Yapay zeka ve otomasyonun günlük yaşama etkileri
20 Mar 2023
2 dk okuma süresi
Yapay zeka ve otomasyonun temelleri
Önceden programlanmış kuralları izleyen bir yazılım türü olan otomasyon, yapay zeka ile buluştuğunda yepyeni açılımlar ortaya çıkıyor. İnsan düşüncesini simüle etmek için tasarlanmış bir yazılım olan yapay zeka teknolojisi otomasyonla bir araya geldiğinde, geçmişte mümkün olmayan ölçeklendirmeleri mümkün hale getiriyor.
Otomasyon aslında yeni bir teknoloji değil ve birçok sektörde sayısız kurum için iş süreçlerini dönüştüren, verimlilik ve değer katan bir uygulama olarak kullanılıyor. Bu nedenle geleneksel otomasyon ve yapay zeka arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları anlamak büyük önem taşıyor. Farklı teknolojilerin nerede durup nerede başladığı anlaşıldığında, yapay zeka ve otomasyonun nasıl kullanılması gerektiği konusunda daha bilinçli kararlar verilebilir.
Yapay zeka nedir ve nasıl çalışır?
Yapay zeka, tipik olarak insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilecek akıllı makineler oluşturmakla ilgilenen geniş kapsamlı bir bilgisayar bilimi dalıdır. Yapay zeka, çoklu yaklaşımları olan disiplinler arası bir bilim olsa da, özellikle yapay zekanın bileşenleri olan makine öğrenimi ve derin öğrenmedeki gelişmeler, teknoloji endüstrisinin neredeyse her sektöründe paradigma değişiklikleri yaratıyor.
Otomasyon nedir ve nasıl kullanılır?
Otomasyon, bir BT uzmanının veri merkezlerinde ve bulut dağıtımlarında manuel çalışmasının yerini alan, tekrarlanan bir süreç oluşturmak için talimatların kullanılması olarak ifade edilir. Otomasyon yazılım araçları ve aygıtları, görevleri minimum insan müdahalesi ile yürütmeyi sağlar.
Otomasyon, manuel olarak veya harici bir tetikleyici tarafından başlatılan, önceden belirlenmiş bir dizi ayrıntılı eylemi tanımlamak ve yürütmek için yazılım araçlarını kullanır.
Yapay zeka ve otomasyon arasındaki ilişki
Yapay zeka ve otomasyon, günlük hayatımızı daha kolay, verimli ve uygun hale getirerek iş süreçlerimizi ve yaşam kalitemizi iyileştirir. Büyük veri çağında yapay zeka ve otomasyon, işletmelerin her gün ürettikleri büyük miktarlardaki verileri anlamlandırmalarını sağlıyor. Sensörlerin, cihazların ve diğer veri kaynaklarının çoğalmasıyla birlikte, insanların tüm bu verileri işlemeleri ve analiz etmeleri her geçen gün daha zor hale geliyor. Yapay zeka ve otomasyon tam olarak bu noktada devreye giriyor ve büyük miktarlardaki verinin, hızlı ve doğru şekilde analiz edilmesi sağlanıyor. Yapay zeka ve otomasyon sayesinde kurumlar, daha iyi kararlar almalarına yardımcı olacak içgörüler ve öneriler elde ediyor.
Sanayi ve imalat alanlarında yapay zeka ve otomasyon, gelecekteki büyümenin anahtarıdır. İşletmelerdeki karar vericiler, iş süreçlerinde yaşanan planlanmamış duraksamaları azaltmak, verimliliği ve ürün kalitesini artırmak için yapay zeka destekli analitik ve verileri kullanır. Otomasyon ise daha kapsamlı ya da statik olmayan sonuçlar için yapay zekayı kullanabilir.
Yapay zeka ile otomasyon arasındaki fark, yapay zekanın insan düşüncesini simüle etmeyi amaçlamasıdır. Otomasyon verilerle çalışırken yapay zeka verileri anlamayı hedefler.
Yapay zeka ve otomasyonun uygulama alanları
Akıllı otomasyonun en kritik bileşeni yapay zekadır. Yapay zeka ve otomasyon teknolojileri gelişmeyi sürdürdükçe, verilere dayalı endüstrilerin büyümesi noktasında daha kritik rol üstlenecekler. Yapay zeka ve otomasyonun günlük yaşamda etkilerini görmek de mümkün. Özellikle finans kurumlarında sıklıkla kullanılan yapay zeka destekli robotlar ve otomasyon araçları, çok büyük miktarlardaki verileri değerlendirerek ederek süreçlerin devamlılığını sağlıyor.
Sağlık hizmetleri de yapay zeka ve otomasyonun etkin kullanıldığı alanlar arasında yer alıyor. Yapay zeka sistemleri tıbbi vakaların teşhisi, kişiselleştirilmiş tedavilerin geliştirilmesi ve karmaşık ameliyatlarda kritik rol üstleniyor. Perakende sektörü de, kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri oluşturmak ve tüketici davranışını tahmin etmek için yapay zeka sistemlerinden yararlanıyor.
İş dünyasının geleceği yapay zeka ve otomasyonun katkılarıyla şekillenecek. Bu teknolojiler gelişmeye devam ederken, daha önce hayal edilmemiş yeni değerler ve istihdam fırsatları ortaya çıkacak.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm