Üretim kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmayı sağlayan modüldür.
Üretim planlama modülü (PP), genişletilmiş Material Inspection Processing (MIP) ve elektronik kanban (eKanban), seri üretim, süreç kontrol sistemleri, sipariş üzerine üretim, montaj tipinde üretim, depoya üretim gibi tüm üretim tiplerini kapsar.
Üretim ve planlama aktiviteleri; bir ürünü oluşturan bileşenlerden, miktarlarından ve varsa eğer alternatiflerden, bir ürünü üretmek için uygulanması gereken işlemlerden ve işlem sürelerinden oluşur. Aktiviteler planlamaları, bu işlemlerin gerçekleştiği iş yerlerinin sistem üzerinde ana veri olarak yaratılması ile gerçekleşir.
SAP PP modülü, üretim kaynaklarını verimli bir şekilde kullanarak üretim ve üretimin diğer birimlerle olan ilişkilerini etkin kılmayı hedefler. Genişletilmiş MIP' ve elektronik kanban, seri üretim, proses kontrol sistemleri, sipariş üzerine üretim, montaj tipinde üretim, depoya üretim gibi tüm üretim tipleri için kapsayıcı süreçler içerir.
Üretim ve planlama aktiviteleri; Bir ürünü oluşturan bileşenlerini ve miktarlarını gösteren ürün ağaçları ve varsa eğer alternatifleri, bir ürünü üretmek için uygulanması gereken işlemleri ve işlem süreleri, bu işlemlerin gerçekleştiği işyerlerinin sistem üzerinde ana veri olarak yaratılması ile gerçekleşir.
Esnek planlama kabiliyeti
Şirketin malzeme, mamul veya malzeme-mamul ilişkilerinin ihtiyaç planlamaları sistemde çeşitli şekillerde yapılabilir. Satış ve Operasyon Planlaması (SOP) ile sistem mamul ihtiyaçlarına yönelik olarak, satış ile tam entegre, hedeflenen stok düzeyleri ve yeterliliklerine göre planlama yapar ve mamul seviyesinde kapasite kullanımını gösterir. Esnek planlama (Flexible Planning) ile üretim planları, mevcut planlama tablolarına dahil edilen o planlama dönemine ait müşteri siparişleri , üretim siparişleri gibi ekstra parametreler ile sağlanır.
Planlama bundan sonra uzun dönemli planlama (LTP) veya malzeme ihtiyaç planlaması (MRP) ya da ana üretim planlaması (MPS) ile takip edilebilir. Program planlaması için yaratılan planlı birincil ihtiyaçlar MRP, MPS ve LTP'de kullanılır. Ayrıca sistem üretim planlamasını standart veya daha sonradan geliştirilebilecek çeşitli planlama stratejileri ile de destekler
Üretimin yönetimi ve denetimi
Sistemde oluşan ihtiyaçlar sonucu ortaya çıkan planlı siparişler, eğer malzemenin tedarik edilmesi içeriden sağlanacaksa üretim siparişlerine dönüştürülür ve bunun sonucunda üretim süreci başlamış olur. Malzeme kullanılabilirlik kontrolü ve kapasite yeterlilik kontrolleri ile üretim siparişi teminleri denetim altına alınabilir.
Üretim teyitleri ile fiili ve planlanan verilerin karşılaştırılması yapılabilir. Sapmalar sonucu analizler çıkarılıp hatalı noktalarda gerekli önlemler alınarak düzeltmeler yapılabilir. Kapasite dengeleme ile iş merkezlerinin üzerindeki iş yükleri gözlenebilir planlamalar bu bazda yapılabilir.