Çoklu bulut maliyetlerini azaltmak için 3 ipucu

Bir organizasyonun iş yükü, uygulama ve verilerini birden fazla bulut hizmeti sağlayıcısında barındırma ve yönetme yaklaşımını ifade eden çoklu bulut stratejisi, tek bir bulut sağlayıcısına olan bağımlılığı azaltarak esnekliği artırıyor.

Çoklu bulut maliyetlerini azaltmak için 3 ipucu

1 Ara 2023

2 dk okuma süresi

Bir organizasyonun iş yükü, uygulama ve verilerini birden fazla bulut hizmeti sağlayıcısında barındırma ve yönetme yaklaşımını ifade eden çoklu bulut stratejisi, tek bir bulut sağlayıcısına olan bağımlılığı azaltarak esnekliği artırıyor. İşletmelere pek çok avantaj sunan çoklu bulut çözümlerinde maliyetleri kontrol altında tutmak için BT ekiplerinin uygulama gereksinimlerini anlamaları ve veri kullanımı ile ağ oluşturma eğilimlerini izlemeleri büyük önem taşıyor. 

Çoklu bulut senaryosunda çok sayıda faktör maliyetleri etkileyebiliyor. Bu faktörler arasında; farklı bulut sağlayıcılarının farklı yönetim araçları ve API’leri, çift kopya ve yedekleme maliyetleri, uygulama ve veri uyumluluğu için kullanılan çözümler, güvenlik standartlarındaki farklar ve personel eğitimi yer alıyor. İşletmelerin iyi bir çoklu bulut stratejisi oluşturması için maliyetleri mümkün olduğunca aşağı çekmeleri büyük önem taşıyor. Maliyetleri dengelemek ve optimize etmek için bulut hizmetlerinin kullanımını dikkatlice planlamak gerekiyor.

Çoklu bulut maliyet optimizasyonu nasıl yapılır?

İş sürekliliği, performans optimizasyonu, veri güvenliği, esneklik ve ölçeklenebilirlik gibi faydalar sunan çoklu bulut stratejisinden en iyi biçimde yararlanmak isteyen kurumlar bu üç faktör sayesinde maliyetlerini minimuma indiriyor: 

1-Veri yaşam döngüleri

Veri üreten veya analiz için veri toplayan, müşteriye yönelik hizmetleri bulunan işletmelerin, çoklu bulut depolama maliyetlerine dikkat etmeleri önem taşıyor. Örneğin kullanılan işlem verileri ve anlık görüntüleri, bu verileri kullanan hizmetlere yakın bir konumda depolamak gecikmeyi azaltırken performansı artırıyor. Hizmetlerde hata riskini azaltmak için verilerin kopyalarını farklı bulut bölgelerinde depolamak tercih ediliyor.

Verileri yüksek maliyetli, düşük gecikme süreli depolama sistemlerinden daha düşük maliyetli depolamaya otomatik olarak taşımak için politika yönetiminden yararlanılması ve veri taşıma hizmetlerinin kullanılması gerekiyor. Bu tür düşük maliyetli sistemler, uzun vadeli yedekleme sağlamanın yanında veri analitiği ve makine öğrenimi için de depo görevi görüyor. 

2-Veri senkronizasyonu

BT ekiplerinin verilerdeki değişiklikleri bulutlar arasında senkronize etmek ve bunu minimum gecikmeyle yapmak için alternatif yaklaşımlar benimsemeleri gerekiyor. Örneğin bulutta barındırılan bir uygulamanın başka bir bulutta çalışan güvenlik yazılımına veri göndermesi gerektiğini varsayalım. Bu durumda güvenlik hizmeti verileri işleyene kadar ara belleğe almak için güvenilir bir hizmete ihtiyaç duyacaktır. Pek çok BT ekibi böyle bir senaryoda verileri alıp işlenene kadar depolamak için Amazon Simple Notification Service veya Google Cloud Pub/Sub gibi hizmetleri kullanıyor.

Eğer işletmenin gereksinimlerini kabul edilebilir düzeyde karşılıyorsa Google Cloud Pub/Sub Lite gibi ağ hizmetlerini kullanmak maliyet optimizasyonuna olumlu etki ediyor. Bu tür çözümler düşük maliyetleri nedeniyle birçok işletme tarafından tercih ediliyor.

3-Kimlik ve erişim kontrolü yönetimi

Pek çok işletme  gereksiz çabayı azaltmak için güvenilir bir oturum açma hizmetinden faydalanmayı seçiyor. Bulut genelinde gereksiz güvenlik yönetimi işlemlerini azaltmak için kimlik yönetimi ve yetkilendirme politikalarını birleştirmek büyük önem taşıyor.

İlgili Postlar

Kuantum bilgisayarları ve siber güvenlik: Geleceğin güvenlik çözümleri

Kuantum bilgisayarları ve siber güvenlik: Geleceğin güvenlik çözümleri

13 Eyl 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr