e-Bilet ile bekleme süreleri ortadan kalkıyor

e-Bilet ile bekleme süreleri ortadan kalkıyor

2 Kas 2020

2 dk okuma süresi

Yolcu taşımacılığı, etkinlik organizasyonları gibi alanlarda kullanılmaya başlanan e-Bilet nedir, e-Bilet’in avantajları ve nerede kullanılır, blog yazımızda anlatıyoruz.

 

Dijital dönüşüm, kağıdın ve ıslak imzanın temsil ettiği geleneksel iş yapma şekillerinin yerine hem kullanıcıların hem de şirketlerin daha kolay ve güvenle kullanabildikleri yeni çözümler ortaya çıkardı. Elektronik bilet (e-Bilet), bu yaklaşımla yolcu taşımacılığında ve etkinlik organizasyonlarında müşteri ile şirket arasındaki hizmet sözleşmesini dijitalleştirerek zaman ve maliyet avantajı sunarken, süreç verimliliğini de artırıyor.

 

e-Bilet nedir?

 

Elektronik bilet (e-Bilet), geleneksel yolculuk ile etkinlik biletlerinden farklı olarak, kağıt formunda değil, dijital olarak oluşturularak kullanılıyor. Müşterilerin e-postalarına iletilen e-Bilet, buradan düzenlenebiliyor ve yazdırılabiliyor. e-Bilet’i doğrudan telefon ekranından ve ilgili bankolardan onaylatabilmek mümkün. Bu sayede bileti yazdırma gereği ortadan kalkıyor ve kağıt tüketimi azalıyor.

 

e-Bilet nerede kullanılır?

 

e-Bilet’in başlıca kullanım alanları, taşımacılık ve eğlence sektörleri olarak öne çıkıyor.

 

Vergiye uyum maliyetini düşürmek ve hizmet kalitesini artırmak hedefiyle Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamında hayata geçirilen e-Bilet, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından ülkemizde bu sektörlerde faaliyet gösteren bazı şirketler için zorunlu hale getirildi.

 

509 No.lu VUK Genel Tebliği’ne göre karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan D1 yetki belgeli işletmeler, 2021 yılı başında e-Bilet uygulamasına geçiş yapacaklar. Sinema işletmeleri ise bu yılın temmuz ayında e-Bilet entegrasyonunu tamamlayarak, yeni nesil biletlemeden faydalanmaya başladılar.

 

Ülkemizde faaliyet gösteren tüm havayolları şirketleri, başlıca geçiş belgesi olarak e-Bilet’i tanıyor ve yolcuların kağıt biletler olmaksızın yolculuk etmelerini sağlıyor. Öte yandan kağıt bilet kullanımında oluşan kuyruklara girmek zorunda kalmayan yolcular, check-in işlemlerini de akıllı telefonlarından yaparak, eskiden hayal edemeyeceğimiz kadar pratik bir şekilde işlemlerini tamamlıyorlar.

 

e-Bilet’in avantajları

e-Bilet’in hem tüketicilere hem de şirketlere sunduğu birçok avantaj var. Bunların başında özellikle taşımacılık ve organizasyon şirketlerine sağladığı maliyet tasarrufu geliyor. Günümüzde havayolları şirketleri tarafından oluşturulan bir kağıt biletin baskı, depolama ve gönderim dahil maliyeti yaklaşık 10 TL iken, bir e-Bilet oluşturmanın maliyeti 1 TL’nin altında kalıyor. Bu nedenle, IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) e-Bilet kullanımını, üyesi olan tüm havayolları şirketleri için zorunlu kıldı. Ancak e-Bilet’i yeni standarda dönüştüren uygulamanın avantajı, şirketlere sunduğu düşük maliyetle sınırlı değil; hızlı ve hatasız biletleme süreçleri zamandan tasarruf edilmesini sağlarken, iş akışı verimliliğini de kayda değer oranda artıyor.

 

e-Bilet, siparişin verilmesinden sonra çok kısa sürede oluşturulup teslim edilebildiğinden, müşterilere kısa vadeli rezervasyonlar yapma şansı da tanıyor. Bu sayede, artık havaalanlarında birçok yolcunun fiziksel biletleme süreci yaşamadan, doğrudan uçuş kapısına gittiklerini görmek mümkün. Öte yandan, e-Bilet, geleneksel kağıt biletler gibi unutulma veya kaybedilme ihtimalini de ortadan kaldırıyor. Bu sayede müşteri deneyimi, kötü sürprizlerle sekteye uğramıyor.

 

e-Bilet’in etkinlik ve ulaştırma sektörlerine sunduğu en büyük avantajlardan biri de sipariş sürecinde müşterilere alan, koltuk ve ekstra hizmetler seçebilme şansı sunması. Ayrıca e-Bilet bir kez işlendikten sonra, üzerinde hızla değişiklik yapılabiliyor ve bu değişiklik, ek bir maliyet yaratmıyor.

 

İnnova PayFlex e-Bilet ile biletleme süreci daha hızlı ve daha verimli

Uçtan uca elektronik biletleme çözümü İnnova PayFlex e-Bilet, biletlerin yasal düzenlemelere uygun bir şekilde oluşturulması, saklanması, raporlanması ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) iletilmesi gibi kritik süreçleri merkezi olarak gerçekleştirme kolaylığı sağlıyor.

 

Farklı ERP sistemlerinin kolayca entegre olabildiği bir yapıda tasarlanan İnnova PayFlex e-Bilet, işletmelerin biletleme süreçlerinde verimliliği önemli oranda artırıyor.

 

İnnova, e-Bilet mükelleflerine zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Son derece hızlı ve kolay bir şekilde uygulamaya alınan PayFlex e-Bilet kullanıcısı şirketler, tüm başvuru, kurulum, eğitim ve teknik servis süreçlerinde İnnova uzmanlığından faydalanıyor.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr