model, kodlama süreçlerinde mantıksal hataları tespit etme ve çözme konusunda büyük başarı yakalıyor. 

GPT-4, Eylül 2021'den önceki eğitim verilerine dayanmasına rağmen OpenAI sürekli olarak kullanıcı etkileşimlerinden gelen verilerle modeli güncelliyor. Bu süreç modelin zamanla daha doğru hale gelmesini sağlıyor ancak şirket, tescilli kod veya hassas veri işlemleri gerektiren durumlarda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Daha yeni ve daha ucuz olan GPT-4o modeli piyasaya sürülmesine rağmen GPT-4, kodla ilgili görevler için sağladığı doğruluk ve uyumluluk ile tercih edilen bir seçenek olarak öne çıkıyor.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr