FinTek Alanında Geleceğin Trendleri

fintek-alaninda-gelecegin-trendleri

6 Kas 2018

4 dk okuma süresi

Değişimin hızla yaşandığını günümüzde dijital dönüşüm olanakları etrafımızı sarmış durumda, bu dönüşümün bariz bir şekilde görülebildiği alanlardan biri de FinTek.

Bu kelimeyi son zamanlarda daha sık duyar olduk ancak birçok kişi kelime kökeni olarak Finans ve Teknoloji kelimelerinin birleşimi olması dışında kavrama oldukça yabancı. Sözlükte henüz bir tanımı yok ancak olsaydı geleneksel finansal yöntemlerle rekabet etmeyi amaçlayan, teknolojik cihazların kullanımını ve kişilerin finansal hizmetlere çok daha kolay ulaşımını sağlamak amaçlı geliştirilen yeni nesil teknoloji olarak tanımlanırdı muhtemelen. FinTek’in geleceğimizi şekillendirdiğini sosyal yaşantımızda ve kendi hayatımızda da gözlemliyoruz. Peki araştırmalar ya da uzmanlar geleceğin FinTek trendleri hakkında neler düşünüyor?

 

API bankacılığı, sanal zeka, yeni nesil bankacılık, mobil teknolojiler, blockchain ve kripto para birimleri gibi FinTek’in geleceğini şekillendiren 6 farklı trend göze çarpıyor son zamanlarda. Gelin bunlara kısa kısa değinelim ve hayatımızı nasıl değiştireceklerini görelim:

 

API Bankacılığı

API kelimesi bilişim dünyasında epeyce yer edinmiş durumda, bilmeyenler içinse iki sistemin birbirleri arasında haberleşmesi için gerekli olan entegrasyon ucu şeklinde özetleyebiliriz. FinTek’i tanımlarken geleneksel finansal yöntemlere yeni nesil teknolojilerle bakış açısı dedik. Geleneksel bankalar artık kabuk değiştiriyor, bunu hepimiz yaşıyoruz ve gözlemliyoruz. Artık işlemleri cebimizdeki mobil cihazlar üzerinden halletmeyi tercih ediyoruz. Şubeler giderek azalıyor, hatta şubesiz bankacılık kavramı var artık. API bankacılığı da bu zincirin son halkası. Bankalar sundukları hizmeti ve datayı API’ler ya da diğer bir deyişle teknolojik iletişim yöntemleri sayesinde farklı platformlara taşıyacaklar. Bankaların sahip oldukları data, denizdeki kum taneleri ile ölçüşecek kadar yoğun bir bilgi kaynağı durumunda. Basit bir hesap açılışında dahi 28 sayfalık form doldurmanızı isteniyor. Dolayısıyla API bankacılığı sayesinde bu datayı kullanarak daha doğru finansal kararlar verebilir hale geleceksiniz. Aynı zamanda FinTech girişimleri de bu API altyapısını kullanarak kullanıcılara yeni platformlar üzerinden banka bağımsız olarak hizmet verebilecekler.

 

Sanal Zeka

Sanal zekanın bir çok sektörü bulunduğu dönemin çok ötesine taşıması bekleniyor. Olay sadece sektörlerle sınırlı değil, sanal zeka bazı meslek gruplarına da göz koydu. Pek de uzak olmayan bir gelecekte, karayolu yük taşımacılığı sektöründe şoförler işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Sanal zeka sayesinde e-ticaret siteleri onu alan bunu da aldı diyebiliyor. Amazon müşteri henüz ne istediğine karar vermeden kargoyu yola çıkarmayı hedefleyen bir proje bile geliştirmekte. Bu ve bunun gibi gelişmeler sanal zekanın hayatımıza olan etkilerini pek yakında daha yoğun hissetmemizi sağlayacak, bu konu hakkında daha detaylı bir bilgiye erişmek isterseniz bu yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Yeni Nesil Bankacılık

Finans sektöründeki geleneksel bankalar hesap işletim, havale/EFT, kart ücretleri gibi bedeller ile uzun süredir hizmet vermekteler. Ancak bu durum yavaş yavaş değişmekte, örneğin acil paraya ihtiyacınız olduğunda krediye başvurmak için ya da sahip olduğunuz miktarı yatırım amaçlı kullanmak için bankaya gitmenize gerek olmayacak artık. Yeni nesil finansal kuruluşlar sayesinde bankaların yerine alternatif kurumlar ortaya çıkacak. Bu kuruluşlar da bankaların ağır işleyen ve uzun süren işlem akışını değiştirerek geleneksel bankacılık kadar keskin çizgili süreçlere sahip olmayacaklar. Daha esnek yapıları sayesinde de kullanıcılara cazip olanaklar sunacaklar.

 

Mobil Teknolojiler

Akıllı telefon demek çok doğru değil artık zira telefon artık cebimizdeki cihazın çok küçük bir özelliği haline geldi. Mobil teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber mobil ödeme seçenekleri de hızlı bir şekilde artıyor. Apple Pay, Samsung Pay, Android Pay gibi global devler bu alanda öncü olarak ilerliyor ve kart kullanmadan ödeme, geleceğin teknolojisi olarak adlandırılıyor. Cebimizdeki akıllı cihaz zaman içerisinde fotoğraf makinesini, hesap makinesini, mobil oyun konsollarını, video kamerayı ve daha birçok cihazı cebimizden çıkardı. Şimdilerde ise kullanıcıları satış odaklı hedefleyen stratejiler izliyorlar. Dijitalleşen dünyada artık pek çok kişi sanal cüzdanları kullanır vaziyette, bu cüzdanlar sayesinde kartınızı bir kere tanımlayıp daha sonra mobil cihaz üzerinden ödeme yapabiliyorsunuz. İşletmeler tarafında ise kartlı ödemelerde kullanılan banka pos’ları maliyet ve komisyonlar anlamında esnafa ciddi bir yük oluşturuyordu ancak sanal cüzdan ve mobil ödeme teknolojileri ile bu masraflar da ortadan kalkacak.

 

Blockchain

Blockchain’in şu ana dek yarattığı etki bir yana, gelecekte sunacağı olanaklar arasında en önemli konulardan birinin belge ve sözleşme yönetimi olduğu bir süredir zaten konuşulmakta. Bir bilginin doğrulanması ve teyit edilmesi blockchain’in yapısı gereği daha da mümkün hale gelebilecek. Örneğin; bir arabanız olduğunu varsayalım, arabanızın sahipliğini nasıl kanıtlarsınız? Elinizde ruhsatı vardır ancak ruhsat fiziki kanıt oluşturan bir cisim durumunda. Onu asıl değerli hale getiren doğruluğunu teyit edebilecek olan Trafik Şube Müdürlüğü. Peki Trafik Şube Müdürlüğü’nün tüm kayıtları yanıp kül olsa? Ulaşılabilecek tüm dijital bilgi ve yedekleri de silinip gitse? Nasıl kanıtlayacaksınız arabanın size ait olduğunu? İşte bu noktada Blockchain teknolojisinin devrim niteliğinde etkili olabileceğini söylemek pek de zor değil. Kayıtların sisteme dahil olan tüm kullanıcılar tarafından doğrulanarak saklandığı ve sonraki adımın bu doğrulamanın üzerine gerçekleştiği bir sistem gibi düşünebilirsiniz. Bu durumu şirketler arası sözleşmelere veya özel sektördeki farklı uygulamalara da uyarlamak mümkün. Bu açıdan baktığımızda blockchain’in gelecekte pek çok sektörü etkileyebilecek olması, günlük alışkanlıklarımıza da sirayet edecektir.

 

Kripto Paralar

Kripto paralar 2008 yılından beri hayatımızda ancak popüler anlamda 2010’lu yılların başında yaygınlaşmaya başladılar. Bugünlerde popülaritesini yitirir gibi görünse de, en bilineni Bitcoin halen finans dünyasının gündeminde üst sıralarda yerini koruyor. İşlemlerin takip edilemiyor olması nedeniyle güvenlik odaklı finans sektörü tarafından pek sıcak bakılmayan kripto paralar, yakın bir gelecekte bir çok noktada ödeme almak üzere kullanılır hale gelecek. Hatta günümüzde perakende, hızlı tüketim ve e-ticaret gibi bazı sektörlerde halihazırda kullanımları mevcut.

 

Konuyu özetlemek gerekirse FinTek’in geleceği parlak. Bu alanda yapılan yatırımlar katlanarak artmaya devam ediyor. İnnova olarak FinTek alanında yaptığımız yatırımlar ile bu dünyanın nabzını tutmaya devam etmekteyiz. Bunun somut örneklerinden biri olan PayFlex markamız altında sunduğumuz FinTek dünyası çözümlerimiz sayesinde, bu teknolojilerin bazılarıyla tanışmanız mümkün. Kurumunuza uygun olabilecek çözümler ile tanışmak için FinTek Çözümleri sayfamızı ziyaret edin, İnnova uzmanlığından kolayca yararlanın.

İlgili Postlar

Sanal POS ile çok kanallı ödeme deneyimi: Müşteri tercihlerine uygun çözümler

Sanal POS ile çok kanallı ödeme deneyimi: Müşteri tercihlerine uygun çözümler

16 Tem 2024

Fintek
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr