Bulut veri yönetiminde 2023 öngörüleri
3 Şub 2023
2 dk okuma süresi
2023'te bulut altyapısının maliyetlerini ve karmaşıklığını yönetmek, kurumsal BT’nin en öncelikli görevi olacak. Ekonomik belirsizlikler sebebiyle belki ölçülü bir hızla da olsa işletmeler bulut harcamalarına devam edecek. Bunu yaparken BT yöneticileri bulut israfını en aza indirip verimliliği en yüksek noktada tutmayı hedefleyecekler.
Günümüzde pek çok şirket, maliyetleri ve farklı iş yükü gereksinimlerini dengelemek için birden fazla bulut sağlayıcısı kullanıyor. Ayrıca verileri birden fazla bulut sunucusunda tutma gibi siber tehditlere karşı etkili stratejiler izliyor. Ancak birden çok bulutu yönetmek, kurumlara çalışan maliyetleri de çıkarıyor.
BT ekiplerinin tüm veri varlıklarında tam görünürlüğe, karar aşamaları için doğru metriklere ve güvenlik riskleri olmadan platformlar ve ortamlar arasında veri taşıma becerisine ihtiyacı vardır. Bu durum depolama/altyapı ve güvenlik/yönetişim ekipleri ile veri yönetimi stratejisi arasında daha sıkı uyum ve entegrasyon gerektirir. İşletmeler bu karmaşıklığı ve maliyetleri yönetemezlerse, çoklu bulut stratejileri yerine tekli bulut stratejilerine dönüş yapmak zorunda kalabilirler.
Bugünün işletmeleri, normlara göre dağıtılmış uzak/hibrit iş gücü ve bulut tabanlı uygulamalar ile merkezi olmayan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle talep edilen veri içeriklerine ayak uydurmak için BT ekiplerinin hiç olmadığı kadar çevik olması gerekir. BT tarafından yetkili kullanıcılara ve departmanlara ilke odaklı otomatikleştirilmiş iş akışları oluşturma olanağı sağlayan araçlar, verileri bulma ve uygun konuma taşıma konusunda işletmelere hız kazandırır. İşletmeler 2023’te bulut veri hizmetlerini desteklemek için daha sık otomatik iş akış çözümlerine başvuracaklar.
Bulut tabanlı sistemlerde çok yüksek ölçekli veri geçişleri, çoğu işletme için sorun yaratmaya devam ediyor. Genellikle ağlardan kaynaklanan yavaş aktarımlar, veri kayıpları ve hatalar, kurumların zaman çizelgelerini raydan çıkardığı gibi proje maliyetlerini de artırarak, bulut harcamalarına yönelik olumlu düşünceleri de tersine çeviriyor.
Dosyaların buluta taşınması söz konusu olduğunda, ağ yapılandırmalarının (yönlendirme ve güvenlik) karmaşıklığı hafife alınıyor. Pek çok işletme, yeterince araştırmadan yatırım yaptığı için teknik darboğazları geç farkediyor. Buluta geçişte yaşanan bu tür sancılar, şirketlerin veri ambarlarına dönmesine yol açabilir. Ancak bu bir hata olur. BT yöneticileri, veri ambarlarına yönelmenin aksine, ağ, depolama ve güvenlik ekiplerinin büyük ölçekli veri yüklerini hatasız, veri kaybı yaşamadan, hızlı ve güvenli bir şekilde buluta taşımak için birlikte çalışacakları süreçler oluşturmalılar.
İş süreçlerini buluta taşıyan kurumlarda bulut israfıyla çok sık karşılaşılıyor. Araştırmalara göre şirketlerin bulut harcamalarının yaklaşık 3’te 1’i boşa gittiği gibi, bulut projelerinde bütçe ortalama %13 aşılıyor. Mühendislik, finans, teknoloji ve iş ekiplerinin veriye dayalı harcama kararlarında iş birliği yapmasına yardımcı olarak, verimliliği en üst düzeye çıkarmaya çalışan bir bulut finansal yönetim disiplini olan FinOps, 2023’te ana akım bir uygulama haline gelecek. BT liderleri, buluta geçiş girişimlerinin bir FinOps analizi içermesini sağlayarak, veri değeri, depolama ve hedef depolama katmanları için TB başına maliyetler, şirket içi ve bulutta yönetim maliyetleri, hedef depolamanın performans ve kullanılabilirlik ölçümleri gibi değerler üzerinde detaylı çalışmalar yapacak.
Araştırmalara göre yöneticilerin %40’ı, müşteri kapasite eşikleri, anormallikler, tehditler ve diğer olağandışı etkinlikler hakkında bilgi sahibi olmak için yapılandırılmamış veri yönetimi çözümlerinden daha fazla uyarı almak istiyor. Hibrit bulut ve uç ortamlardaki veri ambarları ile birlikte veri hacimleri her yıl katlanarak genişliyor. Veri ve depolama varlıklarının görüntülenebilirliği, BT stratejisinin merkezi haline geliyor. 2023’te kurumsal veri depolama ve güvenlik ekipleri, daha iyi uyum sağlayarak yapılandırılmamış veri yönetimi teknolojilerindeki yeni yönetişim özelliklerine güvenecekler.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm