IoT ve kripto paralar mikro ödeme sektörünü değiştirebilir

IoT ve kripto paralar mikro ödeme sektörünü değiştirebilir

11 Nis 2023

2 dk okuma süresi

 

Son yıllarda Nesnelerin İnterneti (IoT) ve kripto para teknolojileri hızla gelişti ve her iki alanda da birçok heyecan verici yenilik ortaya çıktı. IoT için kullanım seçenekleri yaygınlaştıkça, kripto para birimleri de IoT dağıtımında önemli bir rol üstlenebilir. 

Örneğin, bir araç filosunun hareketini izlemek için kullanılan IoT sistemi, verilerin ve ilgili analitiklerin tek tüketicisi olan filo sahibi tarafından dağıtılabilir. Ancak IoT özellikli akıllı şehirler gibi bu sistemler yaygınlaştıkça, bir varlık tarafından üretilen verilerin potansiyel olarak farklı bir varlık tarafından tüketilebileceği senaryolarına da giderek daha fazla rastlanılacak.

Bir şehir yönetimi, vatandaşların şehrin herhangi bir yerinde kolayca park yeri bulmalarını sağlayacak bir uygulama geliştirirken özel otopark sahiplerinden gelen verileri kullanmak isteyebilir. Güvenlik kameraları ve trafik izleme gibi çözümler, başka bir kurum için faydalı olabilir. Bu durumda IoT cihazının sahibi, diğer varlıklarlara mikro ödemeler karşılığında veri sağlamaya gönüllü olabilir. Ödeme sürecini otomatikleştirmek için akıllı sözleşmelerle ilişkilendirilebilen kripto para birimleri, bu tür mikro ödemeler için süreçleri kolaylaştırabilir. Benzer şekilde uç bilgi işlem kaynakları için de üçüncü taraflara ait otomatik ödemelerin yapılması kripto paralarla sağlanabilir.

Nesnelerin İnternetinde kripto para için engeller

IoT veri mikro ödemeleri ve diğer IoT kullanımları için kripto paraların değerlendirilmesinin önünde birkaç engel bulunuyor. Bunlardan ilki günümüzün blok zinciri protokollerinin yeterince yüksek işlem gücüne sahip olmamasıdır. Yoğun trafik koşullarında sağlayıcılar yüksek işlem ücretleri talep edebilir ve bu durum, düşük değerli işlemler gerçekleştirmeyi son derece pahalı hale getirir. Bu noktada işlem hacmini artırmak ve düşük ücretli mikro ödemeleri kolaylaştırmak için blok zincirinin ikinci katman ölçekleme araçlarını kullanmak çözüm sağlayabilir. Ancak blok zincirinin verimini artıracak bu teknolojik çözümlerin olgunlaşması için zamana ihtiyaç var. 

Bir başka potansiyel engel de kripto para ödemelerini mümkün kılan blok zinciri platformlarının çevresel olarak sürdürülebilir olmasını sağlamaktır. Orijinal Bitcoin protokolünde ve diğer birçok protokolde kullanılan iş kanıtı (Proof of Work) mekanizması, yoğun enerji kullanımına ihtiyaç duyar. İş kanıtı blok zincirinden kaynaklanan yıllık enerji tüketiminin, küçük bir ülkenin yıllık enerji tüketimine yakın olduğu tahmin ediliyor. 

IoT verilerinin çoğu, geleneksel Geçiş Kontrol Protokolü (TCP – Transmission Control Protocol) veya Kullanıcı Datagram Protokolü (UDP – User Datagram Protocol) tabanlı taşıma protokolleri aracılığıyla iletilirken, kripto para birimleri kendi benzersiz eşten eşe protokollerine sahiptir. IoT veri protokolleri ile uyumlu kripto para ödemeleri yapmanın yolu, yeni bir uygulama katmanı olan Akışlı Veri Ödeme Protokolüdür (SDPP – Streaming Data Payment Protocol). SDPP, geleneksel TCP/IP veri kanalının bir kripto para birimi ödeme kanalıyla birleştirilmiş modüler bir kombinasyonunu sağlar. Böylece farklı uygulamalar tekerleği yeniden icat etmek zorunda kalmaz. Ancak bu tür hibrit protokoller, henüz araştırma aşamasındadır.

IoT ve kripto paranın geleceği

IoT ve kripto para birimleri arasında birbirini tamamlayan etkileşimler bulunur. Kripto paraların, mikro ödemeleri mümkün kılarak IoT dünyasında olumlu bir etki yaratma potansiyeline sahip olduğunu görebiliyoruz.

Ayrıca siber güvenliği artırmak ve IoT verilerinde daha fazla güvenlik sağlamak gibi ücretli olmayan IoT kullanımları konusunda geniş bir potansiyel de mevcut. Ancak bu teknolojilerin gitmesi gereken daha çok yol var. Söz konusu teknolojilerin daha yaygın bir şekilde kullanıldığını görmeden önce üstesinden gelinmesi gereken birkaç sorun bulunuyor. Bu problemleri aşmak için Ar-Ge yatırımlarının ve yeni girişim kurma çalışmalarının devam etmesi gerekiyor.

İlgili Postlar

Kripto para birimleri ve enerji tüketimi: Sürdürülebilirlik çıkmazı

Kripto para birimleri ve enerji tüketimi: Sürdürülebilirlik çıkmazı

12 Eyl 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr