Scrum master nedir?
Yazılım geliştirme ve proje yönetiminde kullanılan bir iş disiplini olan Scrum, karmaşık projelerin etkili bir şekilde yönetilmesini sağlıyor.
5 Ara 2023
2 dk okuma süresi
Yazılım geliştirme ve proje yönetiminde kullanılan bir iş disiplini olan Scrum, karmaşık projelerin etkili bir şekilde yönetilmesini sağlıyor. Değişen müşteri gereksinimlerine hızlı adapte olabilen, sürekli iyileşmeye odaklı ve ekip tabanlı bir yaklaşım olan Scrum, proje süreçlerini daha şeffaf, esnek ve müşteri odaklı bir şekilde yönetmeyi amaçlıyor.
Projelerin daha hızlı tamamlanmasına odaklanan Scrum, ekip üyeleri arasındaki iş birliğini güçlendiriyor. Sürekli geri bildirim, düzenli inceleme toplantıları ve hızlı adapte olabilme prensiplerini destekleyen Scrum sayesinde ekipler daha çevik bir işleyişe sahip olma imkanı kazanıyor. Günümüzde pek çok işletmenin tercih ettiği Scrum yaklaşımı; takım üyeleri, Scrum Master ve ürün sahibi olmak üzere üç temel bileşenden oluşuyor.
Scrum takımının lideri olarak konumlanan Scrum Master, takıma ve ürün sahibine rehberlik ederek tüm çevik uygulamaların takım üyeleri tarafından etkin bir biçimde takip edilmesini sağlıyor. Scrum Master yalnızca çevik geliştirme sürecini tüm kapsamıyla ele almakla kalmıyor aynı zamanda işletme, ürün sahibi ve ekipler arasındaki iletişim ve iş birliği sürecini de destekliyor. Tüm bu unsurlar arasında köprü vazifesi gören Scrum Master’ın sorumlulukları işletmelerin ya da ekiplerin ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Bazı Scrum Master’lar bir takımın proje yöneticisi olarak da görev yaparken bazıları ise organizasyonel koçluk rolünü üstleniyor.
Gereksinimlere göre hareket eden Scrum Master’lar bir lider olarak hareket ederek ekiplerinin önündeki engelleri kaldırmaya yardımcı oluyor. Ekip üyelerinin proje üzerindeki ilerlemelerini olumsuz etkileyecek faktörleri ortadan kaldıran Scrum Master’lar ayrıca çalışanlar ve takımlar arasındaki anlaşmazlıkları da çözümlemeye çalışıyor.
Ekip üyeleri arasındaki iletişimi artıran ve iş birliğini teşvik eden Scrum Master’lar yaratıcı çözüm süreçlerini geliştirerek takım içi motivasyonun artmasına da katkı sağlıyor. Bu sayede işletmeler daha çevik ve müşteri odaklı bir yaklaşıma sahip olurken rekabet avantajı da yakalıyor. Aynı zamanda değişen pazar koşullarına daha etkili bir şekilde adapte olabiliyor.
Scrum’un yaratıcılarından olan endüstri danışmanı Ken Schwaber, Scrum Master’ın rolünü şu beş madde ile özetliyor:
Scrum'ın benimsenmesinde organizasyona liderlik etmek ve koçluk yapmak
Organizasyon içerisinde Scrum uygulamalarını planlanmak
Çalışanların ve paydaşların Scrum ile deneysel ürün geliştirmeyi anlamaları ve hayata geçirmelerine yardımcı olmak
Scrum takımının üretkenliğini artırmak
Scrum'ın organizasyondaki etkinliğini artırmak için diğer Scrum Master’larla iş birliği yapmak
Scrum yaklaşımı hemen hemen her organizasyona uygulanabiliyor. Bu nedenle işletmeler projelerini tamamlamanın ve ürünlerini daha hızlı pazarlamanın yollarını aramaya devam ettikçe Scrum Master’lara olan ilgi de artmaya devam ediyor. Araştırmalara göre 2028 yılına kadar Scrum Master’lara olan talebin %9 oranında artması bekleniyor. Sertifikalı Scrum Master’lara olan talebin büyüme oranının ise 2026’da %24’e ulaşacağı öngörülüyor.
2001 yılında kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Scrum Alliance; Sertifikalı Scrum Master (CSM), Sertifikalı Scrum Ürün Sahibi (CSPO), Sertifikalı Scrum Geliştiricisi (CSD), Sertifikalı Scrum Profesyoneli - Scrum Master (CSP-SM) olmak üzere dört temel Scrum Master sertifikası sunuyor. 2009 yılında Ken Schwaber ve ortağı Jeff Sutherland tarafından kurulan Scrum.org ise sertifika konusunda başvurulabilecek bir diğer önemli kaynak olarak işaret ediliyor. Scrum.org üç farklı düzeyde Profesyonel Scrum Master (PSM) sertifikası sunarak profesyonellere hizmet veriyor.
Yakın gelecekte çok daha fazla sektörde ve kurumda değerlendirilecek olan Scrum yaklaşımının başarısında Scrum Master’lar kritik önem taşıyor. Proje sürecinde takımın karşılaştığı kaynak eksikliği, iletişim sorunları ve diğer engelleri tanımlayan Scrum Master’lar ekibin en iyi sonuçları elde edebilmesi için problemleri aşmada başrolü üstleniyor. Ek olarak Scrum prensipleri ve süreçleri konusunda uzmanlaşmış olan Scrum Master'lar, bu deneyimi kullanarak takımı ve süreçleri daha iyi olma yönünde sürekli olarak teşvik ediyor. Bu sayede işletmeler müşterilerinin ihtiyaçlarını ön planda tuttukları daha çevik bir yaklaşım elde etme şansı yakalıyor.
İlgili Postlar