Hibrit bulutun avantajları ve dezavantajları

hibrit-bulutun-avantajlari-ve-dezavantajlari

1 Mar 2023

3 dk okuma süresi

Günümüzün iş dünyasında, bulut bilgi işlem mutlak bir gerekliliktir. İşletmelere pek çok fayda sağlayan buluta geçiş, aynı şekilde bazı riskleri de beraberinde getirir. Özellikle de bilgilerin gizliliğiyle ilgili endişeler, veri ve süreçlerin kontrolünün kaybedilmesi korkusu ve mevcut mimariyle ilgili sorunlar, bazı işletmelerin bu teknolojiye mesafeli durmasına sebep oluyor. 

Hibrit bulut altyapısı, bu endişelerden bazılarını gidermek için iyi bir seçenek olabilir. Şirket içi altyapının yanı sıra, genel ve özel bulut hizmetlerinin bir birleşimi olan hibrit bulut ortamı, işletmelerin özel bulut ortamlarının güvenliğinden faydalanmasına olanak tanırken, aynı zamanda genel bulut hizmetlerinin uygun maliyetli doğasından da yararlanıyor. İşletmeler, bir hibrit bulut çözümü kullanarak ihtiyaçlarına özel çözümler oluşturabiliyor. Ancak her iş senaryosuna mükemmel uyan tek  bir hibrit bulut modeli yoktur. Bu nedenle hibrit bulutu benimsemenin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunur.

Hibrit bulutun dezavantajları

Uygulama zorluğu

Pek çok işletme için hibrit bulutun hem uygulanması hem de sürdürülmesi zor olabilir. Sunucu gereksinimleri, güçlü bir yerel altyapı ve mevcut olandan daha gelişmiş ağ yetenekleri, özel bir bulutun benimsenmesini bile karmaşık bir projeye dönüştürebilir. Ancak bunların hepsi hibrit bulut modelinin gereklilikleridir ve halihazırda mevcut değillerse, uygulanmaları işletmeler için yoğun zaman ve maliyet gerektirebilir.

Güvenlik 

Hibrit model, güvenliği artırmanın uygun maliyetli bir yolu olabilirken, düzgün tasarlanmadığı takdirde ciddi bir endişe kaynağı da olabilir. Hibrit bulut benzersiz risklerle birlikte gelen, genel bir bulut bileşenine sahiptir. Doğru güvenlik araçları ve teknolojileri uygulanmazsa hibrit bulut modeliyle şirket verileri risk altına girebilir. Kurumlar, verilerini korumak için tüm genel ve özel kurulumların izinsiz girişlere karşı korunduğundan emin olmalıdır.

Görünürlük

Herhangi bir bulut ortamı son derece karmaşık bir hale gelebilir. Eğer iş ortamı çoklu bulut çözümüne bölünürse, karmaşıklığın seviyesi önemli ölçüde artar. Bu durum, verilerden uygulamalara, sistemlerden süreçlere kadar işletmenin yönetmesi gereken her şeyi etkiler. Hibrit bulut çözümlerinde karmaşıklık, genel ve özel bulut çözümlerindekilere kıyasla çok daha zorlayıcı olabilir.

Uyumluluk

İşletmelerin mevcut altyapıları ile genel bulut ortamlarının ne kadar uyumlu olduğu, hibrit bulut modeli için gecikme sorununu beraberinde getirebilir. Örneğin, şirket içi veri merkezlerinin genel bulut bileşeni kadar hızlı yanıt vermemesi, gecikme sorununa yol açar ve süreçler yavaşlar. 

Maliyet

Hibrit bulut, genel bir bulut modelini seçmekten çok daha masraflı olabilir. Bunun nedeni, hem şirket içi donanıma hem de özel bulut bileşenlerine yapılan yatırım, bakım ve uzmanlık ihtiyacıdır. Ancak söz konusu maliyetin hangi seviyelere ulaşacağı, işletmenin bilgi işlem gereksinimlerine bağlıdır.

Hibrit bulutun avantajları

Tasarruf

Bir hibrit bulut stratejisi uygulanırken, ortaya belirli maliyetler çıkar. Ancak başlangıçta karşılanması gereken maliyetlere karşın hibrit bulut, gelecek için önemli bir tasarruf kaynağıdır. Hibrit bulut kullanıcıları, gereksinimlerine göre ortam tercih etme seçeneğine sahiptir. Örneğin, iş yüklerini çalıştırmak için tamamen özel bir buluta yatırım yapmak yerine, maliyetten tasarruf etmek için genel bir bulut kullanmayı tercih edebilirler.

Kontrol

Hibrit bulut modelini seçmek kurumlara veriler üzerinde çok daha fazla kontrol imkanı verir. Tüm kontrolü üçüncü taraflara devretme zorunluluğunun olmaması, işletmelerde buluta geçişin en büyük risklerinden birini ortadan kaldırır.

Ölçeklenebilirlik 

Hibrit bulut modeli, bulutu şirketlerin ihtiyaçlarına göre uyarlamayı mümkün kılar. Ani talep artışlarına karşı daha iyi kaynak tahsisi sağlarken, işletmelerin ekstra kapasite veya ölçeğe ihtiyaçları olduğunda, uygulamaların genel buluta taşınmasına olanak tanır. 

Artırılmış veri güvenliği

Hibrit bulut modeli, genel bulut modeline nazaran veri güvenliğinde de avantajlıdır. Bazı işletmeler, verilerin nerede ve hangi şartlarda depolanabileceği konusunda katı kısıtlamalara sahip olan sektörlerde faaliyet gösterir. Hibrit yaklaşımda kurumlar, hassas verileri özel ortamda depolayarak siber saldırılara karşı koruma sağlarken, aynı zamanda genel bulutta iş yüklerini çalıştırabilme avantajından yararlanabilir.

Esneklik

Bir hibrit bulut çözümünü benimsemenin en avantajlı taraflarından biri, işletmelere sunabileceği esnekliktir. Hibrit bulutun esnekliği, kaynakları özel ve genel bulut ortamları arasında yönlendirmeyi sağlar. Hibrit bulut, herhangi bir sağlayıcıya tam olarak bağlı kalmadan, eski sistemlerden yararlanmaya ve en son bulut teknolojilerini iş süreçlerine adapte etmeye olanak tanır.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr