En popüler 10 IoT iş modeli

En popüler 10 IoT iş modeli

28 Mar 2024

4 dk okuma süresi

Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi yeni iş modellerinin hızla geniş ölçekte oluşturulup geliştirilmesini mümkün kılarak neredeyse her sektörde dijital dönüşümü tetikliyor. İşletmeler, IoT iş modelleriyle daha fazla verimlilik ve değer elde etmeye çalışıyor. Bu noktada pek çok IoT iş modeli, iş süreçlerine sağladıkları faydalarla öne çıkıyor.

1.Platform iş modeli

Platform tabanlı iş modeli pazardaki üreticileri ve tüketicileri her iki tarafa da fayda sağlayacak biçimde birleştiriyor. İlgili işlemlerden gelir elde etmek için cihaz ve işletmenin birbirine bağlanması sayesinde değer elde ediliyor. Amazon e-ticaret sitesi ve Alexa sesli asistanın birlikte çalışması bu duruma en iyi örneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Amazon, Alexa aracılığıyla topladığı verileri tüketicilere ilgilendikleri ürünleri satmak için kullanıyor. Amazon, üçüncü taraf satıcılardan ve geliştiricilerden platformda hizmet oluşturup yayınlamaları için ücret alarak gelirini ve pazar erişimini de artırıyor.

2.Abonelik modeli

Sürekli gelir sağlayan bir işletme veya abonelik modeli geliştirmek için IoT cihazlarının 7/24 bağlantıda olması büyük avantajlar sunuyor. Hizmet olarak iş modeline benzer şekilde IoT abonelik modeli de düzenli bir ücret karşılığında müşterilere sürekli değer sunulmasına olanak tanıyor.

IoT cihazları, müşterilerle kurumlar arasındaki engeli ortadan kaldırarak işlem tabanlı bir ilişki yerine aktif bir ilişki geliştirmeye yardımcı oluyor. Cihazlar zaman içinde müşteriler hakkında daha fazla veri toplayarak işletmelere kişiselleştirilmiş özellikler ve ürünler sunma şansı veriyor.

3.Kullanım başına ödeme modeli

IoT cihazlarınızdaki aktif sensörler, ürün veya hizmeti ne kadar kullandıklarını görmek için müşterilerin ortamının düzenli olarak takip edilmesini mümkün kılıyor.  Bu sayede işletmeler, ürünle ilgili aktif kullanım boyunca ücret alabilme imkanına kavuşuyor. Birçok otomobil sigortası şirketi müşterilerine kilometreye dayalı bir sigorta planı sunmak için bu modeli kullanıyor. 

4.Varlık paylaşım modeli

Ekipman masrafı birçok endüstride önemli bir harcama kalemi olarak öne çıkıyor. Bu nedenle işletmeler ekipmanları masrafı karşılayacak kadar kullanacaklarından emin olmak istiyor. IoT için varlık paylaşımlı bir iş modeli, işletmelerin ekstra kapasitelerini piyasaya geri satmalarına olanak tanıyor. Böylelikle kurumlar için ekipman maliyeti önemli ölçüde azalıyor. 

İnşaat ve madencilik sektörlerindeki endüstriyel firmalar için bu model, ağır makinelerin maliyetini paylaşmak üzere yakındaki işletmelerle ortaklık kurmak anlamına geliyor. IoT sensörleri makinelerin konumunu ve kullanımını takip ederken aynı zamanda motor verilerini gerçek zamanlı olarak izleyerek arızaları en aza indiriyor. 

En popüler 10 IoT iş modeli

5.Varlık izleme modeli

Tedarik zincirindeki bağlantılı cihazlar işletmelerin varlıklarını gerçek zamanlı olarak tanımlamasına, izlemesine ve takip etmesine yardımcı oluyor. Bakım amacıyla izleme, sahadaki varlıkların kaybolmaya veya çalınmaya karşı korunmasını sağlıyor. İşletmeler, IoT cihazları tarafından bu varlıkların takibiyle elde edilen veriler sayesinde arızalanmadan önce varlıkların ne zaman onarılması veya değiştirilmesi gerektiğini tespit ediyor. Bu iş modeli aynı zamanda verimsizlik yaratan durumları belirleyerek iş akışlarını optimize etmek için tedarik zincirini de izlemeyi mümkün kılıyor.

Gıda, ürün ve ilaç gibi sıcaklığa duyarlı kargolar, yüklerin bütünlüğünü korumak için soğuk zincir boyunca hassas sıcaklık kontrolleri gerektiriyor. Soğutmalı kargo sektörü için hassasiyet arttıkça taşıyıcılar kargonun anlık izlenebilmesini sağlamak, doğru sıcaklıkları korumak ve belirlenen sorunlar hakkında hızlı bir şekilde harekete geçmek için IoT sensörlerini ve çevrimiçi takip platformlarını kullanıyor.

6.Sonuç odaklı model

Bu modelde müşteriler, ürünün kendisi için değil, IoT ürününün sonucu için ödeme yapıyor. Cihazın kendisinden ziyade bu modelde müşterilerin cihazdan ne kazandığına odaklanılıyor. Kendi kendini izleyerek gerektiğinde yedek parçaları otomatik olarak yeniden sipariş edebilen veya servis talebi oluşturabilen ürünler, söz konusu model için iyi birer örnek konumunda yer alıyor.  

Sonuç odaklı modelin kullanım oranı giyilebilir teknolojilerin yaygınlaşması ve izleme cihazlarıyla özellikle sağlık hizmetlerinde hızla artıyor. 

7.Uyumluluk modeli

Uyumluluk takibi birçok sektör için hayati önem taşıdığı gibi çok fazla zamana, çabaya ve paraya mal oluyor. Hangi sektörde faaliyet gösterildiğine bağlı olarak güvenliği sağlamak çevresel etkiyi kontrol etmek ya da yasal nedenlerden dolayı bazı önemli kontrollerin yapılması gerekebiliyor. IoT cihazlarını sahaya dağıtmak, işletmelerin değişikliklere yönelik daha duyarlı olmasını sağlayarak uyumluluk maliyetinin azaltılmasına katkı sağlıyor.

8.Veriye dayalı model

Popüler bir IoT iş modeli olan veriye dayalı model, cihazlar tarafından oluşturulan verilerle destekleniyor. Müşterilere değer sağlayan bir ürün geliştiren işletmeler, veriye dayalı modeli kullanarak diğer ürünler için kullanılabilecek ya da üçüncü bir tarafa satılabilecek verileri toplama imkanına kavuşuyor. Bu iş modelini tüketicilerin arama ve satın alma geçmişlerine dayalı olarak ürün önerileri sağlayan klasik çevrim içi alışveriş modelinin dışında kullanmanın birçok yolu bulunuyor. Örneğin ofis binalarında enerji verimliliği cihazları enerji tüketimini izliyor ve gün boyunca enerji kullanımını yönetmek için kullanılıyor. Bu veriler aynı zamanda yerel enerji şebekesini yöneten kamu hizmeti şirketlerine satılabiliyor.

9.Hizmetle ilgili model

Bu modelde işletme, IoT cihazının kullanımını geliştiren ancak cihazın kendisini satması gerekmeyen bir hizmet sunuyor. Cihaz işin ana parçası değil, hizmetin etkinleştiricisi konumunda yer alıyor. Örneğin ağı veya sistemi izlemek ve müşterilere bakım sözleşmesi satmak için IoT cihazları kullanılabiliyor. Bu modelde söz konusu cihazı destekleyen bir hizmet sektörü oluşturmak için bir IoT üreticisiyle ortaklık kurmak mümkün hale geliyor.

10.Hizmet olarak IoT uzmanlığı

Teknik işgücü piyasası hızla geliştikçe ve şirketler maliyetten tasarruf etmek için işgücünü azalttıkça IoT filosuna sahip şirketler için bilgi ve kaynak boşlukları oluşuyor. IoT cihaz üreticileri ve yönetilen hizmet sağlayıcıları, uzmanlıklarını müşterilere bir hizmet olarak sunarak bu duruma karşılık verebiliyor.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr