Akıllı şehirlerin en önemli 5 faydası

akilli-sehirlerin-en-onemli-5-faydasi

9 Ağu 2022

5 dk okuma süresi

Yaşadığınız şehrin yaşam kalitenizi iyileştirmek için özel olarak tasarlanmış teknolojilerle donatılması, işe gidiş gelişlerinizin daha hızlı, mahallenizin çok daha güvenli olmasını ve hava kirliliğinin bir sorun olmaktan çıkmasını sağlayabilir. Dünya çapında giderek daha fazla şehrin, “akıllı şehir” konseptine yatırım yapmasının nedenlerine baktığımızda vatandaşların günlük hayatlarını iyileştirme ve şehir yönetiminde verimliliği artırma amaçları karşımıza çıkıyor.

Birleşmiş Milletler, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun çok büyük bir çoğunluğunun kentsel alanlarda yaşayacağını tahmin ediyor. Bu durum, doğal olarak çevresel, toplumsal ve ekonomik zorluklarda bir artış yaşanacağı anlamına geliyor. Akıllı şehir teknolojileri, bu zorlukların bazılarının üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir ve şehirleri yaşanacak daha iyi yerler haline getirebilir.

Akıllı şehir konseptinin temel aldığı teknolojileri şöyle sıralayabiliriz;

IoT

IoT, veri alışverişi yaparak birbirleriyle “konuşan” cihazlardan oluşan bir ağdır. IoT cihazları, verileri toplayan ve analiz eden sensörleri, ışıkları ve sayaçları içerir.

Akıllı sensörler

Elektronik, kızılötesi, termal ve yakınlık sensörleri, daha sonra insanlar veya yapay zeka tarafından yorumlanacak olan sinyalleri toplar. Akıllı bir şehirde, güç tüketimini, aydınlatmayı, trafiği, hava durumunu vb. izlemek için sensörler yoğun bir şekilde kullanılır.

Yapay zeka

Yapay zeka, karar verme süreçlerini insana benzer şekilde taklit etmek için tasarlanmıştır. Yapay zeka, araçları, yayaları ve bunların hızlarını takip edebilir. Araçların plakalarını okuyabilir, insanların yüzlerini algılayabilir ve tüm uydu verilerini işleyebilir.

Artırılmış gerçeklik

Artırılmış gerçeklik teknolojisi, acil durum yönetimi ve afete hazırlık gibi farklı konularda kullanılabilir. Acil durumlarda insanları çıkış ve tahliye noktalarına yönlendirebilir. Ayrıca şehirdeki etkinlikler, restoranlar, mağazalar, müzeler, duraklar veya oteller gibi yerlerin nasıl bulunacağı konusunda insanlara yardımcı olabilir.

Coğrafi mekansal teknolojiler

Coğrafi haritalamaya yardımcı olan teknolojiler aşağıdakileri içerir;

WiFi: WiFi, akıllı bir şehrin temel yapı taşıdır. Akıllı telefonlardan ve diğer cihazlardan kablosuz sensörlere kadar her şeyi birbirine bağlar. Akıllı telefonlar ve giyilebilir cihazlar gibi yaygın WiFi özellikli cihazlardan gelen sinyaller, bir kişinin konumunu belirlemek için kullanılabilir.

BLE (Bluetooth Low Energy): BLE, akıllı telefonlar ve akıllı saatler gibi birçok cihazda kullanılır. BLE kullanan cihazlar, belirli aralıklarla bir sinyal yayınlayarak konumlarını bildiren kablosuz vericilerdir.

GPS (Global Positioning System): GPS, çok sayıda farklı türde mobil cihazda kullanılan, konum bildirimi sağlayan uydu tabanlı bir navigasyon sistemidir.

Ultra geniş bant (UWB): Ultra geniş bant, kısa menzilli kablosuz iletişim için kullanılan bir radyo teknolojisidir. Sürekli olarak radarı tarayabilir, bir nesneyi ve yerini bulabilir ve onunla iletişim kurabilir.

Akıllı şehir teknolojileri, temel yaşam maliyetleri, güvenlik, zaman tasarrufu, çevre ve sağlık gibi yaşam kalitesi göstergelerini önemli oranda iyileştirir. Akıllı şehir teknolojilerinin sağladığı avantajlardan en önemli 5 tanesine yakından bakalım:

1. Daha iyi trafik akışı

Trafik, şehirlerde yaşayan insanlar için ana sorunlardan bir tanesidir. Akıllı şehir teknolojileri bu probleme bazı çözümler sunar. Örneğin, toplu taşıma güzergahları talebe göre gerçek zamanlı olarak ayarlanabilir ve akıllı trafik ışıkları sayesinde trafik akışı iyileştirilebilir. Ayrıca şehir sakinleri mesai saatleri dışında toplu taşıma kullanmaları konusunda uyarılabilir. Otobüs şoförleri trafiği anlık olarak takip edebilir ve gerekirse güzergahlarını değiştirebilir.

2. Geliştirilmiş enerji verimliliği ve sağlık

Şehirlerin nüfusunun giderek arttığı göz önüne alındığında, sınırlı bir doğal kaynak arzı olması giderek artan bir sorun olacaktır. Akıllı teknolojiler, gereksiz su ve elektrik israfını etkili bir şekilde azaltmak için çeşitli araçlar sağlar. Akıllı sensörler, su borularındaki sızıntıların hızla tespit edilmesine ve hasarlı alanların daha kısa sürede tamir edilmesine olanak tanır. LED teknolojisine sahip sokak lambaları, gerçek zamanlı verilere göre ayarlanabilir. Akıllı sayaç kullanan ev ve dükkanların enerji tüketimlerini azaltması ödüllendirilebilir.

Sağlık açısından baktığımızda ise hava kalitesi sensörleri kirlilik kaynaklarını tanımlayabilir ve emisyonları azaltmak için harekete geçilmesini sağlayabilir. İnsanlar video konferans yoluyla doktorlarına danışabilir. Aşı hatırlatması gibi hayat kurtaran mesajlar otomatik olarak gönderilerek toplum sağlığını korumaya yardımcı olunabilir.

3. Daha güvenli şehirler

Wi-Fi, IoT ve güvenlik kameraları gibi akıllı şehir teknolojileri daha güvenli şehirler inşa etmeye yardımcı olur. Güvenlik güçleri olaylara daha kısa sürede müdahale etme şansı bulur. Yüz tanıma, yangın ve duman alarmı özellikleri ve hatta kapıların kilitlenmesi ve açılması gibi yeni güvenlik kamerası özellikleri, suçları azaltmaya yardımcı olur. Bu teknolojiler, şehirleri daha güvenli hale getirmek için birlikte çalışır.

4. İyileştirilmiş altyapı

Yollar, köprüler ve binalar gibi altyapı bileşenleri yıllar geçtikçe bakım ve onarım için büyük masraflar gerektirir. Akıllı şehir teknolojileri, tahmine dayalı analitik tekniğini kullanarak bir arıza henüz oluşmadan gerekli birimlere uyarı gönderilmesini sağlayabilir. Akıllı sensörler, binalardaki ve köprülerdeki yapısal değişiklikleri, eğimleri veya çatlakları tespit ederek bakım ihtiyaçları için mesajlar gönderebilir.

5. Vatandaşların yönetime katılması

Akıllı şehir teknolojileri, yönetimsel kararlarda şehirde yaşayan vatandaşların daha fazla söz sahibi olabilmesini sağlar. Birçok akıllı şehirde, vatandaşların fikirlerini iletebilmeleri için şehirlerin yönetim organlarına kolayca bağlanabilecekleri sistemler bulunur.

Bazı akıllı şehirler, vatandaşların hava kirliliği ve gürültü hakkında veri toplaması için düşük maliyetli bir çevresel test kiti kullanmasına izin verir. Toplanan veriler çevrimiçi bir platforma aktarılır ve bu sayede geniş bir veri haritası oluşturulur.

Akıllı şehir teknolojilerini başarılı bir şekilde uygulamak, uzmanlık ve dikkatli bir planlama gerektirir.

İnnova’nın akıllı şehir platformu SkywaveCity entegre bir şehir yönetimi sunuyor

İnnova tarafından geliştirilen SkywaveIoT platformu üzerinde inşa edilen SkywaveCity, bir akıllı şehrin ihtiyaç duyduğu tüm özellikleri bir arada sunarak yerel yönetimlere büyük kolaylıklar sağlıyor. Şehirde yaşayanların hayatını kolaylaştıran pek çok farklı uygulamanın hayata geçirilmesine olanak tanıyan SkywaveCity, ulaşım ve aydınlatma sistemlerinin kontrolü, atık yönetimi ve hava kirliliği takibine kadar pek çok güçlü özelliği bünyesinde barındırıyor.

Yerel yönetimler tarafından kullanılmakta olan mevcut uygulamalara kolayca entegre edilebilen SkywaveCity platformu, esnek mimarisi ve ölçeklenebilir yapısıyla dikkat çekiyor. Şehre yayılmış durumdaki binlerce sensörden gelen verileri analiz eden SkywaveCity, günlük şehir hayatını iyileştirecek müdahalelerin anlık olarak yapılabilesini sağlıyor.

Akıllı aydınlatma, uzaktan sayaç okuma, akıllı kavşak, akıllı durak, akıllı otobüs, akıllı otopark, akıllı atık toplama, akıllı meteoroloji istasyonu gibi enerjiden ulaşıma kadar pek çok farklı konuda etkili çözümler sunan SkywaveCity, tahmine dayalı analizlerle geleceğe yönelik öngörülerde de bulunabiliyor.

Türkiye’den başarılı akıllı şehir örnekleri

İnnova’nın akıllı şehir platformu SkywaveCity’nin hayata geçirildiği Kars’ta şu anda uygulanmakta olan akıllı şehir uygulamaları sayesinde yerel yönetim hizmetleri çok daha kaliteli bir şekilde veriliyor. Kars Akıllı Şehir projesi kapsamında devreye alınan akıllı kavşak uygulaması ile trafik ışıkları dinamik olarak kontrol edilerek trafik yoğunluğu yönetilebilirken, sürücülerin ışıklarda daha az beklemesiyle hem yakıt tasarrufu sağlanıyor hem de karbondioksit salınımları düşürülüyor. Akıllı aydınlatma sistemi ise, sokak lambalarının uzaktan kontrolünü gerçekleştiriyor. Akıllı aydınlatma uygulamasının devreye alındığı yerlerde %25 enerji tasarrufu, %30’a varan aydınlatma artışı yaşanıyor.

SkywaveCity kullanan bir diğer şehir olan Antalya’da ise açık alanlarda sunulan ücretsiz kablosuz internet hizmeti, şehir bilgilendirme ekranları, şehirle ilgili tüm güncel bilgilere ulaşılmasını sağlayan mobil uygulama, engellilerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen Sesli Adımlar çözümü ve hasta bakım hizmetleri gibi günlük şehir hayatını iyileştirecek çeşitli uygulamalar etkili bir şekilde kullanılıyor.

İlgili Postlar

computer_virtualization

Yazılım tanımlı veri merkezi (SDDC) nedir?

4 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr