22 Mar 2023
3 dk okuma süresi
Yeşil enerji nedir, neden önemlidir?
Enerji kaynakları yenilenebilir ve yenilenemeyen olmak üzere iki başlığa ayrılır. Petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar yenilenemeyen enerji kaynaklarını temsil ederken, güneş, rüzgar ve su gibi doğal kaynaklardan elde edilen enerjiler, yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerjinin bir alt kümesi olan yeşil enerji, çevresel fayda sağlamayı amaçlayan yenilenebilir enerji kaynakları ve teknolojileridir.
Yenilenemeyen enerji kaynakları, çevrede ve atmosferde kirlilik yaratır. Eninde sonunda tükenecek olan bu kaynaklar, gelecek için ciddi endişelere neden olmalarının yanı sıra küresel ısınmayı da tetiklerler. Kömür ve petrol çevreye zehirli gazlar salarak genel sağlığı etkiler, solunum sorunlarına neden olur ve yaşam kalitesini azaltır. Yeşil enerji, bu sorunlardan pek çoğunu hafifletmeye ve gidermeye yardımcı olur. Bu sebeple tüm dünyada, bir an evvel sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş yapılmalıdır. Yeşil enerji, dünyanın enerji ihtiyacını karşılarken çevresel etkilerini en aza indirmek için önemli bir rol oynamaktadır.
Yeşil enerji kaynakları nelerdir?
Günümüzde kullanılabilecek pek çok yeşil enerji kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en bilineni güneş enerjisidir. Pek çok kurum, güneş enerjisinden yararlanmak için güneş panelleri tercih eder. Tüm canlılar için vazgeçilmez bir kaynak olan güneş, güneş panelleri sayesinde elektrik olarak da değerlendirilebilmektedir.
Bir diğer önemli çevre dostu yeşil enerji kaynağı da rüzgar enerjisidir. Rüzgarın etkisinin yoğun olduğu alanlarda kullanılan rüzgar türbinleri, rüzgarın kinetik enerjisini ilk olarak mekanik enerjiye, akabinde ise elektrik enerjisine dönüştürür.
Yer ısısı anlamına gelen jeotermal enerji, magma tabakasından yükselen su ve buharın, türbinler kullanılarak enerjiye dönüştürülmesidir. Bu enerji kaynağı, yer yüzünde oluşan doğa olaylarıyla meydana gelen çatlaklardan elde edilir.
Akan suyun enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek olarak tanımlanabilecek olan hidroelektrik enerjisi, doğa için en temiz kaynalardandır. Yükseltinin fazla olduğu yerlerde akan su, santraller vasıtasıyla hidroelektrik enerjisine dönüştürülür.
Biyokütle enerjisi, hemen her yerde elde edilebilir olmasıyla önemli bir kaynaktır. Mısır ve buğday gibi bitkilerden, otlardan, deniz yosunlarından, hayvan dışkılarından, gübreden, sanayi atıklarından ve evlerdeki organik çöplerden elde edilebilir.
Okyanuslar güneş ısısına bağlı olarak hem termal enerji hem de dalgaların yarattığı kinetik enerji kaynaklarıdır. Dünyanın %70’ini oluşturan okyanuslar, bu nedenlerle en büyük enerji kaynakları sınıfındalar. Okyanus enerjisinin küçük bir bölümü bile tüm dünyanın elektrik ihtiyacını karşılayabilir ancak okyanus türbinlerinin yapımı bugünkü teknolojiyle bile son derece zor ve maliyetlidir.
Yeşil enerji kaynaklarının avantajları ve dezavantajları
Yeşil enerji kaynakları, yenilenemeyen enerji kaynaklarına nazaran pek çok avantaja sahiptir. Asla tükenmeyen bir yakıt olması ve sıfır karbon emisyonu sayesinde gezegene zarar vermemesi, en önemli faydaları arasındadır. Bazı yeşil enerji çözümlerinin elektriğe ulaşmanın daha ucuz bir şekli olması da bir başka avantajdır. Son olarak yenilenebilir enerji kaynakları, yeni iş tanımları ve alanları yaratır. Bu noktada yeşil enerji, istihdam artışının da kaynağı haline gelebilir.
Yeşil enerji kaynaklarının dezavantajlarının başında, daha yüksek sermaye maliyetlerine gerek duymaları gelir. Ayrıca enerji depolama bir zorunluluktur ve bu da ayrı bir maliyet olacaktır. Yeşil enerji kaynakları için bir diğer problem de çevre koşullarından, doğa olaylarından etkilenmeleridir. Örneğin, güneş enerjisinden yararlanan bir sistem, kış mevsiminde yeterince üretken olamayacaktır.
Yeşil enerji uygulamaları
Yeşil enerji, sürdürülebilir veya çevresel teknolojiyi içerir ve enerji üretme tekniklerinden toksik olmayan temizlik ürünlerine kadar sürekli gelişen yöntem, uygulama ve malzeme gruplarını kapsar. Bir şeyin çevre üzerindeki uzun ve kısa vadeli etkisini dikkate alan yeşil enerji, temiz ve zararlı etkileri minimum seviyede olan uygulamalardır. Elektrikli otomobiller ve çeşitli araçlar, yapay fotosentez, atık su elektrik jenaratörü, karbon yakalama ve depolama, en popüler yeşil enerji uygulamaları arasındadır.
Yeşil enerjinin geleceği ve gelişimi
Yapılan araştırmalara göre yeşil enerji kaynaklarından elde edilecek uygun fiyatlı elektrik, 2030 yılına kadar dünyanın toplam elektrik arzının yüzde 65'ini sağlayabilir. 2050 yılına kadar elektrik sektörünün yüzde 90'ını karbondan arındırabilir, karbon emisyonlarını büyük ölçüde azaltabilir ve iklim değişikliğinin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm