Nesnelerin interneti (IoT) gibi akıllı teknolojilerin kullanılması binaların daha çevre dostu olmasına yardımcı oluyor. IoT destekli binalar daha az enerji tüketerek çevresel etkileri en aza indiriyor.
18 Oca 2024
3 dk okuma süresi
Nesnelerin interneti (IoT) gibi akıllı teknolojilerin kullanılması binaların daha çevre dostu olmasına yardımcı oluyor. IoT destekli binalar daha az enerji tüketerek çevresel etkileri en aza indiriyor. Nüfus ve beraberinde bina sayısı hızla artıyor olmasına karşın araştırmalara göre 2050 yılına kadar şehirlerden kaynaklanan emisyonların %90 oranında azalabileceği tahmin ediliyor. Bu gelişmeyi sağlayacak teknolojinin kalbinde ise IoT bulunuyor.
IoT, veri gönderip alan bir grup sensör, dedektör ve cihazlardan oluşuyor. İnsanlara gerek duymadan verileri makine ve araçlar arasında paylaşabilen IoT, dahil olduğu hemen her sektörde iş süreçlerini geliştiriyor ve verimliliği artırıyor.
IoT teknolojisinin bina otomasyonunda daha verimli güç kullanımı ve daha iyi operasyonel verimlilik gibi pek çok faydası bulunuyor. Bu teknoloji binalardaki çeşitli cihaz ve sensörleri bir ağ üzerinde birbirine bağlayarak veri paylaşımını mümkün kılıyor. Böylelikle akıllı binalar daha etkili enerji yönetimi, güvenlik, konfor ve verimlilik sunuyor.
Geleneksel binalar bir ağa bağlı basit bir çevresel ayar setiyle tasarlanıyor. Isıtma veya soğutma valfleri gibi araçlar tarafından kontrol edilen bu ağ, sistemin nasıl çalışacağını söyleyen cihazlar yardımıyla çalışıyor.
Bu cihazlar bilgi paylaşımı veya siber saldırılardan korunmasına yardımcı olmak amacıyla binanın bilgi teknolojisi altyapısına bağlanıyor. Genellikle bu entegrasyonlar sistem kontrol cihazlarında veya ağda yer alıyor. Sonuç olarak geleneksel bina sistemleri BT güvenliğini garanti edemediği için bina otomasyon ağı risk altında bulunuyor. Dolayısıyla pek çok cihaz da BT ağına bağlanamıyor. Bu noktada devreye IoT çözümleri giriyor.
Bina otomasyon sistemlerinin (BAS) trendleri takip etmesi ve sensör verilerinden en iyi şekilde faydalanması verimlilik için büyük önem taşıyor. IoT'nin ana bulut bilişim tasarımı bina otomasyon sistemlerine zekâ katmanı ekleyerek onları geliştiriyor. Bir IoT sistemi mevcut bina otomasyon sisteminin, IoT sensörlerinden ve bağlantısız cihazlardan veri alarak onları bulutta bir araya getirmeyi sağlıyor.
Düşük verimli binalar enerji kaynaklarının önemli ölçüde israf edilmesine yol açıyor. Bu da kişi ve kurumlar için daha fazla maddi yük yaratıyor. IoT teknolojisi kullanılmayan odalardaki gereksiz sistemleri otomatik olarak kapatıyor ve böylece enerji tasarrufu sağlanıyor.
Belirli yerlere kurulan gerçek zamanlı IoT sensörleri, insanların hangi odalarda olduğunu ya da olmadığını, hangi toplantı odasının sık kullanıldığını ya da hiç kullanılmadığını kolayca tespit ediyor. Böylece tesis yöneticileri, bu bilgileri kullanarak enerji tasarrufu sağlamanın yollarını geliştirme imkanına kavuşuyor.
IoT sistemleri sensörler yardımıyla binalara yönelik ihtiyaç duyulan bilgilerin anlık olarak elde edilmesine yardımcı oluyor. Yöneticilerin ilgili değerleri tek bir kaynaktan takip edebilmesi, binanın hangi noktalarında düzenlemeler gerektiğinin kolayca tespit edilmesini sağlıyor. Ayrıca bina hizmetlerinde yaşanacak olası bir arızanın konumu IoT sistemleri sayesinde hızla belirlenebiliyor.
Akıllı binalarda genellikle akıllı atık konteynerleri kullanılıyor. Bu konteynerler üzerlerindeki sensörler yardımıyla içindeki atık miktarını tespit edebiliyor. Böylece binadaki atıkların yönetimi kolaylaşıyor ve konteynerler daha etkin biçimde kullanılıyor. Bir çöp kutusunun tamamen dolması durumunda IoT sistemleri üzerinden bu bilgi atık imha kamyonlarına iletiliyor ve kamyonun gelerek konteyneri boşaltması sağlanıyor.
IoT bina otomasyonu güvenlik açısından da katkı sağlıyor. Kullanılan her sensör ve cihaz, tüm gün ve gece boyunca etrafı gözetlemek için bağlantı kuruyor. Eğer farklı bir durum oluşursa sensörler yönetime anlık olarak bilgi veriyor.
Akıllı bina otomasyonu için IoT kullanımı ısıtma ve aydınlatmayı kontrol etmek gibi basit uygulamaların çok ötesine geçiyor. Kablosuz sensörler, atıkları, güvenliği ve yangın güvenliğini yönetmek için tesisin ve ekipmanların çalışma durumunu gösteriyor. Örneğin su kaçağı dedektörleri, yöneticileri erken aşamadaki boru arızalarına karşı uyarabiliyor. Böylece yetkililer daha büyük bir hasarla karşılaşmadan ilgili vanayı kapatabiliyor.
Kritik varlıklardan alınan nem, sıcaklık ve titreşim verileri, sorunların hemen çözülmesi gerekip gerekmediğini de işaret ediyor. Gelişmiş analiz algoritmaları yapısal bütünlüğün kontrol edilmesine yardımcı oluyor.
Binada çalışan kişilerin, sağlık ve güvenliklerini etkilediği için hava kalitesinin iyi olması büyük önem taşıyor. CO2 seviyelerini ve diğer hava kalitesi ölçümlerini kontrol eden IoT sensörleri binanın her köşesindeki hava seviyesini izlemeyi sağlıyor.
IoT özellikli binalar, enerji kullanımını takip ederek gerektiğinde tasarruf tedbirleri alınmasına yardımcı oluyor. IoT ayrıca erken uyarılar sayesinde bakım sorunlarını çözmek için gereken süreyi kısaltarak da tasarruf sağlıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm