24 Kas 2021
3 dk okuma süresi
Kurumsal faaliyetlere ve projelere para ve kaynak tahsis etmeye yarayan iş bütçesi planlaması nasıl yapılır, yıllık bütçe doğru şekilde nasıl ayarlanır, bu yazımızda anlattık.
Çoğu şirket için bütçe dönemi, birçok faaliyetin geleceğinin önem kazandığı, yöneticilerin, ekip liderlerinin ve proje yöneticilerinin sonuçlarını dört gözle beklediği bir süreçtir. Belirlenen bütçe kriterleri, yeni fikirlerin hayata geçirilmesini sağlarken, devam eden bazı projelerin sonlanmasına ya da daha düşük finansal kaynak ile yoluna devam etmesine de sebep olabilir.
Bütçe planlamasında esnek bir yaklaşım yakalamak ve kaynak dağıtımını optimize etmek, şirketlerin hedefleri doğrultusunda gerçekleştirildiğinde, işletmenin büyümesi ve gelişmesi ivme kazanır.
Bütçe veya bütçe planı terimleri, genellikle bir birimin (şirket, departman, proje ekibi) bir hizmet sağlamak için ne kadar kaynak kullanabileceğini tanımlayan bir planı ifade eder. Bütçe, bu plan ile personel, makine veya sermaye gibi kaynakların kullanımını kontrol eder. İş bütçeleri, belirli bir süre için bağlayıcıdır.
Bütçeleme veya bütçe planlama, bir organizasyonel birim kaynaklarını aktif olarak tahsis edene ve bunları elden çıkarana kadar şirketlerde gerçekleşen süreçtir. İş planlamasının bir parçası olarak görülür. Bu süreçte sorulması gereken temel soru şudur: Hangi kaynaklarla hangi eylemleri gerçekleştiriyoruz?
Bütçe planlaması, birçok temel koşulun rol oynadığı karmaşık bir süreçtir. Bütçe planlama sürecinde önemli olan, şirketin stratejik hedeflerinin bütçelerin dağıtımı için referans noktası olmasıdır.
Hazırlanan bütçenin şirketteki özel durumlara uyarlanabilmesi için esnek ve dinamik bir yapıda olması gerekir. İsraftan kaçınabilmek için klasik maliyet ve faaliyet muhasebesi ile likidite planlamasının yanı sıra, gelişmiş bütçeleme yöntemlerinden yararlanılabilir.
Bu sürecin en verimli şekilde sonuçlanması için aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.
Bir şirketin finansal ve insan kaynakları, en iyi sonucu verecekleri yerde kullanılmalıdır. Bütçe hazırlanırken kârlılık ilkesi geçerli olmalıdır. Bütçenin ve kaynakların, şirketin hedeflerine mümkün olduğu kadar ulaşılacağı etkinliklerde, hiçbir kaynağın gereksiz yere israf edilmeyeceği, verimliliğin öncelikli olacağı biçimlerde kullanılması esastır.
Karar vericilerin mevcut kaynakları en iyi nerede kullanabileceklerini belirlemesi ve değerlendirmesi zor olabilir. Bunun başlıca sebebi, süreçler hakkında seçici bir şekilde bilgilendirilmiş olmalıdır. Bütçeyi kullanacak tarafların, bütçe gereksinimlerinin karşılandığından emin olabilmeleri açısından, bütçe yapıcılara yeterli bilgiyi sağlaması önem taşır.
Bütçe planlaması, gelecekteki gelişmelerin tahminlerine bağlıdır. Kârlılığı analiz etmek için en sofistike yöntemler ve prosedürler kullanılsa bile, gelecek varsayımlarının çok iyimser ya da fazla karamsar olmaması bütçe verimliliği açısından faydalı olacaktır.
Yöneticiler, genelde mümkün olan en yüksek bütçe için mücadele ederler. Ancak bu mücadelenin adil olması gerektiğini unutmamak gerekir, yoksa planlamanın sonuçları motivasyon kaybı ve hatta sabotaja yol açabilir.
Bütçe planlaması yaparken halihazırda fizibilite çalışması yaptığınız projeler için ayrı bir bütçe çalışması yapın. Fiili bütçe planlamasından ve dolayısıyla tüm proje fikirleri için bütçe taahhüdünden önce, aşağıdakilerin uygulanabilir olup olmadığını kontrol edin.
· Yasal olarak mümkün mü?
· Teknik ve organizasyonel olarak uygulanabilir mi?
· Stratejik olarak değerli mi?
· Ekonomik olarak makul mü?
İşletmelerin finans departmanları, bütçelerin uygulanmasında denetim başta olmak üzere etkin biçimde rol oynar. Ancak finans departmanlarının bu yönetimi başarıyla gerçekleştirmesi için diğer iş süreçlerinin mümkün olduğunca sadeleştirilmesi gerekir. Günümüzde işletmelerin büyük bölümü çok sayıda bankayla çalışıyor ve finans departmanındaki personel, banka yönetimini yapabilmek için ciddi efor veya zaman harcıyor.
Çok sayıda bankayla çalışan işletmeler için geliştirilen İnnova Payflex OBP, hesap yönetimi yapmayı kolaylaştırırken, muhasebe, ERP, CRM, tahsilat ve e-ticaret yazılımlarına pratik bir şekilde entegre oluyor. Bu sayede banka transferlerini otomatik olarak sisteme aktaran platform, gelişmiş raporlama, müşteri yönetim ekranı ve genel yönetim ekranı ile işletmelere yeni yetenekler kazandırıyor.
İnnova PayFlex OBP (Ortak Banka Platformu), çok sayıdaki bankadaki hesapları tek noktadan yönetirken, bankalarla entegre çalışan ve sürekli öğrenen yapısıyla farklılaşıyor. 256 bit SSL ve HSM (Hardware Security Module) gibi modern güvenlik önlemlerini bünyesinde barındıran çözüm, kullanıcı hatalarını ve istenmeyen işlemleri önlüyor ve 7/24 görev yapabiliyor.
İlgili Postlar