Depo Yönetimi ile gelen avantajlar
24 Haz 2020
2 dk okuma süresi
İşletmelerde üretim veya müşteri istekleri tedarik ihtiyacının sürekli olmasına sebebiyet veriyor. Bu durum depo ve sevkiyat sistemini etkin ve verimli bir biçimde yönetebilmeyi gerektiriyor. Peki, Depo Yönetimi nasıl yapılıyor ve nasıl avantajlar sağlıyor? Blog yazımızda bu sorulara cevaplar aradık.
Depo Yönetimi nedir sorusunu; mal kabul siparişlerinin tamamlanması, mal kabul şartlarının belirlenmesi, depo yerleştirilme stratejisinin tespiti, ürün yerleştirme ve toplama stratejisinin tespiti, mal hazırlama alanının planlanması, yükleme şeklinin belirlenmesi aşamalarının yönetilmesi şeklinde yanıtlayabiliriz. Bu süreçlerin verimli şekilde yönetilebilmesi için depo yönetimi sistemleri (WMS) kullanılıyor. Depo yönetim sistemleri kullanarak depo yönetim süreci lokasyon ve zamandan bağımsız yönetilebiliyor.
Depo yönetiminin ileri düzeyde teknik bilgiye sahip olan kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Süreçlerdeki herhangi bir hata maddi kayıp, müşteri kaybı ve prestijin sarsılması anlamına gelebileceğinden depo yönetim sistemleri seçiminde gereksinimleri karşılayabilen doğru sistemi bulup, kullanmak önem taşıyor. Planlama, üretim, sipariş ve sevkiyat süreçlerini birbirine bağlayan yazılımları seçerken dikkat edilmesi gereken detayları şöyle sıralayabiliriz:
➢ Çözümü sunan firmanın danışman deneyimi
➢ Çözümü kullanan referansların çeşitliliği ve memnuniyet durumu
➢ Yazılım, donanım ve teknik destek konularında tek elden hizmet
➢ Çözümün sektör bağımsız olması ve işletme şartlarına uyarlanabilmesi
➢ Operasyonel modül genişliği
➢ Projeye yaklaşım
➢ Kullanılan teknolojiler
➢ Maliyetlerle işlevler arasında denge
Elbette başarılı bir Depo Yönetimi için sistemin doğru seçilmesinin yanı sıra ürün özelleştirme gibi müşteri odaklı depolama stratejileri geliştirmek de önem taşıyor.
Üretim ve tüketimin geleceğini şekillendiren Endüstri 4.0, otomasyonlar ile anlık veri yönetimini mümkün kılarak depo yönetiminde devrim yaratıyor. Depo Yönetim Sistemleri; yüksek depolama verimliliği ve sevkiyatlardaki hızlılık ve doğruluk oranının artması gibi avantajlar sağlıyor.
Depo Yönetimi sistemlerinin ihtiyaç doğrultusunda uyarlanabilmesi birçok açıdan rekabet avantajı sağlıyor. Sürecin sistem tarafından gerçekleştiriliyor olmasıyla karar verme aşamasındaki hatalar önlenebildiği gibi hızlı sipariş açısından zaman tasarrufu sağlanıyor. Stok takibi sayesinde stok adedi düşen malların takibini yapmak kolaylaşıyor.
SAP’nin bellek içi teknolojisi HANA’dan güç alan SAP S/4HANA, akıllı işletme olma vizyonunda en önemli adımı oluşturuyor. Finans, tedarik zinciri, üretim, satın alma, satış, servis gibi tüm iş kollarında ve tüm endüstrilerde uçtan uça etkileşimli akıllı süreçlerden, temel işlevlerde otomasyondan yararlanarak fark yaratmak için Akıllı ERP çözümü SAP S/4HANA kullanabilirsiniz.
Üretim ve varlık yönetimi için makine öğrenmesi kullanılarak dijital tedarik zincirinin her alanının izlenebilir ve çevik olmasını sağlayan Akıllı ERP çözümü SAP S/4HANA kalite yönetim süreçleri için önemli rol oynuyor. Makine öğrenmesi, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi yenilikçi teknolojiler kullanan çözüm, malzemenin, iş gücünün ve ekipmanın doğru zamanlama ile kullanılması sağlanarak verimliliği artırıyor.
İlgili Postlar
Dijital iş gücü nedir?
25 Eyl 2024
Dijital Dönüşüm