Microsoft CoPilot işletmelere hangi avantajları sunacak?

Hayatımıza çok kısa bir süre önce giren üretken yapay zekânın pratik uygulamaları hangi ölçekte olursa olsun işletmelere pek çok noktada katkı sağlıyor.

Microsoft CoPilot işletmelere hangi avantajları sunacak?

4 Mar 2024

2 dk okuma süresi

Hayatımıza çok kısa bir süre önce giren üretken yapay zekânın pratik uygulamaları hangi ölçekte olursa olsun işletmelere pek çok noktada katkı sağlıyor. Günümüzde OpenAI’ın ChatGPT’si ve son dönemde Google’ın yeni üretken yapay zekâ aracı Gemini gibi modeller bir hayli popüler olsa da teknoloji dünyasının öncüleri aslında uzun yıllardır bu teknolojiye yatırım yapıyor. Microsoft kendi yazılım ve platformları olan Windows, Bing, 365, Azure ve Server gibi çözümlerle entegre ettiği Copilot adlı üretken yapay zekâ uygulamasıyla kişi ve kurumların yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyor. 

Microsoft Copilot nedir?

Microsoft’un üretken yapay zekâ çözümü olan Microsoft Copilot, yapay zekânın ve doğal dilin gücünden yararlanarak talepleri anlayıp kapsamlı yanıtlar oluşturabiliyor. ChatGPT platformunda geliştirilen Copilot’un iki sürümü bulunuyor: Abonelik gerektiren Microsoft 365 için Copilot (eski adıyla Microsoft 365 Copilot) ve daha genel ihtiyaçlara yönelik yayınlanan Microsoft Copilot.   

Genel kullanım için geliştirilen Copilot internet üzerinden toplanan daha genelleştirilmiş toplu veriler üzerine eğitiliyor ve bu nedenle daha genel çıktılar üretiyor. Microsoft 365 için Copilot ise yalnızca belirli bir kaynak tarafından oluşturulan verilere bağlı kalıyor.

Her iki Copilot sürümünün de zamanla Word, Excel, PowerPoint, Outlook ve Teams dahil olmak üzere Microsoft 365 uygulamalarına eklenmesi planlanıyor. Bu eksiksiz Microsoft 365 entegrasyonu, işletmedeki çalışanların daha yaratıcı olmasına ve potansiyel olarak becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyor. Ayrıca Microsoft 365 Copilot, ekip üyelerinin daha kolay iletişim kurmasına yardımcı olmak için yakın gelecekte takvimler, e-postalar, sohbetler, belgeler, toplantılar ve rehber gibi işletmeye özgü veriler üzerinde çalışacak olan üretkenlik paketine yapay zekâ özellikli Microsoft 365 Chat'i (eski adıyla Business Chat) eklemeyi hedefliyor.

Microsoft CoPilot işletmelere hangi avantajları sunacak?

Microsoft Copilot’un işletmelere faydaları nelerdir?

Microsoft Copilot kullanan bir çalışan yapay zekâ tarafından oluşturulan bir taslakla belirli bir projeye (Örneğin e-posta, sunum, rapor, veri görselleştirme) hızlı bir başlangıç yapabilme imkânına kavuşuyor. Bu sayede kullanıcılar pek çok günlük işi hızla tamamlama fırsatı yakalıyor. Oluşturulan taslakları ihtiyaç doğduğunda yineleme yeteneği de sunan Copilot, çalışanları daha verimli ve üretken kılmayı sağlarken beraberinde işletmelerin iş gücünden daha etkin bir şekilde yararlanmasına da yardımcı oluyor.

Microsoft 365 için Copilot’ta kurumlara özel verilerin yeni projeye en başından itibaren uygulanması, üretkenlik kazanımlarının anahtarı konumunda yer alıyor. İşletmeler tarafından e-postalardan belgelere ve takvimlere kadar üretilen pek çok veri kullanılarak gerektiğinde yeni projelere hızlı bir başlangıç yapılabiliyor. Örneğin bir çalışan hareketli bir sunum hazırlıyorsa yapay zekâ (eğer uygun şekilde eğitilmişse) görsel üzerinde rakiplerinden birinin benzer ürünü yerine ilgili firmanın ürününü kullanabiliyor.  

Hangi işletmeler Microsoft Copilot’u değerlendirmeli?

Microsoft 365’in Copilot için talep ettiği abonelik ücreti büyük ölçekli bir işletmede kullanıcı sayısına bağlı olarak çok ciddi bir maliyet oluşturma potansiyeli taşıyor. Ayrıca abonelik ücretine ek olarak kurumların yapay zekâ ve geniş dil modellerinin eğitilmesi için doğru ve yararlı verilerin oluşturulması, toplanması ve derlenmesiyle ilgili ekstra masrafları da karşılaması gerekiyor. Bu nedenle yöneticilerin Copilot’un üretkenlik faydalarının platformun geliştirilmesi ve bakımının başlangıç ​​maliyetlerinden daha ağır basıp basmayacağına karar vermesi gerekiyor.

Geniş dil modeli için hazır verileri çok az olan veya hiç olmayan küçük işletmeler için Microsoft Copilot'un tüketici düzeyindeki sürümleri ücretsiz olarak bulunuyor. Bing Chat, Microsoft Edge üzerinde halihazırda herkes tarafından kullanılabiliyor. Copilot'un bir tür düşük maliyetli veya ücretsiz versiyonunun Microsoft 365'in belirli sürümleri için gelecekte mevcut olması bekleniyor. Bu noktada küçük işletmelerin bir süre Bing Chat’ten yararlanıp Microsoft’un ücretsiz bir Copilot hamlesi yapmasını beklemesi gerekiyor.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr