Finans sektörü için devrim: Açık bankacılık
2 Tem 2020
3 dk okuma süresi
Teknolojik gelişmelerin en hızlı dönüştürdüğü alanlardan biri olan finans, yenilikçi yaklaşımların odak noktalarından birini oluşturuyor. İnternet bankacılığı ile başlayan, gelişmiş yazılım ve yapay zekanın yanı sıra biyometrik teknolojilerle de güvenliği öne çıkaran yaklaşımlar finans sektörünü hızla dönüştürüyor. Bu dönüşümlerin somut sonuçlarından biri olan Açık bankacılık sistemi, finans sektörünü etkileyen teknolojik bir inovasyon olarak gündemde yer alıyor.
Bankacılığın geleceği olarak görülen ve pek çok sektörel makalede önemi vurgulanan açık bankacılık, finans otoriteleri için de önemli bir trend olarak masada yer alıyor. Pandemiyle birlikte gündelik hayatta kullanımı artan temassız ödeme de açık bankacılık kavramının önemini artıran bir unsur. Potansiyel fırsatların çok daha iyi yönetilmesine olanak tanıyan bir sistem olan açık bankacılık, banka-müşteri ve fintek şirketleri arasında yepyeni bir dönem başlatıyor. Bu blog yazımızda açık bankacılık konusunda akla gelen sorulara yanıtlar veriyoruz.
Açık bankacılık nedir?
Türkçede açık bankacılık olarak karşılık bulan “Open Banking” kavramı, API (Application Programming Interfaces) aracılığıyla gerçekleşiyor. Bu bağlamda açık bankacılık nedir sorusunu API’ler (Uygulama Programlama Arayüzü) üzerinden paylaşılan verilerin fintek kuruluşları tarafından kullanılarak finansal hizmetler geliştirilmesini sağlayan bir ağ olarak yanıtlayabiliriz.
Açık bankacılığın sunduğu avantajlar
Dijital finansal hizmetlerde dönüşüm başlatan açık bankacılık; tüketici alışkanlıklarına göre avantajlı kampanyalara yönlendiren bir rehber, harcama durumu doğrultusunda tasarruf hesabı açma imkânı sunan bir sanal yatırım danışmanı, borç durumuna göre hayat sigortası teklifi sunan bir güvence robotu işlevi görüyor.
Üçüncü parti kurumların, müşterilerin finansal bilgilerine erişebildiği güvenli bir bankacılık modeli olarak açık bankacılık, KOBİ’lere finansmana daha hızlı ve ucuz bir şekilde erişim sağlaması için imkân sunuyor. Açık bankacılık uygulamaları sayesinde bankalar müşterilerin ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmet sunabiliyor. Müşteriler de kendi verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabiliyor.
Dünyada ve Türkiye’de açık bankacılık
İlk olarak 2014’te İngiltere'de tanıtılan ve dijital finansal hizmetlerde yeni bir dönüşüm çağı başlatan açık bankacılık, G20 ülkelerinin yüzde 50'sindeki düzenleyiciler tarafından uygulanıyor. Avrupa Birliği’nde PSD2'nin (Payment Services Directice 2) yürürlüğe girmesiyle yaygınlaşan açık bankacılık, Avrupa ülkeleri için gereklilik haline geliyor. Japonya, Hong Kong, Güney Kore, Bahreyn ve Brezilya, regülatif bir düzenleme bulunmamasına rağmen API’leri etkin bir şekilde kullanıyor.
Türkiye’de açık bankacılık, BDDK tarafından oluşturulan Bilgi Sistemleri Yönetmelik Taslağı ile gündeme geldi. 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun, 12 Kasım 2019 ve 1 Ocak 2020 tarihlerinde önemli ölçüde değişikliklere uğradı. Bu sayede açık bankacılık konusuna yasal dayanak kazandıran adımlar atılmış oldu.
15 Mart 2020 tarihinde yayımlanan ve 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan "Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik”te, açık bankacılık servisleri elektronik bankacılık hizmetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yönetmelikte açık bankacılık şöyle tanımlanıyor: “Açık bankacılık sistemi; müşterilerin ya da müşteriler adına hareket eden tarafların API, web servis, dosya transfer protokolü gibi yöntemlerle bankanın sunduğu finansal servislere uzaktan erişerek bankacılık işlemlerini gerçekleştirebildikleri veya gerçekleştirilmesi için bankaya talimat verebildikleri elektronik dağıtım kanalıdır.” Merkez Bankası'nın yapacağı düzenlemeler çerçevesinde Türkiye'de açık bankacılığın gelişmesi bekleniyor.
Cari akışı kontrol edin: PayFlex OBP – Ortak Banka Platformu
Çok sayıda bankayla çalışan ve birden fazla banka hesabını farklı ekranlardan yönetmekte zorlanan işletmeler için özel olarak geliştirilen PayFlex OBP (Ortak Banka Platformu), zaman tasarrufu sağlamanın yanında ilgili personelinizi farklı işler için görevlendirmeye olanak tanıyor. Erişim kısıtlarını belirleme imkânı sunarak güvenlik açığı oluşturabilecek işlemlerin önüne geçmeyi sağlayan PayFlex OBP, müşteri ve para transferi eşleştirmesini otomatik olarak gerçekleştiriyor.
Tüm farklı banka hesaplarının tek bir platform üzerinden yönetilmesine olanak tanıyan PayFlex OBP, 7/24 görev yaparak resmi tatiller de dahil olmak üzere para transferlerinin anında işlenmesini sağlıyor. Otomatik takip özelliği ile kullanıcı hatalarının önüne geçmeyi sağlayan çözüm, para transferleriyle sürekli değişen mali durumu güncel verilerle raporlama desteği sunuyor.
PayFlex OBP; ERP, CRM, faturalama, tahsilat yazılımları ve e-ticaret uygulamalarıyla entegre çalışıyor. IP kısıtlamaları, 256 bit SSL koruma protokolü ve HSM (Hardware Security Module) gibi modern güvenlik önlemleri ile yüksek güvenlik sağlanıyor.
İlgili Postlar