14 Ağu 2020
2 dk okuma süresi
Teknolojideki gelişmeler Türkiye dâhil olmak üzere birçok ülkede pek çok alanı dönüştürüyor. Değerler paranın önüne geçiyor ve insan büyümenin temel öğesi kabul ediliyor. İşte bu bilgi toplumunda dönüşüm girişimcilikte de karşımıza çıkıyor. Yeni nesil girişimcilik kavramı tam da bu dönüşümü yansıtıyor.
Girişimci, TDK tanımıyla sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski üzerine alan kişiyi ifade ediyor. Yeni nesil girişimci ise mahalledeki kuaför veya kasaptan fazlasını ifade ediyor. Gates, Jobs, Zuckerberg, Page veya Yong gibi.
Yeni nesil girişimcilik denenmemişi deneyerek olmayanı ortaya çıkarmak ve toplumu etkilemek suretiyle yapılan girişimleri ifade ediyor. Start-up girişimciliği ve inovatif girişimcilik olarak da anılan yeni nesil girişimcilik; girişimcilerin probleme bakış açısı, risk analizi, kâr amacı gütme, pazar değişimi ve hitap edilen alan açısından farklılık gösteriyor.
Yeni nesil girişimci iyi üniversitelerden, silikon vadilerinden, bilim parklarından veya teknoparklardan çıkan ve sermayesi bilgi olup riske ettiği unsur da aklı olan kişileri ifade ediyor. Bu bağlamda yeni nesil girişimcilik bilgi toplumunun oluşturduğu bir girişimcilik türü olarak tanımlanabilir.
Hayalleri ve hedefleri olan, yaşamında sürekli plan yapan, işlerini ertelemeyen, başarısız olmaktan korkmayan ve başarısızlıklarından ders alan kişiler günümüz girişimcilerinin ortak özellikleri arasında yer alıyor. Yeni girişimciliği geleneksel girişimcilikten ayıran özellikler söz konusu olduğunda ise teknoloji faktörü devreye giriyor. Yeni nesil girişimciler hayallerini teknolojiyle birleştirip bilimden güç alıyor.
Yeni nesil girişimciler bilim ve teknoloji odaklı çalışan bölümlerde eğitim alan kişilerden oluşuyor. Klasik eğitim anlayışından sıyrılıp girişimci yetiştirmeye odaklanan bilim odaklı üniversitelerde eğitim gören öğrenciler AR-GE ve teknoloji bölümlerinde çalışarak tecrübe ediniyor ve sürecin sonunda teknolojiyi arkasına alarak hayallerinin peşinden koşuyor. Yeni nesil girişimciler yalnızca kendi ülkelerinin değil tüm dünyanın ortak sorunlarını çözmeye çalışıyor.
Yeni nesil girişimcilik söz konusu olduğunda Z kuşağından bahsetmeden olmaz. Öyle ki, yapılan araştırmalara göre 2000 yılından günümüze kadar doğmuş olan nesli kapsayan Z kuşağı girişimcilik konusunda öncekilere göre daha eğilimli. Teknolojiyle birlikte büyüyen Z kuşağı, dijital platformlara daha hakim ve sahip olduğu bilgi ve becerileri bu platformlarda paylaşmayı tercih ediyor.
Ofiste mesai başlangıcından sonuna kadar kapalı kalmayı tercih etmeyen Z kuşağı üyeleri, tüm işlerini akıllı telefonu ve taşınabilir bilgisayarıyla yapabileceğini düşünüyor. Bu durumda yöneldikleri şirketler de yeni nesil start-up’lar oluyor.
Farklı uygulamaları kullanabiliyor olmaları, hemen harekete geçmek için istek duymalarının etkisiyle mevcut potansiyellerini başarıyla hayata geçirebiliyor. Z kuşağı girişimci olabilmek için gereken motivasyona ve özgüvene sahip olduğu için, liderlik özelliklerini teknolojideki gelişmelerle harmanlayıp inovatif fikirler hayata geçirebiliyor.
Özgürlüğüne düşkün Z kuşağı bireyler, kendi işlerini kurmak ve başarı vaat eden start-up’a girmeyi heyecanlı buluyor. Z kuşağının ülke girişimcilik ekosistemine fayda sağlayabileceğinin göz önünde bulundurulup genç nüfusun potansiyelinin değerlendirilmesi için birtakım adımlar atılması gelecekte daha da önemli olacak.
Hedef kitlenize ulaşmak, doğru bilgileri toplamak, analiz etmek ve anlamlı bilgiye dönüştürmek için, İnnova uzmanlığı ve deneyiminin bir araya gelmesinden oluşan İnnova Dijital Pazarlama Çözümleri'ni kullanabilirsiniz. Türkiye’de ve dünyada Microsoft, SAP, Oracle, IBM vb. pek çok markayla üst seviye iş ortaklığı bulunan İnnova’nın Customer Experience Design (CED) Çözümleri sayesinde verileri anlamlı bilgiye dönüştürerek hedef kitleye ulaşabilirsiniz.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm