25 Ağu 2022
3 dk okuma süresi
Bulut stratejilerini güçlendirmek isteyen işletmeler, performansı optimize etmek ve bulutta iş yapmanın maliyetini azaltmak için CloudOps’a yöneliyor. Bir yazılım geliştirme sürecine dahil olan herkesin, kısa sürede yüksek kalitede sonuç alabilmesi için DevOps’u iyi bilmesi gerekiyor.
CloudOps, uygulama geliştirme süreçlerinin giderek daha fazla bulut ortamına taşınması ve bulut servislerinin ücretlendirmelerinin karmaşık bir hale gelmesiyle ortaya çıkan bir kavramdır. Bu yazımızda CloudOps’un ne olduğu, işletmenize ne gibi faydalar sağlayabileceği ve CloudOps’u işinize entegre ederken aklınızda bulundurmanız gereken temel konuları inceleyeceğiz.
CloudOps, bulut ortamında çalıştırılan işlerin optimizasyonu, performansı ve teslim edilmesini için yürütülen yönetimsel uygulamaların kısaltmasıdır. Hibrit ya da çoklu bulut olması fark etmeksizin aynen DevOps’un uygulama geliştirme için yaptığı gibi bulut tabanlı süreçler için prosedürler oluşturmayı amaçlar.
CloudOps’a bütünsel olarak baktığımızda, işletmelerin bulut ekosistemlerinin tüm yönlerini yönetmelerine yardımcı olan birkaç katmana sahip bir çerçeve olduğunu söyleyebiliriz.
Bunlardan bir tanesi, maliyetleri kontrol etmek ve bütçelemeyi yönetmek için FinOps olarak da bilinen finansal işlemleri içeren yönetim katmanıdır.
Yönetişim katmanı ise bir bulut ortamında nelerin dağıtılabileceğine ilişkin mimari standartları içerir ve bu standartları programlı bir şekilde uygulamak için bir yol önerir.
Bulut uygulama katmanı, bulut ortamındaki uygulamaların ve bu uygulamalara özel servislerin nasıl dağıtıldığını ve yönetildiğini kapsar.
Bulut operasyon katmanı, bulut servislerinin dağıtılması, işletilmesi ve yönetilmesinden sorumludur.
Temel bulut katmanı, ağ yönetimi, kimlik doğrulama, günlük kaydı, yedekleme, kodlama altyapısı gibi ana konulara odaklanır.
Güvenlik katmanı, tüm bu katmanları kapsayan siber güvenlik yönetimi entegrasyonunu içerir.
CloudOps modeli, satışlarını artırmayı ve müşteri deneyimini iyileştirmeyi hedefleyen pek çok şirketin odaklandığı dijital çalışmalar arasında özel bir öneme sahiptir. CloudOps, bulut ortamında uygulama oluşturma, dağıtma, çalıştırma, izleme ve yönetme gibi kapsamlı beş sorumluluğu bir araya getirir. Bir işletmedeki CloudOps ekibinin net bir görev ayrımı olmalı, mühendislik ve ürün ekiplerinden bağımsız olarak çalışmaları sağlanmalıdır.
CloudOps, şirketlerin bulut servisleri daha fazla benimsemesine ve kullanmasına yardımcı olur. İşletmeler bulut ortamlarını etkin bir şekilde yönettiklerinde yeni teknolojilerle denemeler ve yenilikler yapma olasılıkları da artar. Bu da işletmeleri daha çevik bir hale getirir, ürünler daha kısa sürede pazara sunulmaya hazır hale gelir ve inovasyon teşvik edilmiş olur.
Şirketler bazen bulut servisler için ayırdıkları bütçeleri nedenini tam anlayamadan aşabilir. Etkili CloudOps uygulamaları bu durumun da önüne geçmeye yardımcı olur. Yönetişim katmanında daha iyi bütçeleme yapmak, finansal durumu kontrol etmek ve optimize etmek mümkündür.
Geliştirilmiş güvenlik, CloudOps'un bir diğer önemli avantajıdır. Bulut içindeki etkinliklerde uyumsuz eylemleri kısıtlayan politikalar oluşturulabilir ve böylece güvenlik standartlarına uyum sağlanmış olur.
Ayrıca, CloudOps'u uygulayan işletmeler, performans ve maliyete dayalı olarak uygun kaynak tahsisi için zaman çizelgeleri oluşturabilir.
CloudOps ekibi, işletim maliyetlerini yönetmeye teşvik edilebilir ve bu sayede operasyonel maliyetler düşürülebilir.
Bulut servisleri ve bu servislerin kullanım yöntemleri sürekli bir değişim içindedir. Bu nedenle CloudOps kullanan kuruluşların değişikliklere ayak uydurmak için yaklaşımlarını düzenli olarak değiştirmeleri gerekir. Birçok işletme için bu üstesinden gelmeleri gereken yeni bir alandır.
Şirketler, daha başarılı ve verimli olmak için uygun yönetim, izleme ve operasyonel titizlik düzeylerini korurken yeni bulut sağlayıcılarını ve hizmetlerini sorunsuz bir şekilde entegre etmek için CloudOps çerçevelerini geliştirmelidir.
CloudOps araçları, kurumsal çapta kurallar tasarlamak, anormallikleri belirleyip raporlamak ve otomatik olarak düzeltici önlemler almak için makine öğrenimini kullanabilir.
DevOps gibi, CloudOps'un başarısı da büyük ölçüde çerçeve ve araçlardan en iyi şekilde yararlanmaya yönelik bir kültür geliştirmeye dayanır. Şirketler buluta daha fazla iş ve süreç taşıdıkça, CloudOps uzmanlığı oluşturmaya odaklanmaları gerekir.
CloudOps'un gerçekten iyi çalışması için uygun organizasyon yapısının, uzmanlıkların ve iş birliklerinin doğru şekilde bir araya gelmesi gerekir.
CloudOps’u tek bir ekibin veya departmanın sorumluluğu olarak görmemek gerekir. BT, güvenlik, mimari ve uygulama ekipleri ortak CloudOps uygulamaları üzerinde iş birliği yapmalı ve uyumlu bir şekilde çalışmalıdır.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm