Yazılım tanımlı depolama nedir?
12 Tem 2023
2 dk okuma süresi
İşletmeler finansal riskleri en aza indirmek için maliyetleri düşürmeye çalışıyor. Geleneksel depolama sistemleri genellikle pahalı donanımlara ve yüksek maliyetli lisanslama çözümlerine ihtiyaç duyuyor. Ayrıca bu sistemler iyi performans gösterse bile her zaman en verimli ve en esnek çözümleri sunamayabiliyor. Her geçen gün daha çok kurum tarafından tercih edilen yazılım tanımlı depolama (SDS), maliyet avantajının yanında verimlilik noktasında da sunduğu katkılarla öne çıkıyor.
Depolama altyapısının yönetimini ve kontrolünü sağlamak için yazılım tarafından yönlendirilen bir depolama mimarisi olan yazılım tanımlı depolama, geleneksel depolama sistemlerine kıyasla daha esnek, ölçeklenebilir ve yönetilebilir bir yaklaşım sunuyor.
Yazılım tanımlı depolama, depolama işlevlerini donanım cihazlarından ayırarak depolama yönetimini bir yazılım katmanına taşıyor. Depolama görevlerini yerine getiren bu yazılım katmanı, depolama kaynaklarını bir araya getirerek sanal bir depolama altyapısı oluşturuyor. Bu sayede depolama kaynakları daha esnek bir şekilde yönetilebiliyor ve gerektiğinde ölçeklendirilebiliyor.
Genel olarak yazılım tanımlı depolama x86 tabanlı sunucularda çalışıyor ve bu cihazları depolama aygıtlarına dönüştürüyor. Farklı tedarikçilerden gelse bile birbirinden ayrı fiziksel sistemleri tek bir depolama havuzunda bir araya getirebilen yazılım tanımlı depolama, yazılımı bir sunucunun işletim sisteminde, bir sanal makinede ya da bulutta çalıştırabiliyor.
Mimari
Donanım tabanlı depolama mimarisinden farklı özelliklere sahip olan yazılım tanımlı depolama, yazılım tabanlı bir yapı kullanıyor. Veri yönetimini tamamen sanallaştıran yazılım tanımlı depolamada, farklı kaynaklar birleştirilerek tek bir depolama havuzu oluşturuyor.
Ölçeklenebilirlik konusunda geleneksel depolama sistemlerinden daha fazla esneklik sunan yazılım tanımlı depolama, kaynakların kolayca eklenebilmesi ve çıkarılabilmesi, depolama kapasitesinin ihtiyaçlara göre dinamik olarak ölçeklendirilebilmesi gibi avantajlar sunuyor. Böylece işletmeler artan veri hacmiyle kolayca başa çıkabiliyor.
Sanallaştırma ve otomasyon yetenekleri sayesinde depolama yönetimini basitleştiren yazılım tanımlı depolama, kaynakların merkezi bir noktadan yönetilmesini sağlıyor. Böylece işletmeler, depolama altyapılarını daha verimli bir şekilde kullanabiliyor. Ayrıca depolama alanlarının otomatik olarak optimize edilmesi ve gereksiz yedeklemelerin önlenmesi gibi uygulamalarla işletme süreçleri ve kaynakları en verimli biçimde değerlendiriliyor.
Veri hareketliliği konusunda daha fazla esneklik sağlayan yazılım tanımlı depolama sayesinde dosyalar farklı depolama kaynakları arasında kolayca taşınabiliyor. Böylece işletmeler için veri taşıma, yedekleme ve kurtarma süreçleri kolaylaşıyor.
Yazılım tanımlı depolama, maliyet noktasında da geleneksel depolamadan büyük farkla ayrılıyor. Geleneksel depolama sistemlerinde donanım maliyetleri yüksek olabilirken yazılım tanımlı depolamada daha fazla kapasite elde etmek için donanım yatırımı yapmaya çoğunlukla gerek kalmıyor. Ek olarak yazılım tanımlı depolama, kaynakların daha iyi kullanılması ve enerji verimliliği noktasında da maliyetleri azaltıyor.
Yazılım tanımlı depolama, işletmelere temelde depolamayı havuzlama ve tedarikçiden bağımsız olarak donanımı değiştirme noktasında avantaj sağlıyor. Ayrıca geleneksel yöntemlere göre daha iyi kapasite kullanımı ve yönetim özellikleri, ikincil faydalar olarak öne çıkıyor.
Yazılım tanımlı depolama sayesinde kurumlar, sunucularında, sanal makinelerinde ve uygulamalarında görülebilen bir veya daha fazla depolama havuzu oluşturabiliyor. Depolama kaynaklarına erişim ve veri yönetimi işlemleri, merkezi bir kontrol noktası üzerinde gerçekleşiyor. Böylece depolama kaynaklarının dinamik olarak tahsis edilmesi, performansın optimize edilmesi ve verilerin korunması sağlanıyor.
Yazılım tanımlı depolama, kurumlara depolama kaynağını seçme fırsatı da sunuyor. İşletmeler havuzda eski ve daha düşük performanslı depolamayı kullanmaya devam edip gerektiğinde yazılım tanımlı depolamadan faydalanabiliyor. Ek olarak yazılım tanımlı depolama sayesinde veri yedekleme ve kurtarma süreçleri de kolaylaşıyor. İşletmeler sanal depolama kaynaklarından replikasyon tekniklerini kullanarak hızla ve güvenilir bir biçimde yedek alabiliyor. Bu sayede veri kaybı durumunda, hızla geri yükleme yapılabiliyor ve iş sürekliliği sağlanıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm