Açık kaynak yazılımların avantajları ve dezavantajları

acik-kaynak-yazilimlarin-avantajlari-ve-dezavantajlari

1 Şub 2023

2 dk okuma süresi

Son yıllarda özellikle BT endüstrisinde çok popüler olan açık kaynaklı yazılımlar, ücretsiz değiştirebilecek kaynak kodu sunarak, kullanıcı bazlı güncellemelere imkan sağlıyor. Bu sayede kullanıcılar, ihtiyaçlarına göre kodu düzenleyerek kendileri için en uygun hale getirebiliyor ve paylaşabiliyor. 

İşletmelere birçok yönden yardımcı olan açık kaynaklı yazılımlar, avantajlarının yanında dezavantajlara da sahiptir. Açık kaynaklı bir yazılım çözümü seçmeden önce bu teknolojinin artılarını ve eksilerini doğru analiz etmek kritik değer taşır.

Açık kaynak yazılımlarının avantajları

Maliyet

Açık kaynaklı yazılımlar genellikle ücretsizdir. Dolayısıyla kullanıcıların herhangi bir masraf yapması söz konusu olmaz. Kaliteden de ödün vermeyen açık kaynaklı yazılımlar, işletmeler için ciddi bir maliyet avantajı sağlar.

Güvenilirlik

Açık kaynaklı yazılımlar alanında uzman geliştiriciler tarafından oluşturulur. Yazılım hataları da geniş bir uzman grubu tarafından takip edildiği için kısa sürede düzeltilir. Bu sebeple açık kaynaklı yazılımlar güvenilir çözümler sunar.

Esneklik

Tescilli yazılımlardan farklı olarak açık kaynaklı yazılımlarda kullanıcılar, üreticinin sınırlamalarına maruz kalmazlar. Kaynak kodu ücretsiz dağıtıldığı için kullanıcılar yazılımı, ihtiyaçlarına göre diledikleri gibi geliştirmekte özgürdür.

Ölçeklenebilirlik

Linux işletim sistemlerine benzer şekilde, açık kaynaklı yazılım kolayca ölçeklenebilir. İşletmeler arzu ettikleri gibi yazılımı farklı ölçeklere uyarlayarak, iş süreçlerinde değerlendirebilir.

Lisanslama

Açık kaynaklı yazılımlar kaç kez kurulabileceği konusunda herhangi bir kısıtlama getirmez. Dolayısıyla kurumlar, yazılımı diledikleri kadar çok cihaza, diledikleri süreliğine kurup kullanabilirler.

Hatasız

Açık kaynaklı yazılımları kullanan insan sayısı yüzbinlerce hatta milyonlarca olabilir. Bu kadar çok insan tarafından kullanılan bir yazılımda hatalar hızla tespit edilip hızla giderilir. Bu sebeple açık kaynaklı yazımlar kullanıma sunulduktan bir süre sonra hatasız bir hale gelir.

Açık kaynaklı yazılımların dezavantajları

Kullanıcı dostu

Pek çok açık kaynak kodlu yazılımın kullanımı kolay değildir. Görsel anlamda arayüz, yeterince kullanıcı dostu olmayabilir. Bu sebeple çalışanların açık kaynak kodlu yazılımın kullanımı için eğitilmeleri, kullanımı pratikleştirmek için büyük önem taşır. Ayrıca eğitmen tutulması, işletmeler için ek bir masraf kalemi olabilir.

Güvenlik

Açık kaynak kodlu yazılımlarda kaynak koduna herkes ulaşabilir. Bunun anlamı, koda kötü niyetli kişilerin de ulaşabilmesidir. Birçok insan yazılımı iyi niyetle geliştirse de bazıları kimlik hırsızlığı gibi kötü amaçlar için de kullanabilir. Bu da güvenlik açıklarına davetiye çıkarır.

Uyumluluk

Bazı uygulamalar hem tescilli yazılımları hem de açık kaynaklı yazılımları desteklemez. Açık kaynaklı kodlu bir yazılım üzerinde tescilli bir donanımı çalıştırmak, çoğu zaman ücüncü taraf sürücüleri gerektirir. Ancak bu sürücüler bile donanımın tam randımanla çalışmasını garanti etmez. Bu nedenle açık kaynak kodlu bir yazılım kullanırken, bir donanım satın almadan önce, yazılım tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenmek gerekir.

Bakım

Açık kaynaklı yazılımlar bir ön maliyet içermese de bazı gizli maliyetler çıkarabilir. Uygulamada yaşanacak önemli bir sorun, ek ücret talep edecek üçüncü taraf desteğine ihtiyaç yaratabilir. İşletmeler için öngörülemeyen gizli maliyetler, hem iş süreçlerinde aksamaya yol açabileceğinden hem de beklenmedik masraflar yaratabileceğinden dolayı önemli bir sorundur.

Sürücüler

Açık kaynaklı yazılım kullanıldığında, donanım bileşenleri için gerekli sürücüleri bulmak hiç kolay değildir. Bu sebeple kurulan yeni bir donanım bileşeni, yeterli işlevselliği sağlamayabilir.

Destek

Açık kaynaklı bir yazılım kullanırken teknik sorunlarla karşılaşmak yaygındır. Tescilli bir yazılımın aksine açık kaynaklı yazılımlar kapsamlı bir destek sunamaz. Bu sebeple kullanıcılar, çevrimiçin destek hizmetlerini araştırırlar. Açık kaynaklı bir yazılım çok sayıda geliştirici tarafından oluşturulduğundan, bir hatadan yalnızca bir kişi sorumlu değildir. Mevcut tek seçenek, sağlayıcıyla iletişime geçmek veya üçüncü taraf destek hizmetlerine güvenmektir.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr