2022'nin popüler IoT iş modelleri

2022nin-populer-iot-is-modelleri

17 May 2022

3 dk okuma süresi

IoT teknolojisi sunduğu avantajlar sayesinde pek çok farklı sektör için giderek önem kazanıyor ve dijitalleşmeyi de hızlandırıyor. Şirketler iş süreçlerine IoT çözümlerini entegre ederek kullanım başına ödeme ya da veriye dayalı hizmetler gibi seçeneklerle gelir modellerini zenginleştirebiliyorlar.

Bu yazımızda 2022 için trend olması beklenen IoT iş modellerine yakından bakacağız.

Platform iş modeli

Platform tabanlı iş modeli, tüketicilerle üreticileri buluşturma temeline dayanır. Buradaki kilit nokta cihazlardan toplanan verilerin iş modeline doğru bir şekilde entegre edilebilmesidir. Amazon’un Alexa ses tanıma platformu buna güzel bir örnektir. Amazon, Alexa aracılığıyla kullanıcılardan verileri toplar ve sonrasında en uygun ürün ve servisleri satabilmek için bu verileri kullanır. Platformu kullanmak isteyen satıcılar ve servis geliştiriciler Amazon’a ödeme yapmak zorundadır.

Abonelik modeli

Şirketler, abonelikler sayesinde belirli bir süre sonunda yinelenen gelir modelleri için IoT cihazlarının 7/24 açık ve ağa bağlı olmasından faydalanabilirler. IoT abonelik modeli, düzenli bir ödeme karşılığında müşterilere kesintisiz bir değer sunulabilmesini sağlar. IoT cihazları müşterilerle şirketler arasındaki engeli kaldırarak aktif bir ilişki geliştirilebilmesine yardımcı olur. Müşteriler hakkında sürekli olarak veri toplayan IoT cihazları sayesinde, ihtiyaca göre kişiselleştirilmiş teklifler sunabilmek kolaylaşır.

Kullanım başına ödeme modeli

IoT cihazlarındaki aktif sensörler sayesinde müşterilerin ürün veya hizmetleri ne kadar kullandıklarını düzenli olarak izlemek mümkündür. Bu sayede müşterilerin sadece ürün ya da servisinizi kullandıkları süre için bir ücretlendirme yapabilirsiniz.

Birçok sigorta şirketi, araç sigortası yaptırmak isteyen müşterileri için IoT’yi kullanarak kilometre bazlı bir sigorta planı sunmaya başladı. Bu iş modelinde müşterilerin araçlarına sürüş alışkanlıklarını izleyen bir IoT cihazı takılarak gelen verilere göre ücretlendirme değiştirilebiliyor.

Uçak motorları üreten Rolls-Royce firması da bu modeli yıllardır kullanıyor. TotalCare adı verilen bir sigortalama modeli ile her 1 saatlik uçuş için 1 dolar sigorta ücreti alınıyor. Motorlara entegre edilmiş olan IoT sensörleri ile şirket merkezine anlık olarak kullanım verileri gönderiliyor. Böylece motorların teknik anlamda ne durumda oldukları ve ne zaman bakıma ihtiyaçları olacağı da önceden görülebiliyor.

Varlık paylaşım modeli

İş makinesi, greyder ya da kamyon gibi çok pahalı araçları satın almak özellikle inşaat ve madencilik gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler için oldukça maliyetlidir. Bu araçlara sahip olan şirketler, kendi sektörlerindeki diğer firmalara belirli süreler için kiralama yaparak gelir elde edebilirler. Bu büyük araçlara entegre edilecek IoT cihazları ile aracın nerede olduğu, motorunun durumu, kaç saat çalıştırıldığı gibi veriler kolayca takip edilebilir.

Varlık izleme modeli

Tedarik zincirlerinde IoT cihazların sisteme entegre edilmesi, taşıması yapılan her türlü ürünün durumu hakkında anlık bilgi sahibi olmayı sağlar. Soğuk zincirin kırılmaması gereken gıda ve ilaç lojistiği gibi alanlarda IoT ile izleme büyük avantajlar barındırır. IoT kullanımı aynı zamanda kayıp ve hırsızlıkların da önlenmesini sağlar.

Sonuca dayalı model

Bu modelin ana fikri, kullanılan cihazların kendisine değil ürettikleri sonuca odaklanma üzerine kurulmuştur. Örneğin, üretim açısından kritik konumda olan bir cihaz, IoT desteği sayesinde bozulan bir parçası için otomatik olarak sipariş oluşturabilir ya da tamiri için servis randevusu alabilir. Aynı mantıktan hareketle bir yazıcı, kartuşları bitmeye yaklaşınca otomatik olarak kartuş siparişi verebilir.

Uyumluluk modeli

Uyumluluk takibi birçok sektör için hayati önem taşır ve çok fazla zaman, emek ve paraya mal olur. Sektöre bağlı olarak güvenlik, çevre veya yasal nedenlerle yapılması gereken önemli kontroller olabilir IoT cihazlarını sahaya dağıtmak, işinizle ilgili bir problemle karşılaşmadan önce gerekli uyarıları vererek uyumluluk maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur.

Veriye dayalı model

Popüler IoT iş modellerinden bir tanesi de cihazlar tarafından oluşturulan verilere dayalı modeldir. Bu modelde önce müşterilere değer sunan bir ürün oluşturup daha sonra elde ettiğiniz verileri üçüncü tarafa satarsınız. Sahada çok sayıda veri toplayan cihazınız varsa oldukça verimli çalışan bir modeldir. Bu iş modelini, ziyaretçilerin göz atma veya satın alma geçmişlerine dayalı olarak ürün önerileri aldığı klasik çevrimiçi alışveriş modelinin dışında da kullanmanın birçok yolu vardır. Örneğin, ofis binalarında enerji verimliliği cihazları ile enerji tüketimi izlenerek gün boyunca klima ve havalandırmayı yönetmek için kullanılabilir.

IoT teknolojisini iş modelinize eklemenin birçok farklı yolu vardır. İşletmeler, yaratıcı çözümler üreterek gelir akışlarını çeşitlendirebilirler. Bu sayede müşterilere daha fazla değer sunulurken şirket gelirleri de artırılmış olur.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr