Gerçek zannedilen 10 yapay zeka efsanesi

gercek-zannedilen-10-yapay-zeka-efsanesi

9 Şub 2023

4 dk okuma süresi

Günümüzde makine öğrenimi, derin öğrenme ve yapay zeka teknolojilerinin güncel durumları hakkında ciddi kafa karışıklıkları mevcut. İnternette hızla yayılan yanlış bilgiler yüzünden yapay zeka başlığı altında pek çok efsane türedi. Sizler için gerçek zannedilen 10 yapay zeka efsanesini bir araya getirdik.

1. Yapay zeka, insana benzeyen akıllı robotlar ve androidlerden oluşur

Robotik ve yapay zeka sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Halbuki bu iki kavram, farklı amaçlara hizmet eden tamamen farklı iki bilimsel alanı ifade ediyor. Robotlar, fabrikalarda üretim, taşıma ve sökme gibi çok çeşitli görevleri yerine getiren fiziksel cihazlardır. Yapay zeka ise, kararlar almak ve hatalardan ders çıkarmak için programlanmış yazılımlardır. Bazı robotlar, yapay zeka algoritmaları içerebilse de "zeka" kısmı yapay zekanın yalnızca bir yönüdür.

2. Yapay zeka, makine öğrenimi ve derin öğrenme aynı şeydir

Her biri yapay zeka sisteminin bileşenleri olsa da yapay zeka, makine öğrenimi ve derin öğrenme üç farklı kavramdır. Makine öğrenimi, yapay zekanın veriler arasında ayrım yapmak ve doğru davranışları belirlemek için algoritmalar kullanmak gibi dış kaynaklardan öğrendiği yöntemdir. Derin öğrenme ise, makine öğreniminin pratik uygulamalarında kullanılan tekniklerden yalnızca biridir. Temelini yapay sinir ağlarından alır ve yapay zeka için başarılı kararların olasılığını belirlemeye çalışır.

3. Yapay zeka tamamen kendi kendine öğrenir

Bazı yapay zekaların kendi kendine öğrenerek gelişebileceğine dair abartılı söylemlerleri duymuş olabilirsiniz. Ancak gerçek şu ki, insan yardımı olmadan sıfır bilgiden başlayarak büyüyebilen herhangi bir yapay zeka destekli sistem henüz mevcut değil. Yapay zeka tahminde bulunamaz, sadece dış kaynaklar ve önceki veriler üzerinden çalışır; insanlar gibi soyut bilgiyi kavramlaştıramaz.

4. Yapay zeka, insan çalışanlardan daha iyidir

Pandemi süreci, insanlar arasındaki yakın teması azaltan müdahaleler gerektirdi. Yapay zeka destekli otomasyon, yalnızca virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olmakla kalmayan, aynı zamanda tedarik zinciri gibi karantina ve kısıtlamalarla boğuşan birçok sektöre, ihtiyaç duyulan dayanıklılığı sunan bir kahraman haline geldi.

Yapay zeka sistemlerinin, pek çok iş için kalıcı hale geldiği doğru olsa da, bu sistemlerin birçoğu yalnızca otomatikleştirilebilecek basit ve tekrarlayan görevleri yerine getiriyor. Bazı durumlarda insanlardan daha verimli olabilseler de yapay zeka teknolojileri yaratıcılık, empati, ustalık veya eleştirel düşünme gerektiren herhangi bir alanda bir insan çalışanın yerini alamaz.

5. Gelecekteki derin öğrenme operasyonları için gereken güç sürdürülemez

Yapay zekanın eğitilmesi ve tüm karmaşık derin öğrenme işlemlerini gerçekleştirmesi için çok fazla güç gerekiyor. Görünüşe göre pek çok işletmenin belli bir seviyeye kadar yapay zekadan yararlanacağı bir gelecekte, bu sorun ciddi boyutlara ulaşarak kullanımı potansiyel olarak sürdürülemez hale getirebilir. Ancak yapay zeka aslında bize iklim değişikliği gibi sorunların üstesinden gelmemize yardımcı olacak mükemmel çözümler sağlıyor. Öyle ki yapay zeka çiftçilerin, hektar başına verimi artırmasına, elektrik şebekesi israfını ve verimsizliğini azaltarak enerji üretimini iyileştirmesine, karbon ayak izlerini ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına, stratejik planlamayı ve iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edileceğine dair karar modellerinin desteklenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca kuantum hesaplama gibi bilgi işlemdeki ek ilerlemelerle, daha da zorlu yapay zeka sistemlerini çalıştıracak güce ve kaynaklara ulaşmamız fazla sürmeyecektir.

6. Kurumların, yapay zeka operasyonlarını desteklemek için gereken bilgi işlem gücünü kiralaması kolaydır

Amazon Web Services, Google, Microsoft ve Alibaba Cloud dünyadaki mevcut bilgi işlem gücünün büyük çoğunluğunu merkezileştirmemiş olsaydı muhtemelen bu doğru olurdu. Dolayısıyla yapay zeka geliştiricilerinin şu anda yalnızca iki seçeneği var: Son derece yüksek fiyatlarla kiralama yapmak veya kendi süper pahalı donanımlarını satın almak.

7. Yapay zekayı eğitmek için muazzam miktarda veriye ihtiyacınız var

Bir yapay zekayı, araba kullanmak gibi karmaşık bir görevi gerçekleştirmesi için eğitirken terabaytlarca veriye ihtiyaç var. Bununla birlikte, yapay zekanın uygulama alanına bağlı olarak, önceden eğitilmiş sinir ağları, belirli alanlarda yeniden eğitilebilecek kadar esnektir. Kimi sektörlerde yapay zekanın temel veri çerçevesinin üzerine, yalnızca ağın son kısmının değiştirilmesi söz konusu olabilir. Dolayısıyla yapay zekayı eğitmek için her zaman çok fazla veriye ihtiyaç kalmaz.

8. Yapay zeka, mevcut iş zekası araçlarının yerini alacak ve önceki teknolojileri geçersiz kılacak

Modern iş zekası çözümlerinin çoğu, yüksek oranda ölçeklenebilir ve özelleştirilebilirdir. Böylece gelecekteki herhangi bir yapay zeka tabanlı model tarafından, kolayca kendi platformuna entegre edilebilir. Böylece yapay zeka ve iş zekası çözümleri bir arada çalışabilir.

Şirketler iş akışında kesinti yaşamayacakları çözümleri tercih ediyor. Bu sebeple çoğu yapay zeka platformu, web üzerinden hizmet veriyor. Böylelikle en kötü senaryoda bile, yenilemeye gereksinim duymuyor ve iş akışı kesintilerini minimuma indirmek için güvenli bir şekilde uygulanabiliyor.

9. Yapay sinir ağları biyolojik ağlar gibidir ama mekaniktir

Hiçbir yapay sinir ağı, insan beyninin karmaşıklığının yanına bile yaklaşamaz. Bu, her ikisi de uçabiliyor diye bir askeri uçağın karmaşıklığını, bir uçurtmayla karşılaştırmak gibi olur. Yıllarca süren klinik ve bilimsel araştırmalara rağmen, henüz biyolojik sinir ağlarını tam olarak anlamak mümkün değildir.

Buna karşın işletmeler tarafından kullanılan yapay zekaların çoğu, veri tetikleyicilere tepki vermek için basit yeteneklere sahip olan yapay zekalardır. Hiç ya da çok az veri depolama yetenekleriyle donatılmışlardır ve kararlar için yalnızca geçmiş verileri kullanırlar. Sorunları çözmek için zekasını ve bilgisini kullanabilen güçlü yapay zeka ve derin yapay zeka, hâlâ büyük ölçüde teoriktir çünkü çok az pratik uygulamaya sahiptir.

10. Yapay zeka sonunda insanların kendisi için tehlikeli olduğunu ve yok edilmesi gerektiğini anlayacak kadar zeki olacak

Belki de Isaac Asimov'un "Ben Robot" filminden bu yana en meşhur yapay zeka efsanesi, insanlığın yok edileceğidir. Her algoritma bir görevi yerine getirmek için geliştirilir ve bunun dışında hiçbir şey yapamaz. Bilgisayarlar, görece basit sorunlara çözüm bulmak için üstün bilgi işlem güçlerini kullanırlar ancak programlandıklarının dışında bir amaca sahip olacak anlayıştan, algısal derinlikten ve stratejik karmaşıklıktan yoksundurlar. Yapay zekanın insanlığın sonunu getirmesi, muhtemelen birkaç yüzyıl daha gerçek bir sorun olmayacak.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr