6 May 2021
3 dk okuma süresi
ERP, yani Kurumsal Kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning) sistemleri için hazırladığımız rehber ile ERP nedir, ERP sistemlerinin gelişimi, yazılım ve donanımın evrimi, Kurumsal Kaynak Planlama sistemi seçerken nelere dikkat etmelisiniz ve en popüler ERP sistemlerini detaylandırıyoruz.
ERP sistemleri, modern iş dünyasının olmazsa olmazına dönüştü. Yıllar içerisinde evrim geçiren ERP sistemleri artık bir kurumun tüm yapısını kapsayacak ve yönetecek kadar kapsamlı hale geldi.
İşletmeniz için ilk kez bir ERP sistemi kullanmayı düşünüyorsanız, öncelikle ERP sistemi nedir ve kurumunuzun hangi ihtiyaçları ağır basıyor bu soruların cevaplarını bilmelisiniz.
{module|IlgiliYazi}
ERP nedir?
ERP veya kurumsal kaynak planlaması, finans, İK, tedarik zinciri ve envanter yönetimi gibi temel iş süreçlerinin işlevlerini tek bir sistemde yönetmek ve entegre etmek için tasarlanmış bir yazılımdır.
Her büyüklükteki işletmede yaygın olarak kullanılan ERP, büyük işletmeler için bir zorunluluk olarak kabul edilir ve büyüyen KOBİ’ler tarafından da giderek daha fazla kullanılmaktadır. Küresel ekonominin karmaşıklığı ve modern tüketici talepleri, iş süreçlerini kolaylaştırmayı, verileri yönetmeyi ve optimize etmeyi kritik birer zorunluluk hale getirdi. ERP, tipik olarak bu yeteneklerin temelini oluşturur.
Yazılım ve donanımın evrimi
İşletim sistemleri sürekli değişiyor. Her yıl teknik açıdan yeni kabiliyetler kazanmış yeni bir MacOS kullanıcılara sunuluyor. Aynı şekilde Windows da sık sık güncelleniyor. Hatta öyle ki, son 15 yılda 7 farklı Windows sürümü kullanıcılara sunuldu.
Tıpkı işletim sistemleri gibi yazılım çözümleri de sürekli olarak yenileniyor. Daha gelişmiş ve kullanıcı dostu özelliklerle bezenen bulut çözümleri günbegün popülerliklerini artırıyor. Bu sistemler, ekiplere daha önce sahip olmadıkları kadar geniş bağlantı seçenekleri sunuyor. Tabii ki perde arkasında tüm bu kolaylıklar güvenli sunucu uygulamaları ve modern bir altyapının çalışmasını gerektiriyor.
ERP sistemlerinin gelişimi
Örneğin bulut alanında veya işletim sistemlerinde güncellemeler düzenli olarak her yıl gerçekleşirken, çoğu ERP yazılımı buna kıyasla daha nadiren güncelleniyor. İşletmelerin operasyonları için dijital bir belkemiği olarak görülen ERP sistemleri, genellikle işletmeler tarafından uzun yıllar kullanılıyor. Uzun soluklu olarak kullanacağınız bir ERP sistemi seçerken, ilk bakmanız gereken özellik, sistemin güncellenip güncellenmediğidir. Öte yandan güncelleniyorsa, sisteminizin yeni sürümlerle güncellenmesinin sorunsuz olması da operasyonlarınızın akışı için önemlidir.
{module|IlgiliYazilar}
İyi bir ERP sisteminde hangi özellikler bulunmalı?
Spesifik bir yazılıma mı yoksa her şeyi yapabilen bir ERP sistemine mi ihtiyacınız var? Tüm özelliklere sahip bir sistem cezbedici görünse de her senaryoda doğru seçenek olmayabilir. Küçük ve orta ölçekli bir şirketseniz, önümüzdeki 10 yıl için ihtiyaç duyacağınız tüm özelliklere sahip bir ERP sisteminin kurulumu ve entegrasyonu pahalı olabilir. Kısıtlı bütçeyle bir ERP sistemi kullanmaya başlamak için aşağıdaki püf noktalarını göz önünde bulundurmalı ve soruları kendinize sormalısınız:
Teknik gereklilikler: ERP sistemi hangi işletim sistemiyle önümüzdeki birkaç yıl istikrarlı şekilde çalışabilir? İşletim sistemlerinin ERP sisteminin entegrasyonu öncesinde güncellenmesi gerekiyor mu? BT altyapınız güncel mi? Mobil cihazların da ERP sistemine erişmesi gerekiyor mu?
Kurumsal gereklilikler: ERP sistemi hangi iş süreçlerini kapsamalı? Sistemden alınacak raporlar işin sürekliliği ve iyileştirilmesi için ne kadar önemli? Çalışanların bu sistemi öğrenmesi için düzenlenecek eğitimler çok zaman alacak mı?
Müşteri hizmetleri: ERP sisteminin üreticisi ya da entegratörü sorularınıza ne kadar hızlı dönüyor? İhtiyaç duymanız durumunda devreye girebilecek bir bakım ve destek ekibine sahipler mi? Sisteminizle sorun yaşadığınızda “PCoE (Prevention Center of Excellence) sertifikalı” destek alabilecek misiniz?
Fiyatlandırma politikası: ERP sisteminin fiyat performans oranı diğerlerine kıyasla ne durumda? ERP sistemini geliştiren veya entegre eden firmanın kurumunuza yaklaşımı nasıl?
En popüler ERP sistemleri hangileri?
Özellikle son yıllarda ERP sistemleri devasa bir pazar büyüklüğüne ulaşmış durumda. En popüler sistemlerin başında SAP imzalı yazılımlar geliyor. İşletmenizin kaynaklarını en etkin şekilde kullanabilmenizi ve yüksek verim almanızı sağlayan SAP ERP, esnek ve gelişime açık yapısı ve yetenekli raporlama özellikleriyle vereceğiniz kritik kararlarda size destek olabilmek için teknolojinin tüm imkânlarını ayağınıza seriyor. Bu çözüme İnnova uzmanlığı ve tecrübesiyle sahip olabilir, PCoE sertifikalı hizmet alabilirsiniz. SAP’nin yanı sıra Oracle, Sage, Microsoft Dynamics NAV ve Godesys gibi üreticilerin de popüler ERP sistemleri bulunuyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm