18 Tem 2023
2 dk okuma süresi
Fiziksel nesnelerin internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurabilmesi ve veri alışverişi yapabilmesini ifade eden nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi günden güne yaygınlaşıyor. Bugün dünya çapında yaklaşık 8 milyar bağlı cihaz varken 2030 yılında bu sayının 25 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. İnsan hayatını teknolojinin avantajlarıyla buluşturarak çok daha konforlu bir hale getirecek olan nesnelerin interneti, işletmeler için de kritik rol oynuyor. Fabrikalar, enerji tesisleri, ulaşım sistemleri, sağlık kuruluşları ve daha pek çok sektörde kullanılan endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT), üretim süreçlerini optimize ediyor, verimliliği artırıyor, maliyetleri düşürüyor ve sistemleri daha akıllı hale getiriyor.
Pek çok sektörde ve hemen her ölçekte işletmenin tercih ettiği IIoT, iş süreçlerine çok değerli katkılar sağlıyor. Fabrikaların iş akışındaki birçok noktada değerlendirilen IIoT, verimliliği ve üretkenliği artırıyor.
Kestirimci bakım olarak da adlandırılan tahmine dayalı bakım, endüstriyel ekipman ve makinelerin arızalanmadan önce potansiyel sorunlarının tespit edilmesi ve önleyici bakımın planlanması amacıyla kullanılıyor. Geleneksel bakım yöntemlerine kıyasla daha verimli çalışan tahmine dayalı bakımda makineler, üzerlerindeki sensörler ve veri analitiği kullanılarak analiz yapılıyor. Sensörler, makinenin çalışma parametrelerini (sıcaklık, basınç, titreşim, akım vb.) sürekli izleyerek veri topluyor. Bu veriler, analitik algoritmalar ve yapay zeka teknikleriyle işleniyor ve makinenin durumuyla ilgili (sağlık durumu ya da arıza olasılığı gibi) güncel bilgi elde ediliyor. Tahmine dayalı bakım sistemi, bu bilgilere dayanarak makinenin ne zaman bakım gerektireceğini tespit ediyor.
IIoT sayesinde işletmeler, GPS, RFID ya da diğer kablosuz teknolojileri kullanarak, varlıklarının anlık olarak nerede olduklarını tespit edebiliyor. Özellikle lojistik şirketleri için büyük önem taşıyan bu özellik, gönderilerin takibinin anlık olarak yapılmasına yardımcı oluyor. Depolarda veya üretim merkezlerinde de ihtiyaç duyulan malzemenin yerini bulmak için yine IIoT teknolojisinden yararlanılıyor.
IIoT, iş süreçleriyle ilgili verileri toplamak, analiz etmek ve bu verileri kullanarak stratejik kararlar almak için de kullanılıyor. İş gücü analitiği, verimsiz operasyonları saptayarak iyileştirilmesinde önemli rol üstleniyor. Tahmine dayalı bakıma benzer şekilde, IIoT çözümlerinin verimli olabilmesi için büyük veri havuzlarına ihtiyaç duyuluyor. İşletmelerin bu sistemler sayesinde kritik değere sahip içgörüler elde etmeleri için IoT ağlarına yatırım yapmaları ve uzun süre veri toplamaları gerekiyor.
Günümüzde pek çok kimyasal işleme tesisi ve ilaç şirketi, malzeme ve ürün kalitesini uzaktan takip edebilmek için nesnelerin internetinden yararlanıyor. Bu sayede hatalı üretimler en aza iniyor ve ürünlerin kalitesi her daim yüksek tutuluyor.
IIoT’un en önemli katkılarının başında enerji verimliliği geliyor. IoT sensörleri, enerji tüketimindeki dalgalanmaları fark ederek, mümkün olduğunca düşük elektrik tüketecek biçimde sistemleri optimize ediyor. Bu sayede fabrikalar daha az enerji ile maksimum verimliliğe ulaşıyor.
İnnova tarafından geliştirilen ödüllü yerli ve milli akıllı fabrika çözümü SkywaveFactory, fabrikaların üretim süreçlerini akıllı hale getiriyor. Üretim tesislerini IIoT teknolojileriyle donatan SkywaveFactory, sensörler üzerinden toplanan verileri, analiz ve tahmine dayalı bakım gibi yapay zeka çözümleriyle buluşturuyor.
SkywaveFactory, fiziksel dünyadan bilgi toplayarak operasyon ve tedarik ağının dijital bir kaydını oluşturup,kaynaktan gelen gerçek zamanlı verilerin gelişmiş analizlerini ve görselleştirmelerini sağlıyor. Böylelikle makinelerin arıza, atıl durma ve anomali gibi durumlarını tespit ederek, kapasitenin en verimli şekilde kullanılmasına yardımcı oluyor.
Cihazlar ve sensörlerden alınan verileri bir araya getirerek kolayca izlenmesini sağlayan SkywaveFactory, her ölçekte ve sektörde merkezi izleme ve yönetim imkanı sunuyor. Karar vericiler gerçek zamanlı veriler ışığında analiz ve stratejilerini belirleyebiliyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm