E-Residency nedir?

E-Residency nedir?

10 Haz 2020

2 dk okuma süresi

Günümüzün modern girişimcileri, AB vatandaşlığı bulunmadan ve yüksek sermayeye sahip olmadan da AB’deki pazarlara ve müşterilere ulaşabiliyor. Nasıl mı? E-Residency sayesinde! Yurt dışında online şirket kurmak, Türkçede e-oturum olarak karşılık bulan E-Residency ile mümkün. Peki, E-Residency nedir, sistem nasıl işliyor? Cevapları blog yazımızda. 

 

Dijital yönetişimde dünya lideri konumunda olup İngiltere, Güney Kore, İsrail ve Yeni Zelanda’nın da dahil olduğu Digital 5 (D5 )'in kurucu üyesi Estonya, Aralık 2014'te E-Residency kavramını tanıtan ilk ülke oldu. Dijitalleşmenin baş döndürücü hızla ilerlediği günümüzde işini dijital platformlara taşıyanlar, danışmanlık ya da SaaS hizmeti verenler ve girişimciler E-Residency nedir sorusuna yanıt arıyor.

 

E-Residency nedir?

Estonya E-Residency programı, lokasyondan bağımsız çalışma kültürünün artmasıyla ortaya çıkan bir proje olarak dünya çapında yaygınlaşan girişim (startup) ekosistemini destekliyor. Girişimcilerin büyük ilgi gösterdiği E-Residency, Estonya’da şirket kurup dilediğiniz yerden şirketinizi Estonya e oturum dijital kimlik kartı ile yönetmenize olanak tanıyor. 

 

Dolayısıyla E-Residency nedir sorusunu şartlara uygun dünya üzerindeki herkesin Avrupa Birliği pazarında pay edinmesi şeklinde açıklayabiliriz. Bir başka ifadeyle dijital girişimciler yalnızca bir ID Card ile işletmelerini istedikleri her yerden tamamen çevrimiçi olarak yönetebiliyor.

 

E-Residency için nasıl başvurulur?

Yüzlerce ülkeden AB pazarına erişimi olan bir şirket kurmak isteyen binlerce vatandaş, E-Residency için başvuruda bulunuyor. Evrak işleriyle uğraşmadan veya seyahat etmeden hızla AB pazarına girmek isteyen girişimciler E-Residency sayesinde iş kurup büyümenin yolunu keşfediyor. E-Resident olmak için https://apply.gov.ee/ adresinden başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru sırasında 100 euro işlem ücreti ödeniyor.

 

Başvuru esnasında kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, kimlik detayları, sabıka geçmişi gibi ek bilgiler ile başvuru nedenini doldurun. Ardından Estonya polisi onayladığında kartınız için onay çıkıyor. Kartınızı Ankara’daki Estonya Büyükelçiliği’nden kartınızı alabiliyorsunuz. Süreç yalnızca 1-1.5 ayda tamamlanabiliyor. 

 

Kartınızı alıp aktifleştirdikten sonra belgeleri Estonya diline çevirterek kendiniz de şirket kurulumunu başlatabilirsiniz. Aracı danışmanlık şirketlerinden de yardım alabilirsiniz. Yaygın kanının aksine E-Residency Estonya veya Avrupa Birliği'ne vatandaşlık, vergi ikametgahı, ikamet veya giriş hakkı sağlamıyor.

 

Neden Estonya?

2 bin 200 Türk girişimcinin faydalandığı E-Residency sistemi neden Estonya sorusunu gündeme getiriyor. Estonya, yıllık 40.000 Euro ciro yapmayan şirketleri KDV vergisinden muaf tutuyor. Çifte vergilendirme sistemini uygulamayan Estonya yaptığı çalışmalar ile girişimci dostu ülkelerin başında geliyor. Binlerce kamu hizmetinin internet üzerinden verildiği Estonya, girişimcilerin nerdeyse hepsinin haritada yerini saniyeler içinde bulabileceği ülkeler arasında bulunuyor. 

 

 

NATO, OECD ve Eurozone ülkesi olmasıyla güvenirliği ve istikrarı garantileyen Estonya, Paypal ve Google gibi uluslararası ödeme hizmeti sunucularına kolaylıkla erişim sağlıyor. Tüm bu avantajlarıyla birlikte E-Residency nedir sorusunun yanıtı kadar önemli bir nokta var: E-Residency Avrupa Birliği düzenlemelerine hâkimiyet ve uyumu gerektiriyor.

 

Uyumluluk danışmanlığı & iç denetim hizmetleri için İnnova

İnnova ürün ve hizmetleriyle uçtan uca çözümler sunarak kurumların tüm süreçlerinde denetleme hizmeti sunuyor. İnnova Denetim Hizmetleri; yasal düzenlemelere uygunluğu denetliyor, uluslararası sertifikalara sahip olabilmeniz için gereksinimleri ortaya çıkarıyor, risklerin sınıflandırılması ve değerlendirilmesini sağlıyor. 

 

Uzman denetçiler, söz konusu standartlar ve kurum için belirlenmiş çerçeveleri kapsamında durum değerlendirmesi yaparak uygulamalar ve süreçlerdeki eksikleri tespit ederek raporluyor. Kısa sürede dünya standartlarına uygun bir yapılanmaya sahip olmak için İnnova danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr